StoryEditor

Prvé výzvy možno už v novembri

10.10.2007, 00:00

Európska komisia nám už schválila štyri z jedenástich operačných programov Národného strategického referenčného rámca 2007-- 2013. Ide o Operačný program Informatizácia spoločnosti, Operačný program Doprava a dva programy, ktoré má na starosti ministerstvo výstavby -- Regionálny operačný program a Operačný program Technická pomoc. Ďalšie programy, vrátane programu pre Bratislavský kraj, ktorý riadi ministerstvo výstavby, už prechádzajú schvaľovacou procedúrou na jednotlivých direktoriátoch Európskej komisie, do posledných štyroch sa už zapracúvajú pripomienky z Bruselu a ak pôjde všetko dobre, schválené by mal byť do konca roka.
Vyhlásenie výziev na prvé operačné programy by sa mohlo rozbehnúť v novembri.
Operačný program Informatizácia (OPIS)
"Sprostredkovateľský orgán pod riadiacim orgánom pripravujú ďalšie programové dokumenty potrebné na vyhlásenie výziev na predkladanie projektov. Do 17. októbra by mali byť známe manuály k operačnému programu," konštatovala Marta Tomašovičová, programová manažérka pre informovanosť a publicitu OPIS. Maximálny podiel spolufinancovania z Európskeho fondu pre regionálny rozvoj sa stanovil na 85 percent, čo je 993,095 milióna eur a národný príspevok vo výške 175,252 milióny eur. Maximálny podiel spolufinancovania tak predstavuje pre prioritnú os elektronizácia verejnej správy 702,268 milióna, pre druhú prioritnú os 163,542 miliardy eur, prioritnú os 3. 96,201 milióna eur.
Prioritné osi
Elektronizácia verejnej správy a rozvoj elektronických služieb
Rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií a obnova ich národnej infraštruktúry
Zvýšenie prístupnosti k širokopásmovému internetu.
Technická asistencia
Ministerstvo financií sa už chystá do konca roka zverejniť prvú výzvu na predkladanie projektov z informatizácie.
Rozdelenie financií (eur)
Prioritná os 1. 702 268 409
Prioritná os 2. 163 541 958
Prioritná os 3. 96 201 152
Operačný program Doprava
Pri finančne najväčšom Operačnom programe Doprava sa bude postupovať podľa zásobníka projektov a s výzvami sa nepočíta. Konečnými prijímateľmi sú Železnice SR, Železničná spoločnosť Slovensko, Národná diaľničná spoločnosť, a. s., a Slovenská správa ciest. Do dopravy sa z eurofondov investuje viac ako 3,2 mld. eur z Kohézneho fondu a
Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF).
Prioritné osi
Financované z Kohézneho fondu:
Železničná infraštruktúra
Cestná infraštruktúra (TEN-T)
Infraštruktúra intermodálnej prepravy
Infraštruktúra integrovaných dopravných systémov
Financované z ERDF:
Cestná infraštruktúra (rýchlostné cesty a cesty I. triedy) )
Železničná verejná osobná doprava
Technická pomoc
Regionálny operačný program
Regionálny operačný program nadväzuje na Operačný program Základná infraštruktúra z rokov 2004 -- 2006, ktorý riešil ako hlavné priority dopravu a životné prostredie a lokálnu infraštruktúru. Minister výstavby Marian Janušek konštatoval, že Regionálny operačný program na roky 2007 až 2013 komisárka Európskej komisie pre regionálnu politiku Danuta Hübnerová označila za jeden z najlepšie pripravených programov v rámci Európskej únie. Na regionálny operačný program by malo ísť 1,46 miliardy eur. Projekty môžu pripravovať subjekty zo súkromného i z verejného sektora, obce a mestá a organizácie, ktorých zriaďovateľom sú samosprávne kraje. Vyššie územné celky by mali mať úlohu sprostredkovateľských orgánov pod riadiacim orgánom. Mali by mať kompetencie pri opatreniach týkajúcich sa regenerácie sídel, regionálnych ciest a infraštruktúry cestovného ruchu.
Prioritné osi
Infraštruktúra vzdelávania
Infraštruktúra sociálnych služieb, sociálnoprávnej ochrany a sociálnej kurately
Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov a infraštruktúra turizmu
Regenerácia sídiel
Regionálne komunikácie zabezpečujúce dopravnú obslužnosť regiónov
Technická pomoc
Operačný program Technická pomoc
Bude slúžiť hlavne na financovanie riadenia a implementácie eurofondov a prepájania programov na horizontálne priority Národného strategického referenčného rámca. Európska komisia nám schválila na tento program do roku 2013 až 114 miliónov eur. Peniaze pôjdu na školenia, vzdelávacie a informačné aktivity odborníkov na agendu čerpania eurofondov v regiónoch. Do tohto operačného programu sa zapoja miestne a regionálne samosprávy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 03:23