StoryEditor

Walt Disney predal Miramax

02.08.2010, 00:00

Americký zábavný gigant The Walt Disney si po pol roku rokovaní konečne tľapol s novým majiteľom svojho filmového štúdia. Za 660 miliónov dolárov (505,7 milióna eur) predal spoločnosti Filmyard Holding štúdio Miramax Films, kde sa zrodili aj také snímky ako Tarantinov Pulp Fiction, Boylov Trainspotting, Dobrý Will Hunting, Denník Bridget Jonesovej, Frida, Návrat do Cold Mountain, muzikál Chicago či pred troma rokmi snímka bratov Coenovcov Táto krajina nie je pre starých. Na tieto, často oscarové filmy, ako aj na ďalších takmer sedemsto snímok, dostane nový majiteľ aj vydavateľské práva. Za spoločnosťou Filmyard Holding stoja pritom finanční investori vrátane stavebníka Rona Tutora a americkej Colony Capital. Tá je u nás známa hlavne vďaka finančnej injekcii pre stredoeurópskeho developera Orco.

Walt Disney, ktorého tržby vlani podľa Global Fortune 500 presiahli 36,1 miliardy dolárov a zisk sa vyšplhal na 3,3 miliardy dolárov, vlastnil štúdio celých sedemnásť rokov. "Hoci sme hrdí na celý rad úspechov, ktorých štúdio Miramax dosiahlo, naša súčasná stratégia v spoločnosti Walt Disney Studio sa zameriava na veľké filmy pod značkami Disney, Pixar a Marvel," objasnil dôvod predaja šéf Walt Disney Robert Iger. Ako dodal, malo by ísť o rozsiahlejšie, viacdielne projekty, ako Piráti z Karibiku a podobne.

Hoci spoločnosť viedla rokovania s viacerými záujemcami, napokon sa jej zapáčil holywoodsky outsider Tutor. Dôvod svojho kroku neobjasnila.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. september 2024 02:33