StoryEditor

Nájomný vrah monštier klope na dvere

29.10.2007, 23:00
Dlho očakávaný PC titul Zaklínač prišiel do predajní. Jeho nároky na výkon počítača sú "prekvapujúco" vysoké.

Od minulého týždňa môžete vstúpiť do Severného kráľovstva a prevteliť sa do jeho najlepšieho a najvýkonnejšieho zabijaka. A to vo fantasy ságe plnej krvi, súbojov, mágie, lásky a intríg, neľútostných monštier aj neskutočne krásnych čarodejníc. Jeden z najočakávanejších RPG herných titulov roka The Witcher po troch rokoch vývoja a viacerých odkladoch prišiel na trh. Očakávania jeho tvorcov aj početných fanúšikov PC hier sú vysoké.

Na "železo" si potrpí
Predpredaj Zaklínača sa na Slovensku začal pred týždňom, oficiálne sa na pulty obchodov dostal v piatok. Cena za klasickú verziu je 1 190 korún. "Záujem v utorok prekročil aj tie najsmelšie očakávania, o čom svedčí aj účasť približne dvoch stoviek kúpychtivých fanúšikov, ktorí neváhali vystáť si niekoľkohodinový rad," hovorí Henrieta Galgociová zo spoločnosti Brloh.
Hra je kompletne lokalizovaná do češtiny, takže ani Slovákom by jej zvládnutie nemalo robiť problémy. Okrem nej získajú v štandardnej verzii aj CD soundtrack, tlačenú farebnú mapu, farebného sprievodcu, manuál a 40-stranovú poviedku Andrzeja Sapkowského, autora knižnej ságy o Zaklínačovi.
Jedným z mnohých tajomstiev spojených s novým herným titulom boli jeho hardvérové nároky. Dlho sa špekulovalo, že The Witcher by mal byť v tomto smere relatívne nenáročný, výsledkom však je, že jeho budúci majitelia si teraz musia svoje "mašinky" poriadne zlepšiť. Odporučená konfigurácia okrem iného zahŕňa procesor Intel Core 2 Duo 2.13 GHz alebo AMD X2 5600+, RAM 2 gigabajty a NVIDIA GeForce 7900 GTX alebo ATI Radeon X1950 PRO. Kompletné minimálne a odporučené hardvérové zostavy sú v tabuľke.

Pomohol aj Spišský hrad
Pôvodne sa uvedenie novinky očakávalo v máji, nakoniec sa však o pol roka posunulo. Podľa niekoľkých šťastlivcov, ktorí mali možnosť zúčastniť sa na ukážkach prvého veľkého diela poľskej firmy CD Projekt, sa však oplatilo čakať.
Najväčším posunom bude pravdepodobne grafika. Tá je podľa zasvätených skutočne vynikajúcu a detailná. Dizajnéri si na nej dali záležať už aj z dôvodu počiatočného nesúhlasu Sapkowského s plánmi pretvoriť jeho diela do podoby PC hry. Viedli ho k tomu sklamania z ich filmového a seriálového spracovania, aj preto sa celý projekt zdržiaval i na takých "maličkostiach", ako je výzor hlavného hrdinu Geralta z Rivie. Tvorcovia totiž nechceli, aby sa podobal na tvár známu z televíznych obrazoviek. Rovnakú dilemu mali aj pri dizajne jeho zbraní. Súboje a ich uskutočnenie konzultovali so znalcami stredovekého šermiarskeho umenia, nepostačí napríklad len seknúť po nepriateľovi, pohyb musí byť presný a načasovaný. Prostredie pre dej hľadali aj v reálnych priestoroch starých hradov. A tak môžete na monitoroch spoznať aj zákutia známe z Prahy alebo zo Spišského hradu.

Podľahnúť tejto „žene“ znamená pre bežných bojovníkov istú smrť. Geralt z Rivie však nie je bežný bojovník ... Snímka: archív

Čo bude ďalej?
The Witcher ešte len prichádza na trh a už sa špekuluje, čo bude nasledovať. Keďže ide o počítačový titul, objavili sa správy, že sa pripravuje aj jeho verzia pre konzoly. Podľa Henriety Galgociovej sú to však zatiaľ len dohady a o podobnom kroku tvorcovia neuvažujú. Milovníci konzol však nemusia byť podľa nej sklamaní, pretože často kritizované komplikované ovládanie PC hier nie je prípad Zaklínača.
Rovnako to je aj s upgradmi. Tie sú do určitej miery obsiahnuté už v súčasnej edícii, a to tým, že koniec hry je otvorený a závisí len od vašich krokov a rozhodnutí, ku ktorej z trojice variantov sa dopracujete. Navyše úlohy sa dajú plniť rôznymi spôsobmi, takže o pestrosť deja je aj pri opätovnom hraní postarané. Tým, že ide o RPG titul, by sa mal človek za klávesnicou stotožniť s postavou Geralta, neustále sa zdokonaľovať a zžiť sa s jeho vierou a povahou.
Postarané je podľa obchodníkov aj o úspech diela CD Projektu. Henrieta Galgociová očakáva, že predajnosť by mala byť dlhodobo vysoká a nepôjde len o hit jedného mesiaca. Poľskí tvorcovia neponechávajú nič na náhodu a len na promo spojené so Zaklínačom v Česku vyčlenili viac ako tri milióny korún, čo je v tomto biznise veľmi vysoká suma.
Do predaja sa má celosvetovo dostať 750-tisíc kusov, takže sa "ujde" každému fanúšikovi rýchleho meča a hrôzostrašných príšer vyliezajúcich z kobiek v starých zrúcaninách. Stačí už len zatemniť okná, poslať rodinu na týždeň k starej mame a mať pevné nervy. Od chrbta sa totiž blíži striga. Už týždne čakala na svoju obeť a teraz je tak blízko. Prikrčí sa a vymrští ako struna. Na vás, zaklínača Geralta z Rivie.

Kto bude Zaklínačovi šliapať na päty
The Witcher, samozrejme, nie je jedinou RPG novinkou na trhu. Zdatní konkurenti sa už objavili, prípadne v dohľadnom čase prídu do predajní, najväčšie šance zamiešať kartami majú tri hry.
Gothic 3 - populárna 3D séria o súboji orkov s ľuďmi, by sa mala čoskoro dočkať štvrtého pokračovania. Dátum jeho príchodu však zatiaľ nie je známy.
NeverWinter Nights 2: Mask of the Betrayer - zlepšená grafika, kúzla či "inteligencia" nepriateľov robia z novinky predstavenej tento mesiac kvalitnú zábavu tak pre pokročilých, ako aj nových hráčov.
The Elder Scrolls IV: Oblivion - špičkovo graficky stvárnený RPG titul je na pultoch už od začiatku roka, má rýchly spád deja a ponúka hráčovi možnosť prevteliť sa do viacerých postáv od čarodejníka až po upíra.

01 - Modified: 2003-06-19 21:19:42 - Feat.: 0 - Title: "Turisti" a "tuláci" -- dve podoby dnešného sveta 02 - Modified: 2003-06-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podpora cestovného ruchu 03 - Modified: 2003-06-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako možno lobovať za projekty
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:21