StoryEditor

IT outsourcing -- mýty a slovenská realita

16.10.2007, 00:00

Viac ako stovka predstaviteľov popredných firiem a odborníkov z oblasti informačných technológií sa nedávno stretla v Bratislave na konferencii IT OUTSOURCING 2007 -- mýty a slovenská realita, aby prediskutovali tému, ktorá už niekoľko rokov rezonuje vo svete biznisu. Podujatie, ktoré sa prvý raz uskutočnilo na Slovensku, pod odbornou garanciou časopisu eFocus zorganizovali spoločnosti s najväčšími skúsenosťami s IT outsorcingom na Slovensku, Hewlett-Packard Slovakia, s. r. o., a Soitron, a. s.
Cieľom konferencie bolo vyvrátiť mýty o outsourcingu informačných technológií a zhodnotiť stav jeho využívania na Slovensku. Prednášatelia, ako aj účastníci panelovej diskusie sa venovali IT outscourcingu v jeho hlavných oblastiach, ako sú prevádzka IT, infraštruktúra a aplikácie, avšak odzneli aj analytické pohľady spoločností IDC a KPMG, pohľady či upozornenia na legislatívny rámec a právne aspekty IT outsourcingu. Nechýbali ani prípadové štúdie, poukazujúce na skúsenosti používateľov tak zo Slovenska, ako aj zo zahraničia.
Podľa analytickej spoločnosti IDC zaznamenajú služby IT outsourcingu v budúcnosti dynamický rast. Podľa ich predpovedí prognóza hovorí, že podiel na celkovom objeme IT služieb na Slovensku stúpne zo 7 % z roku 2006 na 13,5 % v roku 2011. Na porovnanie -- v západnej Európe tento podiel dnes tvorí takmer 40 % všetkých IT služieb.
Peter Weber, generálny riaditeľ spoločnosti HP Slovakia, verí predpovediam analytikov, ako aj ohlasom zákazníkov a dodáva: "HP je jedným z prvých poskytovateľov IT outsourcingu na Slovensku. Za posledných päť rokov sme nazbierali dostatok skúseností u slovenských, ako aj globálnych zákazníkov, aby sme dokázali pomôcť slovenským firmám sústrediť sa na ich hlavný biznis a preniesť ich starosti s informačnými systémami na naše plecia."
Ondrej Smolár zo spoločnosti Soitron, dopĺňa: "My v Soitrone sme v oblasti outsourcingu tak trochu pred slovenským trhom. Veľké skúsenosti, ktoré sme získali v posledných troch rokoch, a viac ako 500 špecialistov na rôznych pozíciách -- od projektových manažérov až po Help Desk -- nám umožňujú ponúknuť špičkové know-how v tejto oblasti už teraz a nájsť pre každú firmu ten správny model outsourcingu vhodný do jej prostredia."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 11:23