StoryEditor

Na dovolenku s DVD-čkom v rukách

21.08.2007, 00:00
Ich ceny klesajú, okrem videa zvládajú aj hudobné formáty či zábavu pomocou hier.

Rodičia pri ceste na dovolenku často riešia základný problém: Ako zabaviť deti. Dlhé jazdy autom znášajú ich ratolesti veľmi ťažko, jednoduché hry na počítanie áut alebo sledovanie krajiny ubiehajúcej za oknami je po hodine nudné. Jedným z riešení je kúpa prenosného DVD prehrávača. Ceny týchto zariadení (aj keď nie všetkých) už klesli pod 10-tisíc a pri niektorých dokonca pod 5-tisíc korún, ponuka je dostatočne široká, stačí si len vybrať. Čo si pri návšteve predajne všimnúť a na čo sa spýtať si teraz povieme.
Ako notebook
Prenosné DVD-čka svojím dizajnom najviac pripomínajú malý notebook. Keďže sa podobne ako pri laptopoch očakáva, že budú slúžiť najmä používateľom na cestách, majú aj niektoré spoločné dôležité parametre. Jedným z nich je výdrž batérie.
Štandardom býva schopnosť prehrávať video počas 2,5 až 3 hodín, čo postačuje na sledovanie jedného bežne dlhého filmu. Niektoré zariadenia pre úsporu hmotnosti a veľkosti nemajú dokonca žiadnu batériu a ich výrobca automaticky ráta s pripojením do siete alebo pomocou adaptéra do zapaľovača v aute. Tieto dve možnosti sú však štandardom aj pri DVD prehrávačoch s vlastným akumulátorom. Naopak, v ponuke sú aj modely, ktoré majú v parametroch uvedenú aj viac ako 10-hodinovú výdrž.
Podobne ako pri notebookoch je riešený aj dizajn monitora. Výhodu majú sklopné zariadenia, ktoré sa v prípade potreby dajú premeniť na tablet preklopením displeja na zadnú stenu prístroja. Naopak, pri transporte je LCD chránené podobne ako pri notebooku. Jeho ideálne rozlíšenie by malo byť 800 x 480, respektíve 800 x 600 bodov, aj keď výnimkou nie sú ani prehrávače so slabšími parametrami. Nižšia kvalita vám pri samotnom filme možno prekážať nebude, horšie je to s čítaním malých titulkov. Formát obrazu 16:9 alebo klasický 4:3 je vecou vkusu a dá sa na niektorých modeloch meniť. Je dobré vyskúšať si ešte v predajni úroveň zobrazenia, možnosti nastavovať jeho jas, kontrast a vykresľovanie farieb. A nezabudnite, že na zadnom sedadle auta sa bude jeden z pasažierov pozerať na film pod ostrejším uhlom. Ak jedno z vašich detí nebude z obľúbenej rozprávky vidieť skoro nič, máte na krku konflikt. Otestujte teda na vlastné oči zobrazovacie uhly a pouvažujete aj nad uhlopriečkou. Tá sa bežne pohybuje od 4 až do 11 palcov.
Formáty, titulky a TV
Radostné očakávanie v očiach vašich ratolestí môže vystriedať sklamanie a otáznik, prečo sa sľubovaná zábava nekoná. A ťažko im vysvetlíte, že slovom tá skatuľka nedokáže od suseda požičaný film prehrať. Formáty a médiá, ktoré jej nerobia problémy, si preto overte ešte pred vytiahnutím platobnej karty. Čím viac ich je, tým lepšie. Originálne aj napalované médiá, plusové aj mínusové disky by mali byť samozrejmosťou, menej bežným je DVD-RAM. Formáty MPEG2 a MPEG4, DivX a čoraz populárnejší XviD sa tiež hodia, závisí od toho, čo všetko chcete pomocou prenosného zariadenia prehrávať.
Keďže nie každé filmové dielo sa dočkalo slovenského alebo českého dabingu, dôležitým parametrom pri výbere je schopnosť zobrazovať titulky. Zoberte si do obchodu vlastné DVD a poproste obluhu, aby vám ho na prehrávači spustila. Ak sa vám miesto diakritiky zobrazia len prázdne miesta či štvorčeky, alebo je písmo nečitateľné, skúste sa poobzerať po inom modeli.
Niektoré už majú zabudovaný aj tuner na príjem digitálneho aj analógového vysielania (prípadne sa dá externe pripojiť), čo ponúkaný program ešte viac spetrí. Príjem cez analóg môže pri cestovaní robiť problémy, na územiach s kvalitným DVB-T sa po automatickom naladení dá sledovať pekný obraz. Okrem filmov či televízie nie je na škodu, ak si na väčšom LCD displeji pozriete aj nafotené zábery. Podpora JPEG je preto nevyhnutnosťou, hudbu pokryjú MP3 a WMA súbory.
Spojte sa s ...
S tým úzko súvisí ponuka vstupov, ale aj výstupov prenosného DVD-čka. Ak sa chcete pokochať fotografiami, budete potrebovať čítačku kariet. Tá sa hodí aj ako úložné médium napríklad hudby. USB konektory ponúknu pripojenie akéhokoľvek zariadenia "tváriaceho sa" ako USB Mass Storage. Teda napríklad digitálu alebo MP3 playera. Samozrejmosťou je video výstup (a stereo audio výstup, a to aj digitálny), ktorý rozšíri úžitkovú hodnotu aj do pozície bežného DVD prehrávača pripojeného na televízor. Niektoré zariadenia ponúkajú aj A/V vstup napríklad na pripojenie kamery či nabíjanie a prehrávanie iPod-u (napríklad Philips DCP 850/12).
Už spomenutý zvuk sa dá, samozrejme, počúvať aj cez integrované reproduktory, nikto však asi od nich nebude očakávať špičkový výkon. Navyše v aute či dokonca v lietadle je tento variant veľmi limitovaný, preto je nevyhnutným doplnkom výbavy aj pár kvalitných slúchadiel. Podmienkou je, aby prístroj ponúkal dva konektory na ich pripojenie.
Aby ste si rozumeli
Na záver si dobre overte "komunikačné" schopnosti prehrávača. Lokalizáciu menu vo vám vyhovujúcom jazyku si všimne asi každý. Dôležité je však aj to, ako prehľadne a detailne ponúka informácie o prehrávaných či v zozname zobrazených súboroch. Základné hardvérové tlačidlá na ovládanie videa, posúvanie obrazu či reguláciu zvuku bývajú zvyčajne na tele DVD-čka, zvyšok však zvládnete pomocou diaľkového ovládača. Dobre si ho vyskúšajte a zistite, ako reaguje na vaše povely a či ich dokáže materský prístroj prijať aj vtedy, ak nesedíte kolmo pred ním.
Diaľkové ovládanie je štandardným príslušenstvom, ktoré v tejto kategórii dopĺňajú už spomenuté adaptéry na sieťové napájania či pripojenie do zásuvky v aute. Práve do auta sú určené aj držiaky, pomocou ktorých sa dajú prenosné DVD-čka pripevniť na predné sedadlo a ponúknuť tak vzadu sediacim pasažierom nerušený pôžitok z filmu. Overte si hneď pri nákupe, či je držiak vhodný práve do vášho auta, nie je to totiž pravidlom. Na ešte väčšiu zábavu pre vaše deti poslúži ponuka videohier. Napríklad Sencor SPV 7903T dopĺňa výbavu o joystick na ovládanie troch stoviek hier dodávaných na CD nosiči, zvláštnosťou už nie sú ani zariadenia s gamepadom (napríklad Thomson DTH 632 s 30 hier).

Jeden prehrávač pre štyri oči
Máte dve deti a len jeden DVD prehrávač? Žiadny problém, každé z nich môže sledovať film na svojom vlastnom LCD displeji. Ponuka takýchto prehrávačov sa rozširuje a neustále pribúdajú nové modely. Patria medzi ne napríklad YAMAHA PVD-740 Twin, Sigmatek PDX-1300BN a ďalšie.
Yamaha rovnako ako Sigmatek sú zložené z dvoch 7-palcových LCD-čiek, ktoré sa dajú samostatne pripevniť na opierky predných sedadiel, a jedného prehrávača. Obidva displeje sú pritom vybavené vlastným výstupom pre slúchadlá, takže diváci majú možnosť užívať si nerušene kvalitný zvuk. Novší Sigmatek s cenou viac ako 8-tisíc korún je síce zhruba o tisícku drahší, ale aj vybavenejší model. Jeho konektivitu rozširujú USB 1.1 port, čítačka pamäťových kariet a kompozitný video vstup, pomer strán displeja obrazu si možno zvoliť medzi 4:3 aj 16:9. Klasické DVD a CD formáty zvládajú oba, Sigmatec však rozširuje ponuku aj o DivX a Xvid. Jeho zaujímavosťou je samostatný diaľkový ovládač pre každý displej, ako aj absencia batérie, v aute ho teda musíte pripojiť do zapaľovača. MP3 a JPEG súbory sú už samozrejmosťou, potrebné adaptéry sú súčasťou výbavy oboch zariadení.

01 - Modified: 2003-06-06 08:14:12 - Feat.: 0 - Title: Longauerová: Z Pražského klubu do Bernskej únie 02 - Modified: 2003-06-06 08:34:51 - Feat.: 0 - Title: Geremeko: Verím, že pápežova výzva zaberie
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 20:04