StoryEditor

Karlove Vary. Prídu aj hviezdy

28.06.2007, 00:00
Hlavnými hosťami filmového festivalu budú Renée Zellweger a Danny DeVito.

Cenami ovenčenou komédiou amerického režiséra, scenáristu a kameramana Toma DiCilla Delirious dnes odštartuje 42. medzinárodný filmový festival v Karlových Varoch, ktorý je najvýznamnejším medzinárodným festivalom v strednej a vo východnej Európe. A vďaka tomu, že patrí do kategórie A, je rovnocenným partnerom festivalov ako Cannes, Berlín či Benátky.

Z doliny až na sever
Sedemčlenná hlavná porota, pod taktovkou Petera Barta, šéfredaktora celosvetovo uznávaného časopisu Variety, posúdi tento rok 14 súťažných filmov. Z pestrej ponuky treba spomenúť maďarsko-rumunskú snímku Zoltána Kamondiho Dolina, trpkú komédiu Jana Svěráka Vratné lahve, veľa sľubujúci austrálsky film Michaela Jamesa Rowlanda Šťastné míle, francúzsku snímku Jeana Beckera Rozhovory s mojim záhradníkom či britsko-americkú komédiu Krásne sny. Karty určite zamieša aj španielsky film Ostych, kórejská snímka Prerezávanie révy, ruský súťažný príspevok Jednoduché veci a v neposlednom rade aj islandsko-nemecká koprodukcia Severné blatá. Na prvý pohľad možno o súťaži povedať, že sa zameriava na ľudské trápenia i radosti, a to s dôrazom na celosvetovú politickú klímu a jej dosah na jednotlivca. V skutočnosti je však každý film celkom iný. Niektorí kritici dokonca tvrdia, že festival nikdy nebol žánrovo taký pestrý.

Cannes vo Varoch
Za navštívenie však určite stojí aj sekcia Na Východ od Západu. Neoddeliteľnou súčasťou festivalu je aj Fórum nezávislých prinášajúci to najlepšie zo sveta nezávislého filmu. Táto nesúťažná prehliadka je jednou z najnavštevovanejších a tento rok je rozdelená do štyroch blokov - Nový nemecký film, Americký nezávislý film, Panoráma latinskoamerického filmu a Zaostrené na malajzijský film.
Novinkou festivalu je sekcia Otvorené oči, s cieľom ukázať diela, ktoré originálnym spôsobom posúvajú vývoj filmového vyjadrovania, konkrétne z tohtoročného Cannes.

Stálice aj vychádzajúce hviezdy
Udalosťou festivalu sú však najmä stretnutia s osobnosťami svetového filmu. Tento rok v Karlových Varoch vzbudia asi najväčšiu pozornosť herec, režisér a producent Danny DeVito (na záver festivalu prevezme Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos pre svetový film) a Bridget Jonesová čiže Renée Zellweger. Držiteľka Oscara uvedie predpremiéru životopisného filmu Miss Potter, v ktorom strhujúcim spôsobom stvárnila spisovateľku obľúbených detských kníh z prelomu 19. a 20. storočia. Nová hviezda britského filmu Romola Garai sa tiež predstaví v životopisnej dráme o excentrickej britskej spisovateľke 20. storočia pod názvom Angel. Z herečiek príde ešte vychádzajúca 20-ročná kanadská hviezda Ellen Page (X-Men: Posledný vzdor). Snímky Dôvera či Flirt sa zas viažu k menu popredného amerického filmára Hala Hartleyho, ktorý sa zúčastní na premiére svojho filmu Fay Grim. Po červenom koberci, ktorý bude v Karlových Varoch natiahnutý až do 7. júla, sa osobne prejde aj už spomínaný Tom DiCillo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 12:30