StoryEditor

Čím priťahuje Rusko investorov

28.10.2007, 23:00

Investori v Rusku prihliadajú na prvom mieste na veľkosti odbytového trhu, tak spotrebných, ako aj priemyselných tovarov. Pritom kúpna sila obyvateľstva neustále rastie.
Z dôvodu vysokého vedeckého potenciálu priťahuje Rusko investorov v oblasti rozvoja inovačných technológií. V Rusku je dostatočne vysoká rentabilita uskutočnených investičných projektov. K zvýšeniu investovania do Ruska prispela aj daňová reforma. Daň zo zisku je vo výške 24 percent, daň z príjmov fyzických osôb 13 percent, maximálna výška sociálnej dane je 26 percent a maximálna výška dane z pridanej hodnoty 18 percent.
Podmienky činnosti malých a stredných podnikateľov sú výhodnejšie -- daň z príjmov je 6 percent a odpočítateľná daň 15 percent.
Geografická blízkosť a výhodné podmienky na začiatku obchodovania dávajú možnosť využívať ruské teritórium na vstup na trhy krajín SNŠ.
Možnosti tranzitu medzi krajinami Európy a Ázie cez územie Ruska sa zatiaľ nevyužívajú dostatočne aktívne, napriek tomu takáto možnosť tu existuje.
Podľa údajov Centrálnej banky Ruskej federácie bol v roku 2006 prítok priamych zahraničných investícií do ekonomiky Ruska viac ako 31 miliárd USD.
Zníženie daní v ruskej ekonomike umožnilo zlepšiť finančnú situáciu podnikov a rozšíriť možnosti investovania v ruskej ekonomike. Od 1. januára 2004 bola daňová sadzba pri operáciách s cennými papiermi znížená z 0,8 na 0,2 percenta nominálnej hodnoty emisií, sadzba DPH sa znížila na 18 percent.

Základné federálne dane a poplatky:

Daň z pridanej hodnoty od 1. januára 2005:
-- 0 % -- potraviny, práce spojené s výrobou a realizáciou tovarov, služieb spojených s prepravou cez colné územie RF
-- 10 % -- odevy, periodiká vydavateľstiev, knižná produkcia, niektoré druhy zdravotníckych tovarov zahraničnej výroby
-- 18 % -- elektronika, spotrebiče do domácnosti
Sociálna daň -- 23 %
Daň zo zisku organizácií -- 30 %
Daň z ťažby nerastných surovín -- 20 %
Daň z príjmu fyzických a právnických osôb -- 13 %
Spotrebná daň z tabakových výrobkov a liehovín -- 5 %
Systém daní v Rusku má široké horizontálne aj vertikálne členenie. Ďalšie informácie o jednotlivých druhoch daní na www.nalog.ruwww.provodka.ru.

V súlade s Daňovým kódexom v Ruskej federácii platia:
-- federálne dane a poplatky (platia na celom území RF)
-- regionálne dane a poplatky (platia na území subjektov RF)
-- miestne dane a poplatky (platia na území pôsobnosti miestnych samospráv)
Od 1. januára 2004 vstúpila do platnosti daň z majetku podnikov, a to vo výške 2,2 percenta od hodnoty majetku a platí na budovy, dopravné prostriedky, zariadenia a inventár.
Znížila sa aj výška dane z majetku fyzických osôb zo súčasných 2 percent na 0,1 -- 0,5 percenta. Oceňovanie bytov, chát a iného majetku sa vykonáva podľa ich trhovej hodnoty, čo zvýšilo túto daň až takmer 2- až 3-násobne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 00:02