StoryEditor

Najväčší stavebný veľtrh na Slovensku

19.03.2007, 23:00

"Poznanie obohacuje" je hlavným mottom najväčšieho veľtrhu v oblasti stavebníctva a racionalizácie spotreby energie CONECO-RACIOENERGIA-CLIMATHERM-CONECOINVEST-SLOVREALINVEST 2007. Veľtrh sa uskutoční v INCHEBA EXPO Bratislava od 20. do 24. marca 2007.

Organizátori aj pre nasledujúcu sezónu nadviazali na mnohoročnú úzku spoluprácu s organizáciami a odbornými inštitúciami, ako napr. Ministerstvom výstavby a regionálneho rozvoja SR, Ministerstvom hospodárstva SR, Ministerstvom životného prostredia SR, s agentúrou SARIO, so Slovenskou energetickou agentúrou, Stavebnou fakultou, Fakultou architektúry a Fakultou elektrotechniky a informatiky STU Bratislava, VVÚPS -- NOVA, s. r. o., Zväzom stavebných podnikateľov Slovenska, Slovenským zväzom pre chladiacu a klimatizačnú techniku, ako aj Teplárenským združením na Slovensku a odbornými cechmi -- strechárov, podlahárov, maliarov a kachliarov.

Stavebný rozvoj
Od roku 2004 sme svedkami viditeľného rozvoja stavebníctva na Slovensku. Rozmach v oblasti stavebníctva a architektúry dáva dobrú perspektívu nielen projektantom, dodávateľským firmám, ale aj obchodným firmám, ponúkajúcim materiály a technológie pre stavebníctvo a energetiku. To všetko je dobrým predpokladom úspešnosti ďalšieho ročníka najväčšieho veľtrhu pre oblasť stavebníctva na Slovensku -- CONECO .
V súčasnosti u odbornej i laickej verejnosti -- aj vzhľadom na neustále stúpajúci trend rastu cien za energie -- stále rezonuje problematika úspor energie, energetická certifikácia budov, a pod. Preto bude táto problematika aj v roku 2007 prezentovaná na veľtrhu nielen prostredníctvom vystavovateľov, ale aj v sprievodnom programe.

Čo ponúka tohoročný veľtrh?
VVÚPS-NOVA už tradične počas veľtrhu organizuje odbornú konferenciu. Tento rok ju pripravuje v spolupráci so Stavebnou fakultou STU v Bratislave a OZ Združenie pre zatepľovanie budov. Bude to už 14. sprievodná konferencia medzinárodného stavebného veľtrhu CONECO 2007 "Teória a konštrukcie pozemných stavieb", pričom v tomto roku bude témou konferencie "Významná obnova a tepelná ochrana zatepľovaním budov". Odborným garantom podujatia je prof. Ing. Zuzana Sternová, PhD., VVÚPS-NOVA. Konferencia sa uskutoční 21. 3. 2007 v EXPO CLUB-e v čase od 10.00 do 17.00 hod. Prednášky budú zamerané na problematiku navrhovania a zhotovovania dodatočnej tepelnej ochrany zatepľovaním obvodového plášťa s cieľom zabezpečiť výsledné vlastnosti z hľadiska statickej a požiarnej bezpečnosti, hygieny, ochrany zdravia a životného prostredia a úspor tepla. Zameranie bude aj na právne predpisy a možnosti financovania súvisiace so zatepľovaním, podmienky a požiadavky na vlastnosti komponentov a systémov, ako aj nedostatky v navrhovaní a v zhotovovaní zateplenia, realizácie detailov.
Cieľom konferencie je s uvedenou problematikou oboznámiť širokú odbornú verejnosť, ale najmä projektantov, výrobcov komponentov, zhotoviteľov, technických dozorov, učiteľov učňovských a stredných priemyslových škôl, pracovníkov stavebných úradov, ako aj vlastníkov a správcov budov. Dôležitosť daného podujatia vyplýva z priamej súvislosti správneho návrhu tepelnej ochrany zateplením a dosiahnutia požadovanej energetickej triedy súvisiacej s energetickou certifikáciou budov podľa zákona č. 555/2005 Z. z. o energetickej hospodárnosti budov.

Tepelné čerpadlá
Sekcia tepelných čerpadiel Slovenského zväzu pre chladiacu a klimatizačnú techniku v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR organizuje pre projekčné, obchodné, montážne, servisné a užívateľské organizácie monotematický seminár s názvom Tepelné čerpadlá v energetických stratégiách SR. Jeho cieľom je, ako povedal Ing. Peter Tomlein, PhD., tajomník Slovenského zväzu pre chladiacu a klimatizačnú techniku, "...poukázať na zaradenie tepelných čerpadiel do energetickej politiky a vysvetliť možnosti ich efektívneho uplatnenia, odbornej spôsobilosti inštalatérov tepelných čerpadiel s predstavením konkrétnych technických riešení. Šance pre uplatnenie vyplynú najmä v súťaži s inými druhmi vykurovacích technológií". Seminár sa bude konať 23. 3. 2007 o 13.00 hod. v €xpo Clube. Program bude zameraný predovšetkým na tepelné čerpadlá v stratégii energetickej efektívnosti SR a na tepelné čerpadlá v stratégii využitia obnoviteľných zdrojov SR.

Odborné podujatia
Slovenská spoločnosť pre techniku prostredia je dlhoročným partnerom veľtrhu a pravidelne participuje na príprave odborného programu tak pre laickú, ako aj odbornú verejnosť. Na tohtoročnom veľtrhu sa budú konať dva ich odborné semináre na aktuálne témy. Prvým seminárom bude Vykurovanie halových a veľkopriestorových objektov, odborný garant seminára bude prof. Ing. Dušan Petráš, PhD. Témou druhého seminára bude Meranie a rozpočítanie tepla, ktorého odborným garantom bude Ing. Michal Piterka.
Aj Cech strechárov Slovenska už niekoľko rokov spolupracuje s INCHEBOU, zorganizoval rad odborných podujatí a seminárov. Tento rok sa v rámci sprievodného programu sústredia na 9. medzinárodné majstrovstvá Slovenska v zručnosti žiakov SOU v profesiách tesár, klampiar a pokrývač. Stánok Cechu strechárov nebude chýbať v rámci Informačného a poradenského centra a jeho odborníci budú pripravení zodpovedať všetky otázky týkajúce sa problematiky striech.

Coneco Invest
Novinkou na veľtrhu bude Coneco Invest, samostatná sekcia, ktorej cieľom je ukázať investičné zámery jednotlivých regiónov a vytvoriť priestor pre hľadanie investorov a možností financovania či už z domácich zdrojov alebo zo zdrojov Európskej únie. Zámerom je nastoliť a rozobrať aktuálne otázky investičnej a bytovej výstavby regiónov a vstupu zahraničných investorov do regiónov. Je určené všetkým, ktorí majú čo povedať k otázkam investícií v regionálnom meradle -- starostom, primátorom, predstaviteľom miest a obcí, zástupcom samosprávnych krajov a regionálnych združení, predstaviteľom vlády, parlamentu a politických strán, zástupcom bánk a finančných inštitúcií a predstaviteľom europarlamentu a európskych štrukturálnych fondov. Nemalú pozornosť v tomto smere si zaslúži REGIONFÓRUM usporadúvané Združením miest a obcí a tiež dvojdňová konferencia pod patronátom SARIO, venovaná aktuálnym otázkam investovania.

Poradenské centrum
Tak ako aj minulý rok bude na veľtrhu pracovať Informačné a poradenské centrum, ktoré je určené tak odbornej, ako aj laickej verejnosti. V centre budú zabezpečovať odborné poradenstvo odborníci z akademickej obce aj z praxe. Ak budú mať projektanti, architekti, zhotovitelia, ale aj laici akýkoľvek problém, ktorý budú chcieť odborne prekonzultovať s odborníkmi, môžu sa s dôverou obrátiť na odborníkov nielen z radov vystavovateľov, ale aj na odborníkov z Informačného a poradenského centra. Či už pôjde o otázky úspor a šetrenia energiami, zatepľovania budov, návrhu konštrukcie a rekonštrukcie striech alebo techniky prostredia, experti na jednotlivé odvetvia stavebníctva budú k dispozícii počas celého času konania veľtrhu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 07:41