StoryEditor

SaLon: novinky z oblasti umenia

10.07.2006, 00:00

CD
Mike Stern: Who let the cats out? (Heads Up / Divyd)
Jeden z najuznávanejších a najrešpektovanejších gitaristov na svete vydáva toto leto album, pred ktorým mnohí kritici skladajú klobúk dole. Blues, funky, balady či nu-jazz, každý jeden štýl dokáže skrotiť a premeniť na malú gitarovú oslavu. Žiadne prázdne frajerské sóla, len čistá hudba.

J.A.R. Armáda špásu (Sony BMG)
Štyri roky uplynuli od ich posledného albumu a asi tak dlho vznikali aj nové piesne Romana Holého a Dana Bártu. Nahrávka prekvapí temným, undergroundovým razantným zvukom. Podľa J.A.R. je album "inšpirovaný duchom súčasného veľkomesta a života v ňom". Album podporia aj plánovaným jesenným turné.

Sonic Youth: Rather Ripped (Universal)
Sonic Youth, veteráni alternatívneho rocku, vydávajú nový album.Thurston Moore, gitarista a spevák, ho vidí ako návrat k pesničkám, žiadne sonické experimenty. A album je presne taký: melodickejší a pozitívnejší ako sme pri Sonic Youth zvyknutí.

Poo: Fluorescent (11 fingersrecords/Wegart)
Pionieri elektronickej zvukovej scény na Slovensku predstavujú na svojom novom albume zvuk tak, ako to dokážu iba oni. Napätie si podáva ruku s absolútnym uvoľnením, ambientne plochy sa menia na znepokojujúcu temnotu, z ktorej vystupuje množstvo akoby svetielkujúcich mikropríbehov. Žiadne lacné sample, len originálne zvuky a hudba.

Roots Manuva: Alternatively Deep (Ninja Tune/Wegart)
Ak by na svete existovala spravodlivosť, Roots Manuva by bol slávnejší ako The Beatles, napísal o ňom hudobný časopis NME. Dvadsaťštyri pesničiek hudby z "paralelného vesmíru", ako o nich sám hovorí, sú dôkazom toho, že aj v hudbe sa dá ísť stále ďalej a pritom sa nenudiť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 19:04