StoryEditor

Napájanie digitálnych prístrojov a zariadení

21.11.2005, 23:00

Digitálne fotografické prístroje, a nielen tie, sú bez napájacieho prúdu , ktorý je uložený v rôznych typoch akumulátorov a batérií -- klinicky mŕtve. V súčasnosti veľmi aktuálny trend čoraz plochejšieho dizajnu digitálnych fotoaparátov, väčších LCD zobrazovačov, megazoomov v kombinácii s optickým stabilizátorom len zväčšuje čoraz vyššie požiadavky na výkon akumulátorov a batérií.
Integrovaný zábleskový prístroj, motorové zoomovanie a LCD zobrazovač sú najväčšími požieračmi elektrickej energie. Prezeranie zhotovených snímok, kontrola snímky po jej zhotovení s častým zoomovaním (zväčšovaním výrezu pre kontrolu ostrosti určitej časti), prechádzanie v Menu a, samozrejme, aj časté zapínanie a vypínanie prístroja zvyšuje podstatne spotrebu energie.
Na napájanie digitálnych fotoaparátov sa v súčasnosti najviac využívajú rôzne druhy lítiových akumulátorov (rozlišujú sa nielen veľkosťou, umiestnením kontaktov, ale aj tvarom) označovaných ako Li-lon, ktoré sú aj s nabíjačkou dodávané súčasne s fotoaparátom. Ďalším zdrojom sú akumulátory veľkosti AA (ceruzková batéria) typu NiMH
(Nikelmetalhydrid) alebo staršie typy NiCd (Nikel-Cadmium). Najnovším revolučným typom je Litium-polymérový (LiPo) akumulátor

Lítiumionové akumulátory

Lítiumionové akumulátory (Lilon) majú vzhľadom na svoj objem a hmotnosť vysokú energetickú kapacitu. Jednoducho povedané, majú vysoký výkon a pritom sú malé a ľahké. Pri rovnakých rozmeroch majú kapacitu dvojnásobne väčšiu ako NiMH akumulátory a až štvornásobne väčšiu ako NiCd akumulátory. Výhodou je to, že majú len minimálne samovybíjanie, na nabitie potrebujú veľmi krátky čas, nemajú žiadny pamäťový (Memory) efekt a pred nabíjaním ich netreba vybiť. Tieto akumulátory aj s nabíjačkou sa dodávajú ako základné príslušenstvo k digitálnym fotografickým prístrojom. Určitou nevýhodou pri toľkých výhodách je vyššia cena samotného akumulátora.
Ešte vyššie výkony pri minimálnych rozmeroch dosahujú najnovšie litium-polymérové akumulátory, vyznačujúce sa najlepšími elektrofyzikálnymi vlastnosťami. Obsahujú tuhý lítiový elektrolyt, ktorý nemusí byť uzatvorený v kovovom obale. Z tohto dôvodu môžu byť zhotovené veľmi ploché akumulátory rôznych tvarov. Najväčšou výhodou elektrolytu je to, že nemôže vytiecť, ako elektrolyt tekutý.

Niklové akumulátory
Nikelmetalhydridové akumulátory dosahujú až štvornásobne vyššiu kapacitu ako staršie typy nikelkadmiových akumulátorov. Nikelmetalhydridové akumulátory nemajú pamäťový efekt, majú veľký výkon pri malej hmotnosti a minimálne samovybíjanie. Vyznačujú sa veľmi dlhou životnosťou, keď nie sú prehrievané nesprávnou nabíjačkou. Potrebujú relatívne dlhý nabíjací čas a sú citlivé na chlad. Neškodia životnému prostrediu.
Nikelkadmiové akumulátory sú cenovo výhodné, ale nedosahujú takú kapacitu, ako typy nikelmetalhydridové. Vydržia väčšie prúdové nárazy. Ich najväčšou nevýhodou je pamäťový efekt, kvôli ktorému by mali byť nabíjané iba v nabíjačkách s funkciou vybíjania (entladen alebo refresch). Nevýhodou je vysoký obsah kadmia, ohrozujúce životné prostredie.

Nabíjanie
Akumulátory NiCd a NiMH prichádzajú z výroby do obchodnej siete nabité. Upozornenie v návode "Pred použitím nabiť" neznamená, že akumulátory nie sú nabité. Sú nabité na určitú kapacitu, ktorá sa však počas dvoch -- troch mesiacov, kým príde ku spotrebiteľovi, zníži. Súčasne s kúpou akumulátorov treba kúpiť aj nabíjačku. Výhodné je kúpiť súpravu obsahujúcu nabíjačku s akumulátormi. Pri kúpe samotnej nabíjačky je však väčšia možnosť výberu. Nabíjačky bývajú vybavené mikropočítačom, snímačom teploty, vybíjacou funkciou a zistením a označením chybného článku. Iba takéto nabíjačky garantujú optimálne nabíjanie akumulátorov. Podľa dĺžky nabíjania rozdeľujeme nabíjačky na tri druhy: normálne, rýchle a ultra rýchle. Normálne nabíjanie je závisle od nabíjačky (aký má nabíjací prúd) a akumulátora. Nabíjací čas je rádovo od 10 do 16 -- 18 hodín. Prekročenie o niekoľko hodín pri takomto nabíjaní akumulátoru neuškodí, pretože je nabíjaný nízkym prúdom.

Rýchle nabíjanie trvá jednu až tri hodiny. Pri vyššom nabíjacom prúde je úplnou samozrejmosťou vypínacia automatika. Pri väčšine nabíjačiek táto vypínacia automatika vypne nabíjanie a nabíjačka môže zostať zastrčená v zástrčke neobmedzený čas. Akumulátory sú počas tohto času udržiavané v nabitom stave. Ultrarýchle nabíjanie trvá iba 15 minút. Napríklad vo firme Varta a jej systéme "charge and go" nie je vypínacia automatika integrovaná v nabíjačke, ale je integrovaná v každom akumulátore. Tento systém pozostáva z vnútorného tlakového spínača, ktorý premeriava vnútorný tlak v článku a pri plnom nabití článok odpojí od nabíjania.

Pripojenie do siete

Nielen pri nabíjačkách (žehlička, fén alebo rýchlovarná kanvica) treba dávať pozor na typ zásuvky, pretože nie všade sú rovnaké typy ako u nás na Slovensku alebo v Európe. V takomto prípade je vhodné kúpiť si najlepšie celú súpravu cestovných adaptérov, s ktorou sa pripojíte prakticky na celom svete.

Čoho sa vyvarovať

Nesprávne vloženie (polarita) akumulátora do nabíjačky zanechá na ňom nenapraviteľnú škodu, pretože vo väčšine prípadov môže prísť k úplnému vyradeniu akumulátora z prevádzky.
Nie je vhodné pri používaní kombinovať rôzne typy batérií. Nejde o kombináciu napríklad alkalická Sony a alkalická Varta. Máme na mysli kombinácie typov batérií, napríklad -- obyčajná -- alkalická, alkalická - NiMH, obyčajná - NiCd, NiCd - NiMH a podobne.
Tiež nie je vhodné do jedného súboru (zväčša 2 alebo 4 kusy, výnimočne 6 kusov) kombinovať akumulátory s rôznou kapacitou.
Zašpinené kontakty na akumulátore veľmi jednoducho očistíme gumou na gumovanie.
Pozor na životnosť. Z času na čas, ak nevlastníme nabíjačku s identifikáciou chybného akumulátora, mali by sme prekontrolovať stav akumulátora pred nabíjaním. Môže sa totiž stať, že štyri kusy akumulátorov v nabíjačke nabijeme a založíme do prístroja, ktorý už po niekoľkých minútach prevádzky začne hlásiť potrebu ich výmeny z dôvodu nedostatočnej kapacity. V tomto prípade sa mohlo stať, že v súprave bol jeden nepoužiteľný akumulátor a celá súprava sa správa tak, ako ten zlý článok.
Akumulátory nezahadzujeme do domáceho odpadu. Obsahujú totiž ťažké kovy a iné jedovaté látky, ktoré veľmi nepriaznivo vplývajú na životné prostredie. Vo väčšine obchodov, kde batérie predávajú, vám použité batérie odoberú a odovzdajú ich tak, aby neničili životné prostredie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 14:48