StoryEditor

Pripravovaná legislatíva

21.11.2005, 23:00

Cezhraničné transakcie v EÚ
Európska rada pre platby (European Payments Council), reprezentujúca bankovú komunitu v Európe, ohlásila zavedenie dvoch stupňov jednotného európskeho platobného systému, ktorý by mal začať fungovať od januára 2006.
Jednotný systém by mal byť zavedený pre privátny sektor do roku 2008. Od januára 2008 by mal existovať jednotný európsky trh pre elektronické transakcie, platby kartou a bezhotovostné transakcie. Systém by sa mal uplatňovať v spoločnostiach do roku 2010. Od roku 2010 by mali členovia Európskej menovej únie zapracovať do svojej domácej legislatívy pravidlá medzibankového platobného styku.
Jednotný európsky platobný systém zjednotí systém čísiel bankových účtov, bankových kariet a bankových poplatkov. Slovensko by malo zaviesť tento systém po prijatí eura.

Návrh novely zákona o bankách
Ministerstvo financií podalo na medzirezortné pripomienkové konanie návrh novely zákona o bankách. Táto novela umožní bankám zdieľať informácie o klientoch, ktorí sú podozriví z vykonávania neobvyklých obchodných transakcií. Tieto zmeny sú v súlade s odporúčaniami Finančnej akčnej pracovnej skupiny na boj proti legalizácii príjmov z trestnej činnosti (FATF) pri OECD.
Novela tiež zavádza povinnosť pre bankových klientov poskytovať informácie o ich vlastníkoch alebo spoločníkoch. Toto pravidlo sa použije vtedy, ak vlastník alebo spoločník vlastní viac ako 10-percentný podiel na základnom imaní alebo hlasovacích právach spoločnosti. Toto pravidlo je v súlade s FATF princípom zisťovania konečného vlastníka spoločnosti.
Novela tiež zavádza novú povinnosť pre banky, a to dopredu oznámiť Národnej banke Slovenska, že plánuje zriadiť alebo nadobudnúť na území členského štátu EÚ finančnú inštitúciu. Ak bude novela schválená, mala by sa stať účinnou od 1. januára 2006.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 02:11