StoryEditor

Airsoft: adrenalínová zábava pre biznismenov

21.04.2006, 00:00
Úlohou skupiny teroristov je odpálenie bomby. Špeciálna záchranná jednotka im má zákerný plán prekaziť. Napätie visiace vo vzduchu sa dá krájať. Podarí sa teroristom vyhodiť budovu do povetria alebo nie?
Práve sem si totiž skupina asi dvadsiatich mladých mužov prišla rozdať partičku airsoftu. Vo svojom veku by si už nemohli dovoliť pobehovať na ihrisku so samopalmi a kričať dole-dole-dole. Veď mnohí z nich zastávajú dôležité funkcie vo firmách... Ani CounterStriky už napriek neustálemu zdokonaľovaniu sa nebavia, oveľa lepším rozptýlením než posúvanie myši po podložke je stlačenie skutočnej spúšte. Nie v teplákoch v sterilnom prostredí obývačky, ale s kuklou a nepriestrelnými okuliarmi na očiach v reálnom svete ponurej budovy.

Hore ruky!
Podľa Petra Páleša, ktorý zastrešuje túto akciu, záujem o airsoft na Slovensku v posledných rokoch rapídne stúpa. Takmer neuveriteľne znie fakt, že jeho komerčný vývoj u nás je dokonca rýchlejší ako v okolitých krajinách. Súvisí to najmä s prijateľnými cenami. "Jediný schopný dodávateľ replík a súčiastok bol až donedávna len na Slovensku. Napríklad v Nemecku, Poľsku, ale aj v susednom Česku bol airsoft veľmi predražovaný. A v Maďarsku dokonca zakázaný," hovorí Páleš.
Dôvodom zákazu v niektorých krajinách (napríklad aj v Austrálii) je najmä priveľká autentickosť zbraní s tými skutočnými. Pretože potom je to len krôčik od namierenia hlavne na vystrašeného zamestnanca za priehradkou v banke alebo pri pokladnici v supermarkete... Na Slovensku je však hra legalizovaná.

Historky z podsvetia
Zmeranie si vlastných schopností, túžba vyhrať, ale najmä adrenalín, sú hlavnými dôvodmi stále rastúcej obľúbenosti airsoftu aj u nás. Prestrelky plné nadávok, dupotu, tajných signálov a pokrikovania trvajú pomerne krátko. Väčšina ozbrojencov s airsoftom len začína. Nájdu sa však aj skúsenejší. "Raz sme sa asi desaťčlenná skupina vybrali na džípe hrať airsoft do lesa. Zastavili nás policajti, ale len čo sa pozreli do auta plného po zuby ozbrojených chlapov oblečených v čiernych uniformách, taktických vestách a s M-16 v rukách, ihneď zabudli, čo od nás potrebovali. Len sa na seba pozreli, ťažko preglgli a bez akýchkoľvek otázok nás pustili ďalej," vzrušene opisuje airsofťácku skúsenosť malý chlapík zjavne pyšný na svoj zážitok.
O podobné zážitky totiž nie je pri takýchto akciách núdza. "Nám sa zasa stalo, že keď sme išli po akcii v jednej dedine na pivo, miestni si nás pomýlili s výsadkármi a mali pred nami taký rešpekt, že nám zatiahli tri kolá. Neminuli sme ani korunu. Česť ich pamiatke," pripája sa "terorista" zo skupiny označenej na rukávoch červenou páskou. Nie vždy však ide len o úsmevné príbehy plné rešpektu pomýlených civilistov. Horšie je, keď v rámci airsoftového tréningu natrafíte v lese na skutočných pytliakov so skutočnými zbraňami...

Len pre bohatých?
Airsoft, podobne ako aj iné adrenalínové športy, nepatrí k lacným špásom. Podľa Petra Páleša sa síce kvalitná výbava dá získať už do pätnásťtisíc korún, existujú však aj takí, ktorí sú ochotní zaplatiť za novú originálnu "výbavičku" reálnej vojenskej jednotky aj vyše stotisíc korún. Vrátane napríklad repliky AK-47 kalašnikova, vysokokapacitného zásobníka, originálnych maskáčov, goretexových topánok, prilby či ochranných okuliarov a kukly... Aj na Slovensku však už existujú obchody, kde sa vojenské uniformy dajú kúpiť za nižšie sumy. Síce použité, ale neodolateľne originálne. A ktoré sú najobľúbenejšie? "Najmä americké a české, ale často sa používajú aj čierne - zásahové," hovorí organizátor akcie. "Možno preto sa airsoft nestal len športom pre veľké a bohaté firmy, ktoré síce sú veľmi častými klientmi, ale takmer všetkých, čo sa neboja."

Fanatici
Okrem airsofťákov, ktorí sa o hru zaujímajú z čisto športového hľadiska či kvôli rýchlemu oddychu a zábave, existujú aj "pokročilí" hráči, ktorí podnikajú tzv. military airsoft akcie. Ide buď o vášnivých nadšencov ovládajúcich nielen vojnovú históriu či strategické detaily alebo skutočných profesionálov rozširujúcich si svoje profesionálne skúsenosti (airsoftové akcie sa využívajú aj v profesionálnej armáde). Pri takýchto operáciách nielenže ožíva vojenská hierarchia, pozície snajperov, guľometníkov a medikov (ktorí ako jediní majú schopnosť oživiť vojakov skôr než sa ohlási nová akcia), ale aj dorozumievanie sa signálmi, stopovanie alebo využívanie jednoduchej vojenskej ľsti. "Raz sme potrebovali rozptýliť pozornosť nepriateľa a keďže pravidlá nám nezakazovali využiť civilistov, zaplatil som jednej mladej slečne, aby sa začala na prostriedku lúky, kde sme sa pohybovali, opaľovať. Bolo to neuveriteľne účinné a akciu sme nakoniec vyhrali," spomína si na jeden z tréningov ďalší airsoftový veterán, ktorý sa prišiel pozrieť na menej skúsených kolegov.
Súčasťou vyššieho štandardu hry sú napríklad aj tzv. survival tréningy, trvajúce aj niekoľko dní bez kontaktu s ľuďmi. Pri nich však účastníci musia okrem základných pravidiel ovládať aj prácu s mapou, používanie rádiostaníc či mať schopnosť orientácie v prostredí.

Hra pre tvoje detské oči
Tentoraz sa celá operácia skončila dobre. Teroristom sa nepodarilo bombu odpáliť. Nedošlo ani k žiadnym natrhnutým stehnám a pomenej bolo aj krvou podliatych modrín. "Zranenia sprevádzajú skôr začiatočníkov," vysvetľuje Peter Páleš. "Skúsení hráči odchádzajú už bez zranení." Popoludnie splnilo svoj účel. Chalani odchádzajú špinaví, ale s čistými hlavami. "Je to predovšetkým hra. Hra pre všetkých, ktorí sa bez ohľadu na vek cítia ešte ako deti," píše sa na jednej stránke venovanej airsoftu. Asi áno, len je trochu zarážajúce, že ak človeku chýba boj a vojna, dobrovoľne si ich časom simuluje. Tlkot vlastného srdca však nepočujete každý deň...
01 - Modified: 2003-02-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cena sociálneho dialógu 02 - Modified: 2003-02-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KALENDÁRIUM
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. september 2024 12:21