04.07.2005, 00:00

O najväčšiu objednávku v dejinách firmy a jeden z najvýznamnejších exportných kontraktov v dejinách českého strojárstva vôbec začala bojovať plzenská spoločnosť Škoda JS. Podala prihlášku do súťaže na dostavbu štrnásť rokov zakonzervovanej stavby jadrovej elektrárne v bulharskom Belene. "Celková hodnota zákazky je asi 70 až 80 miliárd českých korún a znamenala by pre nás a zhruba 15 ďalších českých firiem prácu asi na desať rokov," povedal generálny riaditeľ Škody JS Radek Benčík. (TASR)

Zisk po zdanení 39,2 milióna korún dosiahlo vlani Letisko M. R. Štefánika -- Airport Bratislava. Ako informovala hovorkyňa letiska Želmíra Habánová, najdôležitejším faktorom na dosiahnutie zisku bol významný nárast prevádzkových výkonov, vyplývajúci z rastu počtu obslúžených cestujúcich. V porovnaní s rokom 2003 vzrástol o 78 percent. (TASR)

Japonský výrobca elektroniky Sanyo Electric prepustí vyše desaťtisíc ľudí, teda desatinu svojich zamestnancov. Tento krok je súčasťou rozsiahlej reštrukturalizácie, ku ktorej firmu prinútila výrazná strata v minulom finančnom roku, ktorý sa skončil v marci. Čistá strata koncernu bola asi 1,55 miliardy dolárov.

České aerolínie zvýšili palivový príplatok k cenám leteniek. Dôvodom sú vysoké ceny ropy. "Na európskych linkách si cestujúci ČSA budú musieť priplatiť navyše ďalšie dve eurá. Celkovo tak bude príplatok tvoriť 9 eur. Na diaľkových letoch tak pasažieri zaplatia 28 eur, čiže o 10 eur viac ako doteraz," povedala tlačová hovorkyňa Jitka Novotná. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. jún 2024 23:19