StoryEditor

Eurofondy možno aj na sídliská

12.09.2007, 00:00

Slovenský europoslanec Milan Gaľa (EPP-ED, EĽS-ED) sa počas otvorenia zasadnutia Európskeho parlamentu vyjadril k problému obnovy panelových domov v krajinách V4, Bulharsku a Rumunsku z európskych fondov. Európsku komisiu a poslaneckých kolegov požiadal o podporu tejto iniciatívy. Uviedol, že tieto domy sa stavali pred 40 rokmi, preto potrebujú obnovu. Podľa pravidla "de minimis" zo štrukturálnych fondov nesmie štát jednému prijímateľovi vyplatiť bez súhlasu Európskej komisie v priebehu troch rokov podporu viac ako 200-tisíc eur (približne 6,8 milióna Sk). Práve toto pravidlo bráni tomu, aby sa na obnovu panelákov mohli využiť eurofondy. "Panelové sídliská pritom spravuje iba niekoľko subjektov - bytových družstiev alebo správcov. Priemerná cena komplexnej obnovy panelového domu je 580-tisíc na jeden byt, teda približne 17 058 eur." Záujmom nových členských krajín je, aby Komisia v určitých prípadoch pravidlo de minimis nepoužila.
Ministri krajín V4 sa koncom júna dohodli na vytvorení expertnej skupiny pre rokovania s Komisiou, ktorej úlohou má byť zladenie platnej legislatívy s podmienkami na úspešné využívanie pomoci EÚ na obnovu budov, uviedol a dodal, že záujmom nových členských krajín je, aby Komisia v určitých prípadoch toto pravidlo nepoužila.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 08:20