StoryEditor

Realitné podvody zaplatia notári

04.12.2007, 23:00
Ministerstvo vyhlásilo legislatívny boj proti podvodom s nehnuteľnosťami.

Na sedem rokov odňatia slobody odsúdil senát Špeciálneho súdu v Banskej Bystrici 68-ročného súkromného lekára Antona O. z Vranova nad Topľou. Uznal ho za vinného z trestného činu podvodu, ktorý súvisí s vlastníctvom 650 hektárov pôdy pri obci Korunková v okrese Stropkov. Lekár podľa súdu podvod spáchal tak, že pred notárom vyhlásil, že vlastní pôdu za 75 miliónov korún a odkázal mu ju jeho starý otec. Na základe notárskej zápisnice o vlastníctve vydržaním si ju dal lekár neskôr zapísať do katastra. Táto kauza súvisí s kauzou Slánske lesy a INICO. Aj v nich ide o vlastníctvo pôdy, ktoré mali majitelia nadobudnúť sporným notárskym rozhodnutím. Vystupuje v nich ten istý notár z Veľkých Kapušian a bývalý právnik správy katastra v Trebišove, ktorí pomáhali pri vybavovaní vlastníctva aj lekárovi. Aktéri všetkých troch káuz mali tým Slovenskej republike a ďalším spoluvlastníkom spôsobiť škodu viac ako tri miliardy korún.
Podľa podobného scenára
Podvodov pri nadobúdaní nehnuteľností pribúda. Majú často veľa spoločného - s podvodníkom spolupracuje notár a pracovník katastra. Podvody pri predajoch nehnuteľností robia aj organizované skupiny na základe falošných dokladov. Môže sa vám tiež stať, že kúpite a zaplatíte za byt, ku ktorému údajný vlastník nemal list vlastníctva, alebo ho predal pred vami už viacerým ľuďom. Znepokojujú aj signály o gangoch s podvodnými prevodmi nehnuteľností, ktoré si vytypujú osamelé osoby, ktoré tesne pred úmrtím prevedú byt alebo aj dom. Podľa ministerstva spravodlivosti, ktoré zmonitorovalo rôzne prípady nezákonných machinácií s nehnuteľnosťami, ide často aj o falšovanie podpisov pri splnomocnení na uzatvorenie zmluvy či prevody napriek tomu, že zmluvná voľnosť bola obmedzená.
Najzávažnejšie veci sa však týkajú zmlúv o zabezpečovacom prevode práva. Veriteľ vo veľmi krátkom čase mnohonásobne prevádza byty a rodinné domy po tom, ako vyhlási zabezpečovací prevod práva, byty sa rekonštruujú, nastala zložitá procesná situácia pre dlžníkov, ktorí byty a domy poskytli ako zabezpečenie. Tieto zmluvy o zabezpečovacom prevode práva sú často na hrane zákona a v rozpore s dobrými mravmi. Obyčajne nie sú autorizované notárom alebo advokátom. Pokiaľ ide o overovanie totožnosti, dnes to robia len administratívne sily na matrike alebo u notára. Výsledkom sú niekoľkoročné súdne spory o neplatnosť právneho úkonu.
Viac zodpovednosti pre notárov
Kto môže uzatvárať zmluvy a akú právnu istotu má človek, ktorý napríklad kúpno-predajnú zmluvu uzatvorí pred notárom, že nejde o podvod? "V súčasnosti nie je zákonnou podmienkou, aby zmluvu vyhotovil notár alebo advokát. Odhaliť podvod je veľmi zložité a kým sa nepreukáže notárovi vedomosť o podvode, za škodu spôsobenú podvodom podľa platného práva objektívne nezodpovedá," hovorí o tom, ako je to v súčasnosti so zodpovednosťou a kompetenciami pri uzatváraní kúpno-predajných zmlúv pri kúpe nehnuteľností Michal Jurči, hovorca ministerstva spravodlivosti.
Rezort pripravil novelu Občianskeho zákonníka, ktorou chce mnohé zmeniť. Novela počíta s väčšou zodpovednosťou notárov a advokátov pri uzatváraní zmlúv pri prevode nehnuteľností. Ak zmluvu vypracuje notár či advokát, v prípade podvodu bude za škodu ručiť svojím majetkom. Už sa nebudú môcť zbaviť zodpovednosti, ak dôjde k škode pri prevode nehnuteľností tak, že sa pritom zneužil doklad totožnosti, išlo o mnohonásobný prevod tej istej nehnuteľnosti alebo zmluva nemala predpísanú formu a nebola zrozumiteľná a notár ju napriek tomu osvedčil.
Osoba, ktorá bola podvedená, nebude musieť v strese naháňať podvodníka, ktorý viackrát predal tú istú nehnuteľnosť, ale požiada notára, aby jej zaplatil náhradu škody. Často sa totiž podvodník nenájde a ak sa nájde, je účelovo nemajetný. Je vylúčené, aby sa notári alebo advokáti vyhli zodpovednosti cez vznik nejakej nesolventnej spoločnosti s ručením obmedzeným. Budú musieť urobiť všetko pre to, aby zistili rozhodujúce skutočnosti pre prevod. Ak sa osoba rozhodne uzavrieť zmluvu mimo notára a advokáta, musí podľa ministra spravodlivosti Štefana Harabina počítať so zložitejším uplatňovaním svojho práva na náhradu škody.
Zmeny aj v katastri
Či budú zmluvy o prevodoch nehnuteľností môcť autorizovať len notári a advokáti, ako to navrhuje ministerstvo, dnes ešte nie je isté. Pripomienkové konanie novely totiž končí 7. decembra. Napriek tomu možno povedať, že mnohé ďalšie návrhy posilňujú právnu ochranu a podvodníkom sťažia podvody. Podľa novely by sa rozsudok súdu vzťahoval na každého, kto kúpi nehnuteľnosť napriek tomu, že je na liste vlastníctva poznámka o súdnom konaní. Účastníci konania by mohli hneď od jeho vzniku dať do katastra poznámku o začatí súdneho konania, a tak upozorniť všetkých ostatných o jeho existencii.
V Európe je bežné, že aj desať rokov je vyznačená poznámka v katastri napríklad o súdnom spore k nehnuteľnosti. Je to tak preto, aby si kupujúci mohol hlboko do histórie vývoja vlastníckych vzťahov preveriť, čo sa dialo s konkrétnou nehnuteľnosťou. "Ak niekto kúpi byt napriek tomu, že vie, že sa vedie súdny spor o neplatnosť právneho úkonu, navrhuje sa, aby sa aj na neho vzťahoval rozsudok," vysvetľuje Jurči. Podľa neho ministerstvo takto chce predísť tomu, aby poškodená osoba musela súdne napadnúť napríklad neplatnosť piatich následných účelovo urobených prevodov a rozširovať žalobu o ďalšie osoby, ktoré nadobúdajú nehnuteľnosť, čím sa spor výrazne komplikuje, predlžuje a predražuje. Navrhuje sa, aby sa právny úkon urobený v rozpore s predbežným opatrením súdu považoval za neplatný a aby stratil účinnosť návrh na vklad do katastra, ak je urobený v rozpore s predbežným opatrením.

01 - Modified: 2003-06-26 07:14:38 - Feat.: 0 - Title: Absolútnou prioritou vlády je rast zamestnanosti 02 - Modified: 2003-06-26 12:19:49 - Feat.: 0 - Title: Amerika hľadá alternatívne zdroje energie 03 - Modified: 2003-06-26 12:21:56 - Feat.: 0 - Title: Plynári menia svoj podnik 04 - Modified: 2003-06-26 12:55:56 - Feat.: 0 - Title: P. Gandl: Štát sa zbavuje ciest
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 19:12