StoryEditor

Selén môže brániť šíreniu vtáčej chrípky

05.12.2005, 23:00

Zatiaľ čo sa úrady zodpovedné za zdravotníctvo po celom svete chystajú na zvládnutie globálneho prepuknutia obávanej vtáčej chrípky H5N1, ktorá sa momentálne šíri v oblasti východnej Ázie, Američania zvolili úplne iný prístup: prevenciu šírenia tohto ochorenia pomocou suplementácie esenciálnym stopovým prvkom selénom.
Prírodný antioxidant selén, ktorý je obsiahnutý v orechoch, mäse a celozrnných potravinách, dokázateľne bráni vírusom, aby zmutovali do výrazne agresívnejšej vírusovej formy, ktorá sa jednoduchšie prenáša zo zvierat na ľudí. To je presne situácia, ktorej sa vedci snažia zabrániť.
"Celý rad týchto vírusových mutácií, ktoré končia v ľudskej populácii, prišlo z oblastí, ktoré majú zrejme pôdu s nedostatkom selénu," povedal na nedávnej konferencii v Thajsku profesor a výskumník Julian Spallholz z texaskej technickej univerzity. "Takáto zemina je prirodzenou živnou pôdou pre vznik podobných vírusových mutácií. Zvýšeným množstvom selénu by sa mohla ich frekvencia znížiť," dodal. Profesor Spallholz momentálne spolupracuje s príslušnými zdravotnými orgánmi v juhovýchodnej Ázii v snahe zabrániť vírusu H5N1, aby sa zmenil na formu, ktorá sa šíri medzi ľuďmi.

Výsledky demonštroval už predchádzajúci výskum
Skutočnosť, že selén dokáže brániť mutáciám vírusov, dokázala už pred niekoľkými rokmi profesorka Melinda Becková z univerzity v Severnej Karolíne (USA). Predviedla, ako inak neškodný vírus "coxsackie" zrazu zmutoval do smrteľnej podoby, keď sa naočkoval myšiam s nízkou hladinou selénu. Profesorka Becková sa domnieva, že samotnú mutáciu urýchľuje, keď je organizmus vystavený tzv. oxidatívnemu stresu, pri ktorom sú v organizme potlačené prirodzené obranné antioxidačné mechanizmy. Selén chráni proti oxidatívnemu stresu a je neoddeliteľnou a veľmi dôležitou súčasťou prirodzeného obranného systému organizmu proti infekciám a vírusom. Otázka znie, koľko bioaktívneho selénu človek potrebuje -- zrejme vo forme výživového doplnku -- aby sa dostavil ochranný účinok. Než bude množstvo stanovené, zdá sa rozumné dodržiavať dávkovanie, ktoré poprední odborníci považujú za bezpečné. Čo sa selénu týka, denný príjem by nemal presahovať 400 mikrogramov. Viac informácií: Pharma Nord tel.: +420 777 832 939, +420 777 830 939.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 12:10