StoryEditor

Zuzana Martináková: Povolebné rokovania s Ficom neodmietne žiadna strana

Je najobľúbenejšou slovenskou političkou. Spoluprácu s Vladimírom Mečiarom vylučuje. Nevstúpi ani do vlády, ktorú by viedol Mikuláš Dzurinda. Ak nebudú akceptovať program Slobodného fóra, ostane radšej v opozícii. Po voľbách chce meniť zdravotníctvo a školstvo a pomáhať živnostníkom a podnikateľom. Zuzana Martináková
Slobodné fórum má "rozkolísané" percentá, pohybujú sa zhruba od 4 do 7 percent. Neznervózňuje vás táto nestabilita preferencií?
- My vychádzame iba z výsledkov agentúr, ktoré predvolebné prieskumy verejnej mienky zverejňujú pravidelne každý mesiac. Podľa nich sa pohybujem medzi 6 až 8 percentami. A to je dobré východisko pre voľby. Chcem dodržať svoj záväzok, že dostanem Slobodné fórum do parlamentu. Všetko, čo bude navyše, budem považovať za veľký úspech. Pohybujeme sa v reálnych mantineloch.
Ste nová strana, vášho voliča nemáte odskúšaného. Neobávate sa, že nakoniec voliť nepríde?
- S tým musí realisticky počítať každá politická strana, každej viac-menej preferencie kolíšu. Ani jeden subjekt sa nemôže spoľahnúť na to, že práve jej volič celkom určite voliť príde. My sme si zadefinovali svoje programové priority a cieľovú skupinu - strednú vrstvu, ku ktorej sa hlási okolo 30 percent občanov. Snažíme sa tie témy zamerať na túto skupinu a riešiť jej problémy. Práve v nej vidíme voličský potenciál - sú to ľudia, ktorí sú nespokojní s niektorými dosahmi reforiem na ich život.
Kto konkrétne?
- Napríklad zdravotníci sú veľmi nespokojní s oblasťou, do ktorej patria. Ale zároveň nevidia radikálne východisko v tom, že teraz sa priklonia k úplne iným stranám - ľavicovým či extrémnym. Takže práve na takúto voličskú skupinu sa chceme obracať.
Ešte začiatkom januára Vladimír Mečiar povedal, že si vie predstaviť budúcu vládu zloženú z ĽS-HZDS, zo Smeru a Slobodného fóra. Viete si ju takto predstaviť aj vy?
- Nie. My už rok a pol verejne hovoríme, že spoluprácu s pánom Mečiarom si nevieme predstaviť. Myslím si však, že ĽS-HZDS by sa mohla v budúcnosti stať politickou silou, ktorá by svojím programom a odborným zázemím bola partnerom na spoluprácu. Vyžadovalo by si to však, aby nános politiky Vladimíra Mečiara z tejto strany odišiel. Nie je v tom absolútne nič osobné. Slovensko dnes potrebuje modernú politiku, progresívnych politikov - a my považujeme jeho nazeranie na svet za niečo, čo už patrí do minulosti.
Nehovoríme o Mečiarovi, hovorím o koalícii ĽS-HZDS, Smer, Slobodné fórum.
- Ja vychádzam z terajšej situácie, keď pán Mečiar ide do volieb ako líder ĽS-HZDS a z jeho verejných vyhlásení, že sa nechce stiahnuť z politiky. Preto v najbližšom období nepredpokladám spoluprácu Slobodného fóra s HZDS. Prekážkou spolupráce nie je program HZDS, ale štýl politiky, ktorý predstavuje Vladimír Mečiar.
V politike je však možné všetko. Čo ak sa Mečiar na poslednú chvíľu stiahne? Stalo by sa tým HZDS pre vás prijateľné?
- Ale veď o tom otvorene hovorí už aj KDH a iné politické strany. Otvoril by sa tým na politickej scéne nový priestor, ktorý by mohol zamiešať karty všetkým úvahám a všetkým už dnes viac-menej istým koalíciám. Ja súhlasím s týmto názorom.
Ten istý Mečiar však tvrdí, že "rozpad vašej strany je nevyhnutný," keďže Slobodné fórum podľa neho politiku netvorí, len komentuje a nevzniklo ako strana ideová, ale strana personálneho protestu proti osobe, nie je programovo ani štruktúrovo založená...
- Hovorí to rekordman v rozpadaní sa politickej strany... Pán Mečiar má také svoje politologické úvahy, ktoré znejú veľmi presvedčivo, ale málokedy sa naplnia. Vždy hovoril o viacerých variantoch riešenia, ale nikdy sa z toho nakoniec nenaplnil ani jeden. Beriem to úplne s rezervou.
Pravdou však je, že nové strany nemajú na Slovensku príliš dlhú životnosť...
- Na Slovensku dlhodobo absentuje politika stredu, nejaká liberálnejšia občianskejšia politická strana. Ten dopyt tu je a je pravda aj to, že strany, ktoré sa doteraz snažili zabrať tento priestor, skončili v jednom volebnom období. Podľa môjho presvedčenia to bolo preto, že tie strany postavili úzke stranícke záujmy nad obhajovanie záujmov tých ľudí, pre ktorých vznikli. Slobodné fórum bude stranou, ktorá neobetuje za každú cenu svoj program, bude si ho veľmi silne strážiť. Nebudeme dbať na personálne a rezortné obsadenie moci a funkcií, ale na to, aby sme mohli realizovať svoj program.
Mečiara odmietate, ako je to s Mikulášom Dzurindom, kvôli ktorému ste opustili SDKÚ?
- Do vlády, na čele ktorej bude Mikuláš Dzurinda, nepôjdeme. Nie z osobných, ale z pragmatických dôvodov. Štýl jeho politiky totiž rozbil súčasnú vládnu koalíciu a viedol k predčasným voľbám. Je to štýl, ktorý predstavuje politiku tvrdých mocenských záujmov na úkor presadzovania dobrých riešení. V tomto štýle politiky sa presadil veľmi prísny rezortizmus a záujmy politických strán. Premiér ako manažér vlády tam úplne absentoval. Nikdy nevytváral základ na spoločnú zhodu na spoločných záujmoch vládnej koalície. Ťažko predpokladať, že by po ôsmich rokoch niekto menil svoj štýl riadenia a vládnutia. Bez toho sa však náš postoj nezmení. A ďalšie formy spolupráce s SDKÚ? Ja sa pred ňou neuzatváram. Ale myslím si, že SDKÚ bude mať skôr problém s nami - sadnúť si za spoločný stôl a rokovať.
Možno to chápať tak, že máte na SDKÚ a HZDS rovnaké kritériá - spolupráca áno, ale len bez ich lídrov?
- Nechcem zasahovať do vnútorných záležitostí strán. Dzurinda aj Mečiar sú lídri strán. Ako sa zariadia po voľbách, to je otvorená vec. My môžeme reagovať až potom. Je však otázne, či by SDKÚ vôbec išla bez svojho lídra do nejakej koalície. My nič nikomu neodkazujeme, je to ich vec.
Ešte v roku 2004 Robert Fico povedal, že Slobodné fórum by sa mohlo stať strategickým partnerom Smeru. Cítite to rovnako?
- Krátko po našom vzniku sme čelili tvrdým útokom, že sme nejaký satelit Smeru. Dnes už ľudia rozoznávajú, že to nie je pravda, že máme svoj vlastný program, ktorý sa v mnohých oblastiach odlišuje od programu Smeru. My sa necítime ako strategický partner nikoho. Držíme sa pri zemi. Počítame s tým, že Slobodné fórum môže byť aj v opozícii, keď sa nepodarí vytvoriť takú zostavu, v ktorej by sa náš program akceptoval. Nemáme s tým absolútny problém. Faktom je, že Smer bude mať zrejme najviac percent a Robert Fico teda dostane poverenie na zostavenie vlády a bude si vyberať strany, s ktorými rozbehne rokovania. Netreba prehliadať, že to takto bude. Som presvedčená, že každý, koho Fico osloví, pôjde na rokovania. Nebude politická strana, ktorá by odmietla rokovať s Robertom Ficom o možnej tvorbe budúcej vládnej koalície.
Slobodné fórum si nevie predstaviť vládnutie s Dzurindom ani Mečiarom. Do vlády nevstúpite ani s KSS a SNS. V hre tak ostávajú Smer, SMK a KDH. S kým teda plánujete zostaviť po voľbách prípadnú koalíciu?
- Nešpekulujme. Takéto špekulácie sa potom každému politikovi vrátia. My sme mantinely jasne pomenovali. Možno sa niekomu zdá, že sme vylúčili veľa strán. Ale čo by sme si tak mohli povedať s KSS? A keď hovoríme, že chceme presadzovať kontinuitu zahraničnej politiky, tak sa hádam nespojíme s SNS. To by bola cesta, ktorá by viedla možno aj k rozpadu Slobodného fóra.
Ak by neprepukla kauza "skupinka", kvôli ktorej ste odišli od Dzurindu, boli by ste dnes ešte v SDKÚ? Alebo by vás vývoj neskôr tak či tak prinútil opustiť premiéra?
- Kauza skupinka vlastne ani nebola nejaký momentálny impulz. Každé ľudské rozhodovanie má svoj postup, je to taká mozaika. Na začiatku som bola presvedčená, že SDKÚ môže robiť občiansku stredovú politiku zameranú na široké vrstvy ľudí. Začala sa však uberať cestou strany pre úzku elitu. Tým istým spôsobom, ako to robil Vladimír Mečiar. Typu: vyvolení, ktorí pôjdu s nami, dostanú sa k obchodom, pozíciám, postom, a ten zvyšok spoločnosti je kdesi za plotom. Každé neskoršie rozhodovanie o mojom odchode by vtedy bolo oveľa ťažšie.
Volebná líderka ANO Eva Černá tvrdí, že jej stranu rozbíjal Juraj Puchý, ktorý v ANO pracoval pre Slobodné fórum. Je to pravda?
- To sa ani neoplatí komentovať...
Vyvíjala vaša strana nejaké aktivity, ktoré by smerovali k oslabeniu ANO ako vašej konkurencie?
- My? SDKÚ malo záujem o rozbitie ANO a dokonca sa im to aj v spolupráci s KDH podarilo. Nakoniec, Pavol Rusko im dal množstvo možností a zámienok, takže nebolo ťažké urobiť s jeho stranou to, čo sa v nej nakoniec stalo. Ak by sme my rozbíjali ANO, tak dnes máme najväčší klub v parlamente a všetci odštiepenci by skončili u nás. Prečo skončili ako podporovatelia vlády Mikuláša Dzurindu?
Slobodné fórum chce v rámci volebného programu pod názvom Slušný život tu a teraz presadzovať tri priority: zdravotníctvo a sociálnu oblasť, školstvo a vzdelávanie, podporu pre živnostníkov a malých a stredných podnikateľov. Máte teda záujem práve o rezorty školstva, zdravotníctva a práce?
- Keď pôjdeme rokovať, chceme hovoriť o týchto oblastiach, o tom, ako ich chceme riešiť. Potom dáme "na stôl" odborné tímy a kto bude mať lepších ľudí, nech ten konkrétny rezort obsadí. Ale v týchto troch oblastiach budeme chcieť, aby vláda definovala spoločný záujem. Budeme pripravení ponúknuť aj ľudí na tieto rezorty.
Dvojkou na vašej kandidátke je herec Marek Ťapák, ktorý sa netají, že je pripravený prevziať na seba zodpovednosť za ministerstvo kultúry.
- Nechcem odťahovať ruky od iných oblastí. Určite by sme vedeli rokovať aj o rezorte kultúry.
Ďalší z vašich kandidátov Ondrej Škodler poskytuje právne služby štrajkujúcim lekárom. Chce z toho Slobodné fórum pred voľbami vyťažiť?
- My sme nikdy nešli cielene po skupine lekárov alebo zdravotných sestier. Lekári síce majú svoj názor, ale paragrafy sú veľmi špecifická oblasť. Pán Škodler je jedným z mála odborníkov na zdravotnícku legislatívu. Takže len čo lekári potrebujú právnu pomoc, obracajú sa na neho.
01 - Modified: 2003-02-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Svetlomety do áut 02 - Modified: 2003-02-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Do počítačov ECB prenikol vírus 03 - Modified: 2003-02-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: U.S. Steel pokračuje v investíciách 04 - Modified: 2003-02-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Netýka sa to len chemických producentov
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/predvolebne-rozhovory, menuAlias = predvolebne-rozhovory, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 18:50