StoryEditor

Prečo čítam Hospodárske noviny (dokončenie)

24.11.2004, 23:00

Ľudovít Kaník, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR
Hospodárske noviny čítam rád, pretože nie sú povrchné a venujú sa hospodárstvu, ekonomike a sociálnym témam predovšetkým na odbornej úrovni a neskĺzajú k lacnému populizmu. Nová zmena imidžu sa mi páči, sú pre mňa čítavejšie. Privítal by som, keby Hospodárske noviny ešte viac prehlbovali to, v čom sa odlišujú od iných médií, teda keby boli profesionálnejšie, vecnejšie a odbornejšie.

Mária Machová, generálna riaditeľka Daňového riaditeľstva SR
Na Hospodárskych novinách je mi sympatická snaha informovať aktuálne a vecne o všetkých dôležitých udalostiach ekonomického života doma i v zahraničí, snaha skôr analyzovať podstatu problému, objektívne ho popísať či dešifrovať. Páčia sa mi aj špeciálne prílohy novín, ako aj rady ako postupovať v určitých "ekonomických" situáciách, do ktorých sa podnikateľ, ale aj bežný občan môže dostať. No a čo ma na Hospodárskych novinách osobitne teší je fakt, že tento rok venovali veľkú pozornosť aj daňovej správe, teda organizácii a ľuďom, ktorí sa viac alebo menej úspešne snažia o to, aby povinnosť platiť dane bolela čo najmenej.
Miloš Kraus, generálny riaditeľ Sauer-Danfoss, Považská Bystrica

Hospodárske noviny čítam pravidelne, prakticky každý deň. Ako prvé, a vždy si prečítam prílohu Názory a analýzy, Komentár HN a prílohu Podniky a trhy. Nájdem tu vždy myšlienky a informácie, ktoré považujem za potrebné, zmysluplné a dôležité pre prácu manažéra. Noviny nedávajú priestor bulváru a "balastu", vidím snahu seriózneho informovania v hospodárskej a politickej oblasti. Čo veľmi oceňujem, zmenšuje sa podiel "čierno-bieleho" videnia problémov v prospech širších a kvalifikovanejších názorov a komentárov žurnalistov, manažérov a vedeckých pracovníkov.

Štefan Rosina, prezident Matadoru Púchov
Hospodárske noviny čítam pravidelne každé ráno a považujem ich za jedno z najpoprednejších hospodársko-ekonomických médií na Slovensku. Ako manažér oceňujem predovšetkým profesionálny prístup k spracovaniu informácií a tém, ktoré sú aktuálne, objektívne a seriózne. To sú pre mňa základné kritériá pre posudzovanie práce médií. Komercionalizácia niektorých médií na Slovensku priniesla fenomén neprofesionálnej investigatívnej publicistiky a bulváru. Samozrejme, že akceptujem aj túto formu novinárskej práce, avšak s podmienkou, že zachovajú kritériá, ktoré som uviedol. Formát Hospodárskych novín je v porovnaní s podobnými médiami vyváženejší, vysoko si vážim odbornosť redaktorov a kvalitu ich práce, analytické spracovanie a nestranné hodnotenie spoločensko-politických udalostí z domova i zo sveta a zaujímavé informácie aj z ostatných sfér života.

Juraj Droba, riaditeľ divízie vonkajších vzťahov EuroTelu
V mojej profesii sú Hospodárske noviny jedným z kľúčových zdrojov aktuálnych informácií o ekonomike, biznise aj politike. Oceňujem názorovú nezávislosť a apolitickosť spravodajstva, ako aj odbornosť a hĺbku záberu v komentároch a analýzach. Osobne považujem za dôležité aj to, kto je pod materiálom podpísaný -- musím povedať, že okrem redakčných "stálic" ma kvalitou príjemne prekvapujú aj mladí novinári, ktorí dostávajú dôveru redakcie. Myslím si, že určitý priestor na zlepšenie je v layoute.

Peter Darovec, literárny teoretik a kritik
S Hospodárskymi novinami sa stretávam len občas. Väčšinou vtedy, keď si ich cielene vyhľadám kvôli dôležitému článku, o ktorom som sa dopočul. Donedávna som ich chápal skôr ako užitočný nástroj pre ľudí pracujúcich v istých profesiách než ako plnohodnotné noviny. Dnes však svoj názor mením. Oceňujem ich vecný tón, ktorý je v slovenskej žurnalistike vzácnosťou.

Zoltán Pivoda, generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Apollo
Hospodárske noviny poskytujú široký okruh informácií týkajúcich sa "významných hráčov" v hospodárstve. Ponúkajú vždy aktuálne, jasné, presné a konkrétne informácie. Oboznamujú ma s udalosťami a aktivitami na našom i medzinárodnom hospodárskom a finančnom trhu. Bez okolkov, jasne, presne, zrozumiteľne približujú jednotlivé informácie, sú ľahko čitateľné. Človek si vždy rýchlo nájde informácie, ktoré ho zaujímajú, pretože noviny majú viacero príloh, ktoré umožňujú rýchle orientovanie. Najviac sa mi pozdáva príloha Kariéra, pretože medzi iným približuje aj životné cesty a rebríčky v kariére u ľudí pôsobiacich v manažérskych funkciách. Pri čítaní Hospodárskych novín som ešte nemal pocit, že by mi niečo chýbalo. Snáď by som prijal, keby boli rozmerovo menšie a prílohy by boli tiež súčasťou novín -- nie na oddelených stranách. Obsahovo sú však na dobrej úrovni.

Ján Slota, primátor Žiliny
Žilinská radnica odoberá Hospodárske noviny už 14 rokov. Vždy, keď mám čas, si ich so záujmom prečítam. Objektívne informujú o dianí v hospodárstve i v politike na Slovensku, čo si vysoko vážim. Vyslovujem vďaku všetkým pracovníkom Hospodárskych novín za to, že píšu v súlade s novinárskou etikou a so znalosťou vecí. Fakty v článkoch sú overené a objektívne, a to aj pokiaľ informujú o dianí v Žiline, či už ide o výstavbu automobilky Kia alebo ďalšie aktuálne otázky. V tom sú odlišné od iných denníkov.

Eduard Žitňanský, ekonomický komentátor TA3
Včerajšie noviny sú mŕtve, teda nanič. "Hospodárky" sú tak trocha výnimkou, lebo aj zajtra je vo včerajších čo čítať. To je dobre, ale aj zle. Možno by som bol radšej, keby som si k "hospodárkam" nemusel kupovať ďalšie noviny. Potom by som jedny naozaj prečítal a na stole by sa mi nekopil papier. Ešteže sú Hospodárske noviny rozdelené do sekcií, inak by som si musel kúpiť nový stôl. Dá sa prežiť, ak sa noviny "pomýlia" v číslach. V názore sa pomýliť nedá, aj vnucovanie je však nepríjemné, najmä keď sa predpokladá, že ja-čitateľ som truhlík, ktorého treba zorientovať. Menej je niekedy viac.

Peter Mihók, predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory
Hospodárske noviny sú pre človeka v mojej pozícii každodenným chlebíkom -- ako sústredený zdroj ekonomických informácií, ale aj určitej názorovej konfrontácie na základné ekonomické otázky súčasnosti. Osobitne si na nich cením vysoký stupeň objektivity a absolútnu názorovú nezávislosť. Nielen v ekonomickej, ale aj v politickej časti denníka. Vhodným doplnkom základnej časti novín sú prílohy Európa, Civilizácia, ako aj Podniky a trhy. Určite v budúcnosti bude ešte väčší priestor zaberať problematika Európskej únie -- nielen z hľadiska legislatívy, ale aj vytvárania vyššej konkurenčnej schopnosti európskej ekonomiky, problematiky eurozóny a prípravy vstupu Slovenska do Európskej menovej únie. Väčší priestor by som uvítal vo sfére etiky spoločnosti, hodnotových kritérií a v rámci nich najmä etiky v podnikaní. Očakávam, že problematika malých a stredných podnikov, ako jedného z kľúčových faktorov budúceho rozvoja ekonomiky na Slovensku, dostane v budúcnosti tiež trochu širší priestor.

Ivan Štefanec, prezident Podnikateľskej Aliancie Slovenska
Na Hospodárskych novinách oceňujem najmä aktuálne informácie a ekonomické komentáre. Vždy ma teší, keď sa dozviem nové informácie a fakty bez náznakov ich spochybňovania či skresľovania. Privítal by som viac analýz legislatívy, jej dôsledkov na podnikateľské prostredie, a to predovšetkým tej, ktorá je vo fáze prípravy na národnej i európskej úrovni.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 06:58