StoryEditor

Výkon kontra pracovisko

20.06.2006, 00:00

Miestnosťou vraj možno človeka ubiť ako sekerou. Priestor aj jeho využitie je často zdrojom mnohých paradoxov.
-- Nadmerné rozmery pracovne generálneho riaditeľa nemusia byť optimálnym pracovným prostredím. Veľká miestnosť síce pôsobí vznešene, ale môže mať aj negatívny vplyv. Človek si môže pripadať malý a bezvýznamný.
-- Duševný pracovník, od ktorého sa vyžaduje samostatná práca, by mal mať k dispozícii miestnosť veľkú 16 -- 20 štvorcových metrov.
-- Teplé farebné odtiene na stenách ovplyvňujú pracovný výkon priaznivejšie než studené odtiene. Nemali by prevládať modré ani modrozelené odtiene. Sterilná biela farba pôsobí depresívne. Oranžové pracovné nástroje zvyšujú pracovný výkon.
-- Príliš zaplnená miestnosť odvracia pozornosť od práce, príliš triezve zariadenie brzdí duševnú činnosť. Obrazy na stene a kvetiny v okne sú pozitívne prvky.
-- Aj keď rušivý hluk práci ani zdraviu neprospieva, pri pokusoch s kozmonautmi sa zistilo, že bezhlučnosť sa ťažko znáša. Pri sústredenej práci by hlučnosť nemala presahovať 30 -- 40 decibelov. Koberec v miestnosti nad nami nám môže priniesť väčší úžitok než koberec vo vlastnej miestnosti. Vo zvukovo dobre izolovaných miestnostiach bolo o 52 percent menej chýb pri počítaní a o 29 percent menej preklepov.
-- Tichá, nenáročná hudba (bez spevu) vysielaná len napríklad desať minút za hodinu sa osvedčuje ako prostriedok tlmiaci hluk a znižujúci nervové napätie. Nepretržité rozhlasové vysielanie však pôsobí rušivo.
-- Dôležitý je poriadok, lebo šetrí čas, ktorý strávite hľadaním.
-- Najpriaznivejšie je osvetlenie, ktoré smeruje zhora zľava, pretože si netienime. Ak používate stolovú lampu, má byť osvetlená aj celá pracovná miestnosť stropným zdrojom svetla. Príliš mnoho svetla však škodí, potrebujeme mierne kontrasty.
-- Výška stola má byť asi 74 cm, plocha sedadla má byť asi 40 cm nad úrovňou podlahy.
-- Účelné sú podnožky, ktoré umožňujú pohodlné opieranie nohy celým chodidlom.
(Helmut Zielke: Jak racionálně studovat)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 08:42