StoryEditor

Operátori si akciami kupujú vernosť

29.11.2005, 23:00

Vianočné akcie telekomunikačných operátorov možno charakterizovať jednoducho: výhody za vernosť. Aby mal totiž niekto nárok na cenové zvýhodnenie alebo darček, musí vo väčšine prípadov uzavrieť novú zmluvu s viazanosťou na dva roky. Ak ide o starého zákazníka, aj ten sa musí operátorovi "upísať" na približne dvojročné obdobie. Týka sa to rovnako mobilov, pevných liniek aj internetu.
Mobilní operátori sa už tradične spoliehajú na širokú ponuku akciových telefónov a hovory zadarmo vo vlastnej sieti. Rozdiel medzi Orangeom a T-Mobilom je pomerne výrazný. Kým prvý z nich ponúka telefonovanie zadarmo vo vybraný deň v týždni, druhý na zvolené tri čísla. Orange umožňuje volať bezplatne ešte pred prečerpaním základného paušálu, T-Mobile až potom. Obaja však hovory zadarmo obmedzujú na dvetisíc minút mesačne, T-Mobile k tomu pridal aj tisíc SMS a dvesto MMS. Pri Paušáli 60 môže klient Orange ušetriť vyše 18 800 korún, zákazník T-Mobile s programom 55Viac vyše 24 300 korún. Hoci je ponuka T-Mobile vyššia, dôležité je, či klient dokáže bonusové minúty a správy vyčerpať. Pre výber medzi týmito operátormi je dôležitejšie, koľko minút potrebuje zákazník do siete konkrétneho operátora prevolať. Keďže akcie sa vzťahujú iba na volania do vlastnej siete, pre výber je rozhodujúci práve tento faktor.
Lacno na mobily
Inú taktiku ako mobilní operátori zvolil Slovak Telecom (ST). Ponúka telefonovanie na mobily za korunu, teda zvýhodňuje volania do cudzej siete. Ďalším benefitom je znížená cena paušálov a akciové telefóny. Noví klienti ST, ktorí s operátorom podpíšu zmluvu do konca roka, môžu tieto výhody využívať tri mesiace po zriadení linky. Počas nich budú medzi siedmou hodinou večer a siedmou hodinou ráno a cez víkendy nonstop platiť za minútu hovoru do siete Orange alebo T-Mobile jednu korunu bez DPH, s daňou zaplatia 1,20 Sk. Trojmesačné obmedzenie nie je v tomto prípade jediné, keďže akcia je obmedzená na 30 minút hovorov mesačne. Zákazník môže mesačne týmto spôsobom pri základnom programe ST Standard ušetriť takmer 143 korún a počas celého trvania akcie 428 korún. Ponuka však neplatí pre všetky volacie programy, keďže ST Mini je z nej vylúčený.
Súčasní klienti
Ak chce volania na mobil za korunu získať súčasný klient Slovak Telecomu, musí si do 31. januára objednať balík Mobil alebo Mobil 20 (obsahuje 20 voľných minút na hovory do mobilných sietí). Mesačný poplatok za oba programy je koruna bez DPH, cena za telefonáty mimo voľných minút a cenového zvýhodnenia je 5,80 Sk aj s DPH. Taktiež platí obmedzenie akcie na tri mesiace, podmienkou navyše je viazanosť na využívanie pevnej linky s programom ST Standard, ST Pohoda, ST Maxi alebo ST Extra na 18 mesiacov. Po troch mesiacoch bude program Mobil stáť 34,50 Sk, cena Mobil 20 bude takmer 106 korún aj s DPH.
Noví zákazníci môžu mimo lacného telefonovania na mobily dostať aj telefóny za korunu a paušály za 132 korún (s DPH) mesačne. Aj tu platí obmedzenie na tri mesiace a vylúčenie ST Mini z akcie. Zriadenie linky je taktiež za symbolickú korunu bez DPH. Za rovnakú cenu ponúka ST aj bezšnúrové telefóny a službu CLIP (zobrazenie volajúceho čísla). Od novembra ST navyše zlacnil zahraničné hovory do troch zákazníkom vybraných krajín o 42 %.
Ponuka alternatívnych operátorov
Vianočné akcie na hlasové služby pripravili aj alternatívni operátori. Amtel Slovensko ponúka do konca roka znížené tarify pri hlasovej službe Home Basic. Za minútu medzimestského hovoru v silnej prevádzke zaplatí klient 3,50 Sk namiesto 3,90 Sk, na mobil sa v tomto čase dovolá za 8,20 Sk, namiesto 8,90 Sk. V slabej prevádzke stoja hovory na pevné linky 1,30 Sk, štandardná cena je 1,70 Sk aj s DPH.
Nextra zase zjednotila ceny hovorov do zahraničia s miestnymi volaniami. "Už od 1. decembra si môžu zákazníci v Nextre objednať hlasový program Vianočný Nextra Hlas 100 a telefonovať do štátov Európy, USA, Kanady alebo Ruska iba za cenu miestnych hovorov: 1,90 Sk za minútu," uviedla hovorkyňa spoločnosti Alžbeta Šimonovičová. Mimoriadne ceny za telefonovanie do pevných sietí štátov v prvom a druhom pásme platia po celý rok 2006 pri zmluvnej viazanosti 12 mesiacov. Minimálne hovorné pri tejto službe je 100 korún a služba sa dá doobjednať iba k internetovým produktom Nextry.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 11:34