StoryEditor

Viac konkurencie prinesie nižšie ceny

29.01.2006, 23:00
Aj keď správa ministerstva dopravy o príprave tendra na tretieho mobilného operátora bola udalosťou záveru roka 2005, jej vplyv na ponuku pre klientov v najbližších mesiacoch nebude žiaden. Zmena v správaní oboch už etablovaných operátorov príde až vtedy, keď pridelenie ďalšej licencie pre siete GSM a UMTS bude naozaj neodvratné. V médiách síce prebehli mená globálnych hráčov ako je Telefónica či Vodafone, ani jedna zo spoločností však záujem oficiálne nepotvrdila.

Aj keď správa ministerstva dopravy o príprave tendra na tretieho mobilného operátora bola udalosťou záveru roka 2005, jej vplyv na ponuku pre klientov v najbližších mesiacoch nebude žiaden. Zmena v správaní oboch už etablovaných operátorov príde až vtedy, keď pridelenie ďalšej licencie pre siete GSM a UMTS bude naozaj neodvratné. V médiách síce prebehli mená globálnych hráčov ako je Telefónica či Vodafone, ani jedna zo spoločností však záujem oficiálne nepotvrdila. Na druhej strane reálne kroky oboch firiem vlani smerovali do rozširovania svojej prítomnosti na rozvíjajúcich sa trhoch na celom svete. Vodafone len v Európe nakúpil operátorov v Rumunsku a Českej republike, Telefónica zasa k akvizícii Českého Telecomu pridala britského mobilného operátora O2.

Pevná sieť stráca klientov
Pokračovať budú ponuky operátorov smerujúce k získavaniu klientov od svojho jediného konkurenta, zvyšovaniu výnosov pomocou služieb v oblasti zábavy a internetu či lákadlá na prechod používateľov predplatených kariet na paušálne programy. Veľmi príjemnou čerešničkou na torte bude najmä pre Orange ako čisto mobilného operátora pokračujúci rast využívania telefonovania bez kábla na úkor tržieb pevnej siete Slovak Telecomu. Ten už bude poskytovať služby pod značkou T-Com.

Čo je nepríjemné pre bývalého monopolného hráča, je zlou správou aj pre alternatívnych operátorov. Ich biznis plány sú bez výnimky založené na rýchlom raste tržieb najmä zo segmentu malých a stredných firiem. Ich prvé pokusy o reklamné kampane nedopadli najlepšie. Ako ukážka poslúži príklad Dial Telecomu, ktorý už na jar zvolil televíznu kampaň na získanie klientov pre vlastné telefónne služby. Po pár mesiacoch musel prostredníctvom svojej hovorkyne priznať, že získal "niekoľko sto klientov, najmä z radov domácností". Aj keď firmy svoje koncoročné výsledky zatiaľ nezverejnili, z predbežných údajov možno usúdiť, že alternatívnym providerom pribudlo spolu asi 20-tisíc klientov hlasových služieb.
Pre firmy je však ich nástup dvojnásobne dobrou správou. Nielenže si môže vybrať z viacerých ponúk, ale ST vystavený konkurencii dokázal zlacniť hovory v niektorých prípadoch až tak, že sa priblížil k nízkym cenám nových hráčov. Ešte pred rokom pritom jeho hovorcovia presviedčali médiá, že ich ceny sú na úrovni nákladov a ich pokles nie je možný.

S úsporou telekomunikačných nákladov firiem aj domácností pritom nemusí byť koniec. V priebehu roka sa očakáva, že ST sa podriadi rozhodnutiu regulátora a zníži ceny účtované alternatívnym operátorom na úroveň vychádzajúcu z reálnych nákladov. Podľa vyhlásenia Telekomunikačného úradu sú zatiaľ veľkoobchodné ceny ST približne dvojnásobné oproti ostatným európskym krajinám. Všetci hráči pravdepodobne veľmi rýchlo uplatnia zmeny svojich nákupných podmienok aj do koncových cien pre klientov. To prinesie niekoľko desiatok percent úspor pre používateľov pevných liniek.

Voľba operátora sa zjednoduší
Efekt komerčných aktivít operátorov, ako sú Dial Telecom, eTel, GTS alebo Slovanet, sa pritom naplno prejaví už v tomto roku. K stabilizácii tržieb a zníženiu zriaďovacích nákladov by im mal pomôcť nový model prepojenia, tzv. predvoľba operátora (CPS). Konečne tak bude možné, aby klientovi napevno nastavili, či a ktoré hovory bude realizovať cez ST a ktoré cez vlastnú sieť. Doteraz tak používateľ musí robiť pred každým hovorom (tzv. voľba operátora), alebo musí používať špeciálne zariadenie -- presmerovač, ktorý túto operáciu vykoná namiesto neho. Termín spustenia CPS je však otázny. Podmienky, ktoré pre zabezpečenie služby poskytol ST, nie sú pre alternatívnych operátorov zatiaľ zaujímavé. Podľa skúseností s dĺžkou rokovaní o prepojovacej dohode s bývalým monopolom nemôžeme čakať spustenie CPS skôr ako na jeseň.

Operátori, ktorí sa na situáciu pripravili, môžu nahradiť oneskorenie CPS poskytovaním lacného telefonovania cez internet (VoIP). Tento celosvetovo rýchlo rastúci segment chcú obsadiť Dial Telecom, Slovanet a štart služieb tento rok plánuje aj Slovak Telecom. Hlavným argumentom pre klienta má byť cena.

Nové technológie prichádzajúce na Slovensko
Technológia Využitie Očakávaný dátum štartu
Predvoľba operátora Telefonovanie cez prednastaveného operátora Jeseň 2006
Prenájom koncových vedení ST Telefonovanie bez paušálu ST Rok 2007
Technológia VoIP Lacné telefonovanie cez internet Rok 2006

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 09:14