StoryEditor

Lyžiarsky výstroj si už nemusíte kupovať

19.11.2007, 23:00


Ak sa chystáte na lyžovačku a nemáte výstroj, mali by ste sa prv než bezhlavo zamierite do prvého športového obchodu zamyslieť nad tým, či vôbec a aké lyže, alebo snoubord potrebujete. V lepších lyžiarskych strediskách je už v dnešnej dobe totiž samozrejmosťou že vám požičajú všetko, od lyží, cez lyžiarky až po čapicu a zimné rukavice. Výhodou navyše je, že ich nemusíte voziť autom, alebo vlakom či autobusom a bez námahy prísť až do požičovne a vybrať si ten správny model. Otázkou však je, či sa to oplatí.
Požičovne takmer v každom stredisku
V našich lyžiarskych strediskách sa ceny za požičanie pohybujú v prípade kompletného výstroja, teda lyží s viazaním (snoubordu), lyžiarok a palíc od 400 korún na deň. Samozrejme, v prípade detí je to menej. Takže ak idete lyžovať napríklad na tri dni a nechcete si kupovať vlastné veci, zaplatíte v požičovni okolo 1 200 korún. To je však minimálna suma a pripravte sa na to, že ak pôjdete do zahraničia, bude to ešte viac. V prípade požičovní navyše riskujete to, že nebudú mať vašu veľkosť.
Všetko si teda treba dobre premyslieť a zvážiť všetky riziká, ale aj výhody spojené s požičiavaním výstroje ešte pred cestou do hôr. V zahraničí sú požičovne úplnou samozrejmosťou a na kopci ich nájdete aj niekoľko. Okrem bežnej výstroje ponúkajú aj profesionálne lyžiarske či snoubordové vybavenie. Platí však, že čím kvalitnejší set, tým vyššia cena, samozrejme, v eurách. Za požičanie kompletnej výstroje zaplatíte viac ako 20 eur na deň. Vo väčšine stredísk však majú rôzne akciové ceny a pri požičaní výstroje na viac dní sa ceny znižujú.
Výpredaje šetria tisíce
Ak však chcete chodiť na lyže pravidelne počas celej sezóny, asi by ste sa mali zamyslieť nad kúpou vlastného lyžiarskeho vybavenia. Tu je však namieste ďalšia otázka, kúpiť si nové, alebo staršie lyže, snoubord, viazanie či lyžiarky. Každá z týchto možností má totiž aj svoje klady, ale aj zápory. V prípade kúpy novej výstroje viete, že je nepoškodená a záleží len na vás, pre akú kvalitu, a teda aj cenu sa rozhodnete. Tu však zasa platí, že čím kvalitnejšie, tým drahšie. Všetko totiž závisí od značky, modelu, a v neposlednom rade aj od toho, kde si ich kúpite. Ideálnym riešením pri kúpe nových lyží je počkať na výpredaje, prípadne si kúpiť minuloročný model, ktorý má síce iné farby, ako tie trendové tohtoročné, prípadne má o centimeter väčšie vykrojenie, ale v konečnom dôsledku zaň zaplatíte možno aj o niekoľko tisíc menej. V prípade, že sa rozhodnete zájsť na nákup napríklad do susedného Rakúska, ušetríte možno aj viac. Podobne je to aj so snoubordmi či lyžiarkami. Ak však nepatríte medzi náročných lyžiarov, prípadne začiatočníkov, určite vám postačí aj menej kvalitná výstroj za nižšiu sumu. Ceny setov sú skutočne rôzne, od 3 000 korún, až po niekoľko desiatok tisíc.
Bazár je dobrý aj pre začiatočníkov
Ak ste túto možnosť hneď zavrhli, zostáva vám ešte zájsť do bazáru a zaobstarať si lyžiarske vybavenie z druhej ruky. V tomto prípade je pravdou, že môžete ušetriť veľa peňazí, ale fakt je aj to, že asi iba profesionál zistí, v akom stave sú lyže či doska, ktorú si chcete kúpiť. Dôležité je pozrieť sa na sklznicu (spodok lyže) a prípadne sa spýtať, akým spôsobom bola reparovaná. Môže sa totiž stať, že jej povrch je síce bez jediného škrabanca, no je už toľkokrát zbrusovaná, že lyže vám veľa nevydržia. Kúpiť si lyže z bazáru napríklad za tisíc korún však môže byť výhodou v prípade, že ste naozaj začiatočník, alebo idete lyžovať na kopec, kde na zjazdovke môžu byť napríklad kamene.
Nezabudnite na bezpečnosť
Pri kúpe výstroja netreba zabúdať ani na bezpečnosť a doplnky. Lyžovačka bez dobrých okuliarov či prilby sa môže skončiť zle. Najmä ak sa chystáte do zahraničia so svojimi ratolesťami, prilbu by ste im mali rozhodne kúpiť, pretože je povinná. Na našich svahoch zatiaľ takéto nariadenia neplatia. Lekári sa však zhodujú v tom, že niekedy môže prilba dieťaťu zachrániť život a následky po úrazoch, kedy malo dieťa na hlave prilbu, boli rozhodne menej vážne. Ich ceny sú pritom celkom prijateľné a novú detskú prilbu kúpite za menej ako tisíc korún. Keď sa vyberiete do hôr, určite si nezabudnite ani kvalitné rukavice a čiapku, pretože pri teplotách hlboko pod nulou a silnom vetre by vám pokojne mohli omrznúť uši či prsty. Ale najmä oveľa lepší zážitok je z lyžovačky, keď človeku nie je zima.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 03:20