StoryEditor

Gašparovič: Som akoby členom Smeru

01.04.2009, 00:00
"Tu už nejde o mňa, tu už ide vyslovene o boj, o Smer, o koalíciu." Aj tieto vety mal povedať prezident a opätovný kandidát na post hlavy štátu Ivan Gašparovič na jeho minulotýždňovom predvolebnom stretnutí s členmi a priaznivcami strany Roberta Fica v Košickom kraji.

 

"Tu už nejde o mňa, tu už ide vyslovene o boj, o Smer, o koalíciu.“ Aj tieto vety mal povedať prezident a opätovný kandidát na post hlavy štátu Ivan Gašparovič na jeho minulotýždňovom predvolebnom stretnutí s členmi a priaznivcami strany Roberta Fica v Košickom kraji.

Sme tu sami...
Agentúra SITA včera zverejnila videonahrávku z tohto stretnutia, pričom výstup z neho sa zrejme nemal dostať na verejnosť. Gašparovič totiž vo svojom príhovore vyhlásil: "Sme tu sami, tak to môžem povedať. Aj keď nie som členom (Smeru), ale v tejto pozícii a v tomto čase som prakticky akoby členom, lebo môj neúspech bude neúspech Smeru a môj úspech bude úspech Smeru a, samozrejme, koalície.“

Úradujúci prezident pritom doteraz vždy tvrdil, že je nestraníckym kandidátom a svoju súperku Ivetu Radičovú viackrát kritizoval za to, že je členkou a podpredsedníčkou SDKÚ-DS, ktorá jej kandidatúru podporuje.

To nie je pravda
Gašparovič, za ktorým stojí v prezidentských voľbách práve Smer-SD a SNS, slová z videozáznamu poprel. "Určite to nie je pravda. To je určite nie pravda, kde by som...,“ povedal včera novinárom krátko po nahrávaní televízneho duelu v TV Joj, v ktorom opakovane zdôrazňoval svoju nestraníckosť. Podvečer už prezident cez svojho hovorcu v reakcii na video ďakoval Smeru za podporu a hovoril o blízkosti ich programov.

Ficova strana zareagovala na video s Gašparovičom len konštatovaním, že ho podporuje. Jeho vyjadrenia však nekomentovala.

"Smer-SD s plnou vážnosťou podporuje kandidatúru Ivana Gašparoviča a v záujme stability v tomto ťažkom období hospodárskej krízy vyvíja potrebné úsilie na jeho opätovné zvolenie,“ tlmočila stanovisko strany hovorkyňa Katarína Kližanová Rýsová.

Katastrofa pre Slovensko?
Na stretnutí v košickom regióne Gašparovič taktiež varoval pred tým, aby opozícia vyhrala prezidentské voľby. Zdôrazňoval, že urobí všetko preto, aby mohla koalícii zasadiť ranu tým, že bude mať svojho prezidenta. "Nechcem povedať, že by to bola katastrofa, že Slovensko skončí. Bola by to katastrofa pre koalíciu, bola by to katastrofa do určitej miery aj pre Slovensko, lebo rozhodnutia, ktoré sa robia, sa teraz robia na báze konsenzu a dohody. Najmä pokiaľ ide o prijímanie niektorých opatrení,“ hovorí prezident na videu. Na spomínanom stretnutí bol aj predseda Košického samosprávneho kraja a člen Smeru Zdenko Trebuľa, včera sa nám s ním skontaktovať nepodarilo.

Gašparovičova súperka Radičová nevidí problém v naviazanosti na politické strany, ona sama je členkou SDKÚ, aj keď je občianskou kandidátkou. Podľa nej je to štandardné v demokracii, ale za neštandardné označila v takomto prípade Gašparovičove stavanie sa do polohy občianskeho kandidáta. "Patrí sa, aby sa k takýmto tvrdeniam vyjadril predovšetkým prezident, lebo ich považujem za vážne. Navyše celá kampaň je s výraznou podporou premiéra Roberta Fica, Jána Slotu a mnohých ďalších. Je na ňom, aby potvrdil alebo vyvrátil toto tvrdenie.“

O hlasy nepríde
Politológovi Petrovi Horváthovi pripomína video s Gašparovičom záznam s maďarským premiérom Ferencom Gyurcsányom, na ktorom priznal svojim blízkym spolupracovníkom, že ich vláda klamala občanom. Horváth aj toto prezidentovo vyznanie označil za nepríjemnosť - podľa neho mu to však hlasy voličov neuberie a dostať do pomykova môže len nerozhodnutých. "Ak by sa ešte niečo podobné zomlelo, už by to mohlo mať vážnejšie následky. No jedna lastovička leto nerobí.“ Dodáva, že prezident vlastne nahlas povedal to, čo je už dávno každému známe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/prezidentske-volby, menuAlias = prezidentske-volby, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. máj 2024 13:55