StoryEditor

Nitru ovládol Čechov

25.09.2006, 00:00

NITRA -- Poľským predstavením Woyzeck a odovzdaním Dosiek 2006 sa v piatok začal 15. ročník festivalu Divadelná Nitra. Najviac ocenení získalo predstavenie Ivanov v podaní Slovenského komorného divadla Martin. Členovia súboru sa na pódiu objavili celkovo päťkrát. Okrem scénografie, kostýmov a hudby zabodoval aj režisér Roman Polák -- a samotná inscenácia sa podľa hlasujúcich kritikov stala najlepším predstavením uplynulej divadelnej sezóny.

Superherci z Bratislavy
Nebolo to však jediné spracovanie textu Antona Pavloviča Čechova, pretože Ivanova naštudovali aj študenti Vysokej školy múzických umení. Podarilo sa -- dokonca sa stali Objavom roka. Prestížne herecké kategórie už mali v područí bratislavské divadlá. Dosku za najlepší mužský herecký výkon si odniesol Peter Šimun, ktorý exceluje v Divadle Astorka Korzo ´90 v inscenácii Pred odchodom na odpočinok. Spomedzi herečiek kritikov najviac upútala Táňa Pauhofová stvárnením hlavnej postavy v spracovaní legendárneho textu Vítězslava Nezvala Manon Lescaut. Inscenáciu s úspechom uvádza Činohra SND v Bratislave.

Keď sa smejú divadelníci
Celý ceremoniál odovzdávania Dosiek 2006 sa už tradične niesol v znamení konfrontácie s názormi, ktoré kultúre, respektíve divadlu neprajú. Citáty publicistu z pravicovej internetovej stránky a tiež anonymných ľudí z diskusného fóra boli väčšine účastníkov na smiech. Možnosť obhajoby názorov však chýbala. Anketa na trhovisku zase ukázala rôzne názory na opodstatnenie financovania divadla z daní. Všetci boli za, hoci väčšina bežných ľudí, ktorí sa divadlom nezaoberajú profesionálne, na predstavenia nechodí -- nemajú na to peniaze. Praktický zmysel pre nich teda divadlo nemá, hoci kritička Anna Grusková tvrdí, že divadlo je potrebné. Kultivuje údajne ľudí, ktorí naň chodia a tí zase kultivujú ostatných. Podľa toho sú teda vďaka divadlu kultivovaní všetci, hoci sa s ním nemusia nikdy stretnúť. Festival Divadelná Nitra sa dnes prehupol do svojej druhej polovice a pokračuje napríklad očakávaným predstavením Richard III. Českého národného divadla, v ktorom si hlavnú úlohu zahral herec a frontman českej kapely Kryštof -- Richard Krajčo.
Imrich Rešeta ml.
Autor je spolupracovníkom HN

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 15:24