StoryEditor

Do lekárne po lieky s kalkulačkou

05.12.2005, 23:00
Ak žijeme aktívne, ale nemáme dostatočnú kondíciu, sme vystavení každodennému nervovému vypätiu, nedoprajeme si dostatočný spánok a zabúdame na prevenciu, nečudujme sa, že sa u nás s príchodom chladnejšieho jesenného obdobia ohlási prechladnutie či chrípka.

Ak žijeme aktívne, ale nemáme dostatočnú kondíciu, sme vystavení každodennému nervovému vypätiu, nedoprajeme si dostatočný spánok a zabúdame na prevenciu, nečudujme sa, že sa u nás s príchodom chladnejšieho jesenného obdobia ohlási prechladnutie či chrípka. Preto čo najskôr prehodnoťme svoj životný štýl!

Ako povzbudiť imunitu?
Pohár šťavy z jedného vytlačeného citróna osladený lyžičkou medu, užívaný každé ráno, je
"doping", ktorý ešte nikomu neuškodil. Ten však nestačí. Prirodzenou podporou zdravia sú vitamíny, minerály a doplnky výživy v potrave, v prípade, ak ich príjem z nej pre organizmus nepostačuje, tak aj kvalitné vitamíny z lekární. Dnes si už možno vybrať najmenej zo sto druhov rôznych vitamínových prípravkov, či už syntetických alebo biovitamínov .

Nenahraditeľné antioxidanty
Jedným z najúčinnejších preparátov proti prechladnutiu a chrípke je vitamín C, najlepšie s výťažkom Echinacey - aktivuje imunitný systém, pôsobí protivírusovo, blokuje šírenie infekcií. Preventívne užívanie tohto dua v zimnom a chrípkovom období môže zabrániť prepuknutiu choroby. Vhodným preventívnym ochrancom nášho zdravia sú i ďalšie vitamíny patriace do skupiny antioxidantov - E, A a spolu s nimi minerály zinok a selén. Zvyšujú odolnosť buniek proti tzv. voľným radikálom - deštruktívnym molekulám kyslíka, ktoré narúšajú bunkovú membránu. Antioxidanty súčasne spomaľujú proces starnutia. Pre organizmus, hlavne v strednom veku, je veľkou pomocou, ak jeho zápas s voľnými radikálmi podporíme ich prísunom.
Vitamín E chráni organizmus pred škodlivinami z ovzdušia a pomáha predchádzať srdcovým ochoreniam. Vitamín A regeneruje sliznice zažívacích a dýchacích ciest, je potrebný pre zdravý vývoj zraku, pôsobí na rast vlasov a chráni organizmus pred rakovinou. Zinok a selén sú nenahraditeľné pri zvýšenej a psychickej záťaži, v starobe, zvyšujú obranyschopnosť organizmu pri infekcii a oslabujú účinky jedovatých látok, najmä kadmia, olova a ortuti, ktoré ohrozujú hlavne fajčiarov a obyvateľov veľkých miest.
Únavu a nedostatok energie prekonáme s vitamínmi radu B. Ich absencia zapríčiňuje nervozitu, vnútorný nepokoj, podráždenosť, nízku výkonnosť a má na svedomí aj stratu hormonálnej rovnováhy.
Pri nadmernom strese či pri zvýšených nárokoch si telo vyžaduje vyšší prísun životne dôležitých látok - vtedy siahnime po antioxidačných multivitamínoch. Obsahujú vitamíny, minerály, stopové prvky i ďalšie výživové doplnky optimálne vyvážené pre každodennú potrebu organizmu a pre zdravý životný štýl. Ich účinok sa prejaví na celkovom zvýšení našej výkonnosti a odolnosti. V tejto podobe možno organizmu dnes už dodať až 40 esenciálnych vitamínov a minerálov obohatených o ďalšie aktívne biolátky, napríklad luteín, lykopén, výťažky zo žen-šenu, enzýmy atď.

Sú účinnejšie umelé alebo prírodné vitamíny?
Podľa magistry Zuzany Hrabákovej z bratislavskej lekárne Zelená farmácia, účinné sú aj syntetické, aj prírodné prípravky. Vitamíny, minerály a výživové doplnky na prírodnej báze sú však biologicky dostupnejšie, t. j. pre organizmus nie sú cudzie, ľahšie sa vstrebávajú a nezaťažujú tráviaci trakt. Vyrábajú sa zo starostlivo vybraných či ekologicky pestovaných rastlinných druhov a prírodných surovín najmodernejšou technológiou, ktorá biologicky aktívne látky chemicky nemení a nezbavuje ich prirodzených vlastností. Jednoznačným prínosom vitamínov a doplnkov výživy z prírodných zdrojov je, že takéto preparáty neobsahujú látky, ktoré zhoršujú využitie aktívnych zložiek alebo by mohli spôsobovať alergické reakcie. Rovnako je z nich vylúčená prítomnosť pre zdravie škodlivých prímesí, ktoré sa v každodennej potrave vyskytujú často až v nadmernom množstve - napríklad cukor, kuchynská soľ, farbivá, škodlivé zlúčeniny fosforu a pod. Takáto forma prirodzeného "dopingu" je vhodná aj pre diabetikov i deti od dvoch rokov - v podobe cmúľacích tabliet s prirodzenou ovocnou príchuťou.

Jedinečná forma: riadené uvoľňovanie
Dôležitá je aj galenická forma vitamínov a minerálov. Tablety s postupným uvoľňovaním a vďaka tomu s predĺženým účinkom napríklad natoľko nezaťažujú tráviaci trakt. Táto forma je zároveň zárukou vyššej využiteľnosti účinnej látky. Bioproduktmi vyrábanými v takejto jedinečnej podobe sú napríklad vitamíny B 12, B komplex, vitamín C i železo. Účinná látka sa pomaly uvoľňuje, napríklad v priebehu 24 hodín, a hladina účinnej látky nikdy nepresiahne prah vylučovania.
Prepočítavajme cenu za jednu tabletu - ušetríme!
Pri výbere vitamínov je dôležitý osvedčený výrobca a nezabúdajme, že ich nebudeme užívať dva, tri dni, ale dlhší čas. Preto prepočítavajme cenu za jednu tabletu. Jednorazový výdavok za menšie množstvo tabliet nemusí byť zároveň najekonomickejší. Vhodné sú rodinné balenia vitamínov so 60 - 120 tabletami, ktoré sú v prepočte na jednu tabletu lacnejšie aj pri nadštandardnej kvalite. Dôkladne si tiež všímajme množstvo účinnej látky v jednej tablete.

V lekárňach najčastejšie žiadané MULTIVITAMÍNY - približná cena za jednu tabletu
názov

približ. cena na 1 tabletu*

poznámka

ABC Plus 3,61 Sk  
ABC Spektrum  4,12 Sk  
Additiva šumivé tbl. 7,20 Sk  
BION 3 7,10 Sk s probiotickými kultúrami
Calibrum 4,44 Sk s activinom
Calibrum 50+ 7,23 Sk so ženšenom a ginkom
Centrum 4,74 Sk  
Centrum Silver 6,77 Sk s luteínom
Cetebe multi 7,11 Sk s postupným uvoľňovaním
Duovit 2,08 Sk  
Geriavit Pharmaton 10,81 Sk so ženšenom
GS multivitamín 2,80 Sk  
Jamieson Stamina 3,19 Sk prírodné, so ženšenom a materskou včelou kašičkou
Jamieson Vita-Day 2,49 Sk prírodné
Jamieson Vita-Vim basic 3,21 Sk prírodné, s luteínom
Jamieson Vita-Vim super 4,34 Sk prírodné, s luteínom, lykopénom a ženšenom
Quantum 2,38 Sk  
Spektrum Energy 3,49 Sk s koenzýmom Q10
Spektrum Senior 6,55 Sk  
Spofavit 1,86 Sk  
*Cena je vypočítaná na 1 tabletu bez ohľadu na jej obsahové zloženie

V lekárňach najčastejšie žiadaný VITAMÍN C - približná cena za jednu tabletu na 100 mg účinnej látky
názov

približná cena na 1 tabletu

cena 100 mg C-vitamínu

Additiva Vitamin C 1000 mg šumivé tbl. 5,43 Sk 0,54
Celaskon 500 mg Zentiva šumivé tbl. 5,00 Sk 1
Celaskon 600 mg šumivé tbl. 4,39 Sk 0,73
Pharmavit C-Vitamin 1000 mg šumivé tbl. 4,27 Sk 0,43
Celaskon 100 mg Zentiva 0,77 Sk 0,77
Celaskon 250 mg Zentiva 1,19 Sk 1,19
Celaskon long effect Zentiva 3,58 Sk 0,72
CEM M vitamin C (s postup. uvoľňovaním) 4,63 Sk 0,93
Cetebe cps. (s postupným uvoľňovaním) 3,33 Sk 0,67
Jamieson Vitamin C 1000 mg 3,07 Sk 0,31
Jamieson Vitamin C 500 mg 1,83 Sk 0,37
Jamieson Vitamin C 500 mg (s postupným uvoľňovaním) 4,77 Sk 0,95
Megacéčko aktiv 4,43 Sk 0,74
Walmark Megacéčko 600 mg 2,39 Sk 0,4
Walmark Vitamin C 100 mg 0,59 Sk 0,59

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 13:39