StoryEditor

Longauerová: Z Pražského klubu do Bernskej únie

06.06.2003, 00:00
Viceguvernérka Eximbanky SR pre poisťovaciu divíziu Alena Longauerová sa v minulom týždni v Minsku zúčastnila na rokovaní Pražského klubu pôsobiaceho pri Bernskej únii. Po návrate priblížila pre HN problematiku stretnutia.
Čo je poslaním Pražského klubu?
- Pražský klub vznikol pred viac ako dvoma rokmi. Jeho základným cieľom je zastrešiť tie finančné poisťovne, ktoré zatiaľ nespĺňajú kritériá poistenia pre členstvo v Bernskej únii. Účelom klubu je pomoc generálneho sekretariátu Bernskej únie týmto poisťovniam z hľadiska dodržania postupov členských krajín Bernskej únie. Poslaním Pražského klubu je spolupráca a výmena skúseností poisťovní a nadväzovanie kontaktov. Zasadá na jar a jeseň, pričom na zasadnutiach sa zúčastňujú zástupcovia generálneho sekretariátu, ktorí prezentujú výsledky pôsobenia, závery a prístupy členských krajín Bernskej únie.
Aké témy boli predmetom rokovaní v Minsku?
- Okrem štandardných bodov rokovania, ktorým je prezentácia dosiahnutých výsledkov jednotlivými členmi a prezentácia výsledkov dosiahnutých v rámci Bernskej únie, sa prezentovali analýzy teritoriálnych rizík vybraných krajín. Na rokovaní sa zúčastnil zástupca Svetovej banky, ktorého zaujímali otázky tvorby rezerv a kapitálovej primeranosti finančných poisťovní. Zároveň tu predstavili modelové prípady riešenia poistných udalostí v oblasti krátkodobého a dlhodobého poistenia.
Je potrebné konštatovať, že minulý rok bol pre finančné poisťovne nie veľmi úspešný, lebo došlo k vzniku viacerých poistných plnení najmä v Nemecku a v Latinskej Amerike. Dôležité boli aj otázky prístupových procesov v oblasti oddelenia poistenia komerčných a nekomerčných rizík pre krajiny, ktoré vstupujú do EÚ.
Kedy by sa Eximbanka mala stať členom Bernskej únie?
- Eximbanka požiadala o členstvo v Bernskej únii v apríli tohto roka. Kritériá, ktoré požaduje Bernská únia, splnila v minulom roku, ale musí ich plniť minimálne dva roky. Preto musí Eximbanka rýchle dokončiť rozpracované prípady najmä v oblasti strednodobého a dlhodobého poistenia, čím tieto kritériá splní.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 21:26