StoryEditor

Vhodná lokalita je pri Seredi

20.05.2003, 00:00
Výrobný závod francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën, ktorého výstavba sa onedlho rozbehne pri Trnave, čoraz viac zvyšuje atraktivitu tohto regiónu aj pre ďalších investorov. V lokalite, ktorá sa nachádza necelých 10 km od pripravovaného priemyselného komplexu Trnava-juh, by mal v dohľadnom čase vyrásť ďalší rozsiahly priemyselný park.
Vhodný pozemok s rozlohou 250 hektárov leží na okraji Serede, neďaleko areálu bývalej Niklovej huty, kde už v súčasnosti pôsobí viac ako 40 menších a stredných podnikateľských subjektov. Podľa hlavného architekta mesta Sereď Lubora Neštáka uvažoval francúzsky investor PSA Peugeot Citroën o výstavbe svojho výrobného závodu aj v ich meste. Po viacerých rokovaniach však z tendra vyšla víťazne Trnava. Plánovaná seredská priemyselná zóna však na atraktivite nestratila a o umiestnenie výrobných prevádzok v tejto lokalite sa už uchádzalo niekoľko desiatok perspektívnych investorov. Miestna samospráva v súčasnosti pracuje na novelizácii územnoplánovacej dokumentácie. Navyše aj rozvojové koncepčné materiály Trnavského samosprávneho kraja uvažujú o Seredi ako centre priemyselných produkčných aktivít.
Ako uviedol L. Nešták, je veľkou výhodou, že príslušný 250-hektárový pozemok je majetkovo vyrovnaný a nachádza sa v správe Slovenského pozemkového fondu. V prípravných fázach výstavby priemyselného parku preto nebude potrebné komplikované a finančne náročné vyrovnanie pozemkov so súkromnými vlastníkmi. Na nezastavanej ploche je k dispozícii potrebná technická infraštruktúra, ktorú je pri vynaložení pomerne nízkych nákladov možné napojiť na skupinový vodovod, kanalizáciu, plynové a elektrické prípojky. Nezanedbateľnou konkurenčnou výhodou sú aj logistické podmienky, keďže pozemok leží vedľa diaľnice D1 a má priame napojenie na železnicu a vodnú dopravu.
V Trnavskom kraji sú významné priemyselné podniky, ktoré môžu v prípade potreby zabezpečiť výrobné kooperácie a subdodávky komponentov. Podľa najnovších projektových zámerov by tu mala vzniknúť priemyselno-obchodná zóna s výrobnými, so spracovateľskými a skladovacími kapacitami, ako aj prekladiskom kombinovanej dopravy.

Napojenie na vodnú dopravu

Význam budúceho priemyselného parku v blízkosti Serede by mal ešte viac znásobiť pripravovaný projekt Vodného diela Sereď -- Hlohovec, ktorého koordinátorom je žilinská akciová spoločnosť Savas Holding. Náročná investičná akcia s predpokladanými nákladmi 160 mil. USD je súčasťou medzinárodného projektu Vážska vodná cesta, ktorá svojou prepravnou kapacitou umožní presmerovanie významnej časti tovarových tokov v severojužnom smere na vodnú nákladnú dopravu. Základným cieľom je vybudovanie multimodálneho koridoru s vodným prepojením riek Dunaj -- Váh -- Odra. V subregióne Sereď -- Hlohovec budú situované kľúčové prístavy na Váhu. Po dobudovaní 1. etapy budú v Seredi ako koncovom prístave realizovať prekládku celého objemu tovarov prepravovaných touto vodnou cestou.
Konkurenčné výhody budúceho priemyselného parku Sereď
- Majetkovo vysporiadané pozemky
- 250-hektárová lokalita v tesnej blízkosti diaľnice D1
- Kvalitné logistické podmienky -- cestná, železničná a vodná doprava
- Dostupná technická infraštruktúra
Zdroj: MsÚ Sereď
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 04:21