StoryEditor

Kultúrne tipy

11.08.2006, 00:00

Margita, Ilona a Yxo
Basgitarista kapely Hex Tomáš Yxo Dohňanský na hudobných festivaloch nielen vystupuje, ale podľa všetkého ich aj celkom rád organizuje. Už niekoľko rokov stojí Yxo za letným festivalom Žákovic Open, ktorý sa minulý rok dočkal svojej zimnej verzie. Druhou jeho festivalovou srdcovkou je Street Fest v Malackách, no a novinkou v jeho kalendári je festival Margiťák, ktorý sa uskutoční už najbližšiu sobotu, 12. augusta pri Leviciach. "Všetko sa to vlastne začalo so Žákovic Open, v rámci ktorého som získal nejaké tie skúsenosti s organizáciou festivalu. Vždy ma v podstate oslovia kamaráti a mňa to jednoducho baví," vraví Yxo, ktorý bude, samozrejme, na Margiťáku s Hexom aj hrať. Okrem jeho partičky prídu do areálu kúpaliska Margita a Ilona koncertovať aj skupiny Para, Peha, Zóna A, Polemic, Vidiek, Vetroplach, Mig 21 či Adam Ďurica so svojou kapelou. (TASR)

Folkáči v Rači
Priaznivci folkovej, bluegrassovej, trampskej a country hudby si prídu na svoje cez víkend v bratislavskej Rači. Amfiteáter v Knižkovej doline bude v sobotu od 14. hodiny dejiskom desaťhodinovej prehliadky toho najlepšieho zo slovenskej scény v týchto žánroch. Na festivalovom pódiu sa vystrieda 14 skupín, napríklad zvolensko-pezinská kapela Meantime, countryrockový N.C. Express z Bratislavy, bratislavsko-košické folkové duo Oli&Lu, Karpatské Horké zo Svätého Jura či Náhodní pocestní z Vrútok. (TASR)

Šermom k ľuďom
Divadelná a šermiarska spoločnosť Aramis v spolupráci s Východoslovenským múzeom pripravila na tento víkend v Košiciach dvojdňový festival historického šermu. Podujatie sa bude odohrávať v priestoroch Katovej bašty a Rodošta. Otvoria ho v piatok slávnostným fakľovým sprievodom po košickej Hlavnej ulici a ukážkami šermiarskeho umenia. Na festivale sa zúčastní deväť slovenských šermiarskych skupín a vystúpi spolu 90 účinkujúcich. V sobotu o druhej popoludní odštartuje sedemhodinový program, v rámci ktorého nebudú chýbať divácky obľúbené salvy z muškiet, šerm či ohňová šou. Každá skupina bude prezentovať obdobie, ktoré robí -- gotiku, barok či renesanciu. (SITA)

Spod duchny na Duchonku
Druhý ročník hudobného festivalu na Duchonke v Topoľčianskom okrese prešiel niekoľkými zmenami. V prvom rade organizátori pozmenili názov na Orange Music Summer Duchonka. Tento rok sa festival uskutoční 11. -- 12. augusta na dvoch pódiách. Jedno bude tvoriť klasická slovenská a česká hudobná scéna. Na druhom pódiu budú v prvý deň festivalu ukazovať svoje umenie predstavitelia danceovej scény ako DJ Toky, DJ Loktibrada či DJ Carlos. Počas druhého dňa festivalu sa tam ukážu hviezdy hip-hopu -- Čistychov, A.M.O., Vec a DJ Fazo. Najväčším lákadlom budú Chinaski a Janek Ledecký. Slovenskú hudobnú scénu doplnia headlineri festivalu ako Desmod, No Name, Peha, Hex, Para, Gladiator, P.S. alebo aj Horkýže Slíže. Mladšiu generáciu hudobníkov predstavia skupiny Forma, Vetroplach, Alone, Mayo či Ateliér 11. Rovnako aj tento rok vystúpia speváci SuperStar -- Martin Kelecsényi, Samo Tomeček a Adam Ďurica. Diváci uvidia tiež vystúpenie víťaza súťaže Coca-Cola Popstar Bystríka. (SITA)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 06:21