StoryEditor

Striedmosť je prejav veľkosti ducha

04.12.2006, 23:00

Idú Vianoce, Štedrý večer..., nakupujeme a vypekáme, lebo sa nazdávame, že dobroty neodmysliteľne patria k ich atmosfére. Čo robiť, aby sme sviatky prežili v pohode?

Po Vianociach pod nôž
"Nielen počas Vianoc, ale hlavne medzi sviatkami, v našich pohotovostných ambulanciách lavínovito pribúda ľudí s akútnymi tráviacimi ťažkosťami. Najčastejšou príčinou tráviacich ťažkostí bývajú žlčníkové záchvaty. Ochorenie je navodené tým, že v rámci vianočnej tradície konzumujeme jedlá, ktoré počas roka bežne nekonzumujeme, teda zemiakový majonézový šalát s vajíčkom a olejom, vyprážanú rybu, k tomu alkohol, a to sú stimulácie, ktoré natoľko vedia podráždiť žlčník, že pacienta často v akútnom štádiu musíme operovať aj počas sviatkov," hovorí Dr. Šutka.
Ďalším ochorením po neprimeranom príjme jedál s vysokým obsahom tukov v kombinácii s alkoholom, je zápal podžalúdkovej žľazy -- pankreasu (pankreatitída), ktorá je spojená s akútnymi bolesťami. Pacientov často musia hospitalizovať. "Počas sviatkov sa stretávame aj s uviaznutými kúskami mäsa či rybacích kostičiek v pažeráku. Ak sú zapichnuté či uviaznuté kúsky hlbšie v pažeráku, vyberáme ich pomocou endoskopického prístroja."

Striedmosť robí človeka
Systém trávenia je komplikovaným chemickým laboratóriom. Niektoré potraviny zaťažujú žalúdok a črevný trakt nadmerne, iné organizmus prijíma bez problémov. Dá sa ťažkostiam vyhnúť? "Univerzálny recept neexistuje. V jedení by mal však platiť ,zdravý rozum'. Žalúdok nefunguje počas Vianoc inak, preto ľudia, ktorí nie sú zvyknutí extrémne požívať vyprážané a majonézové jedlá, mali by ich jesť v malých množstvách a neprejedať sa. Navyše ryba nemusí byť iba vyprážaná, ale aj dusená či varená a zemiakový šalát sa dá pripraviť aj s jogurtom či ľahkou smotanou." Podľa doktora Šutku najväčší problém je v tom, že kombinujeme veľké množstvá jedla za sebou. Netreba sa najesť doplna, ale jesť častejšie v menších porciách a jedlo si rozložiť na dlhší čas. Pri jedení veľkého množstva a rôznych druhov potravy sa žalúdok môže extrémne roztiahnuť, pričom sa zhorší kvalita trávenia. Nestrávenú potravu pacient často vyvráti. "Cukrovinky nie sú až takým veľkým nebezpečenstvom. Máme v sebe akúsi brzdu, ktorá nám nedovolí zjesť priveľké množstvo sladkostí. Horšie je to so sladenými nápojmi, ktorými je náš trh neprimerane presýtený. Veľké množstvo rafinovaného cukru, ktorý obsahujú, je pre organizmus nebezpečný, zaťažuje ho. Piť by sme mali tiché, málo sýtené vody bez rôznych prísad a umelých sladidiel."
Hojnosť a štedrosť nemá byť cieľom, iba jednou z možností, ako osláviť Vianoce. Prečo si práve na sviatky nevieme uvedomiť, že v striedmosti je veľkosť človeka? "Je to ľudská neresť. Väčšina z nás presedí Vianoce pred televízorom, počítačom či chladničkou. Fyzická aktivita by mala byť jedným z motívov sviatkov, utužuje to rodinu i priateľov. Navyše chôdza a aktívny pohyb zlepšujú kvalitu trávenia."

Ďalšia pasca: Silvester
Ako prežiť Silvestra bez "opice"? "Základný problém je v tom, že človek, ktorý počas roka nepije, alebo pije len občas, by to nemal preháňať ani na Silvestra, pretože nemá dostatočne naindukované enzýmy v pečeni, ktoré by mu zabezpečili rýchly metabolizmus a odbúranie alkoholu. Najhoršia je kombinácia alkoholu. Človek, ktorý začne používať ľahké alebo bublinkové destiláty, nemal by ich miešať, ale celý večer vydržať s jedným druhom alkoholu. Oslavovať by sme nemali na lačný žalúdok, ale treba predtým niečo zjesť. Žiaľ, na Silvestra sme si zvykli na údeniny a klobásky, ktoré samy osebe nie sú vhodné pre tráviaci trakt, navyše ak ich štedro dopĺňame alkoholom, veľmi rýchlo môže dôjsť k rozvratu vnútorného prostredia. Ak sme to prehnali, ťažkosti zaženieme dostatočným príjmom tekutín: vlažnou, dostatočne vyprchanou, odstátou minerálnou vodou izbovej teploty," zdôrazňuje doktor Šutka.


Dobré rady:
-- Alkohol v menšom množstve neškodí, odníma však organizmu vitamín C a magnézium, preto dve hodiny pred oslavou si dajte väčšiu dávku vitamínu C a magnézia.
-- Pri nadmernom pití alkoholu môže dôjsť k prudkým výkyvom nálady, veselosť môže prejsť do depresie a pocit bezstarostnosti do agresie.
-- Poškodiť môže aj alkohol v kombinácii s niektorými liekmi.
-- Nesiahajte po alkohole, ak máte fyzické či psychické problémy.
-- Jedlo si žiada dostatočný čas, aby ste mohli jesť pomaly a malé kúsky.
-- Sladký nápoj smäd neuhasí.
Dobroslava Medvecová

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 22:22