Žiadosť o podporu vývozu sušeného mlieka vo svojich produktoch predostreli výrobcovia cukroviniek, kávovín a trvanlivého pečiva ministrovi pôdohospodárstva. Cukrovinkári tvrdia, že každý výrobok má presnú receptúru, takže je možné na základe colnej deklarácie preukázať, koľko suroviny obsahujú vyvezené produkty. Podľa ich návrhu by na základe potvrdení o tom, že výrobky skutočne opustili územie SR, platobná agentúra mohla dať výrobcom mlieka podporu na dodávky sušeného mlieka pre spracovateľov a exportérov výrobkov s vyššou pridanou hodnotou v rovnakej výške, v akej refinancuje priamy vývoz. Vďaka tejto podpore by mliekarne mohli dodávať výrobcom cukroviniek surovinu za zvýhodnenú cenu. Nepriame spôsoby subvencovania vyvážaných potravinárskych výrobkov využívajú aj v krajinách EÚ.
Členské podniky Spolku výrobcov cukroviniek, kávovín a trvanlivého pečiva patria medzi najväčších odberateľov sušeného mlieka. Podpora by podľa nich významne prispela k pravidelnému zmluvnému odberu tejto suroviny od domácich producentov, a tým aj k zníženiu zásob a využitiu sušiarenských kapacít slovenských mliekarní. Minister Zsolt Simon v tejto súvislosti vyhlásil, že ministerstvo je otvorené voči takému spôsobu riešenia prebytkov mlieka na domácom trhu. Rezort je navyše ochotný finančne podporiť spracovanie sušeného mlieka na domácom trhu a jeho zhodnotenie v potravinách určených na export. Pripravujú sa ďalšie rokovania o parametroch tohto projektu.
StoryEditor