StoryEditor

Čo ovplyvňuje cenu za poistenie?

27.05.2003, 00:00
Výšku plateného poistného ovplyvní najmä suma, na ktorú je celá vaša domácnosť poistená a jednotlivé riziká, ktoré poistka kryje. Zabudnúť by sme nemali ani na všetky výnimky, ktoré poistka nekryje. A čo patrí medzi ďalšie faktory, ktoré môžu cenu ovplyvniť?
Spoluúčasť zlacňuje poistku
Jednou z možností, ako zlacniť platené poistné, je spoluúčasť. V praxi to znamená, že sa klient zaviaže k určitému podielu pri náhrade škody a škody do určitej sumy hlásiť nebude. Spoluúčasť môže byť definovaná ako konštantná suma, alebo percento z poistného plnenia. Význam to má pre tých, ktorí sú ochotní znášať menšie nehody, ale pri väčších rizikách chcú byť krytí. Poisťovne z toho majú tiež úžitok. Nemusia sa zaoberať malými nehodami a za odmenu poskytnú nižšie poistné.
Domácnosť v meste je rizikovejšia
Vplyv na cenu má aj to, kde sa domácnosť nachádza. Napríklad v Bratislave je väčšia pravdepodobnosť vykradnutia trojizbového bytu, ako v malom meste na strednom Slovensku. Poisťovne tak majú určité pásma rizikovosti, ktoré si každá z nich určuje individuálne. Platí však, že poistka bude drahšia vo väčšom meste, ako v menšom.
Inak sa poisťovne z hľadiska možného rizika pozerajú aj na rekreačné objekty, teda chaty alebo chalupy. Vzhľadom na to, že sú obývané len prechodne, riziko vykradnutia alebo aj riziko prírodných živlov je vyššie. Na druhej strane zariadenie takýchto objektov má väčšinou nižšiu hodnotu, ako zariadenie vašej domácnosti. Overte si, či tá vaša poisťovňa je vôbec ochotná poistiť aj zariadenie chaty alebo len stavbu.
Bonusy po určitom čase
Klientovi poisťovňa bonusy za bezškodový priebeh prizná až po niekoľkých rokoch. Niektoré poisťovne však zákazníkom, ktorí od jednej poisťovne majú viacero poistných produktov, priznávajú vernostné bonusy.
Domácnosť musí byť pod zámkom
Poisťovne sú ochotné poistiť len tie domácnosti, ktoré sú dobre zabezpečené. Klient musí mať minimálne bezpečnostný zámok, čo však stačí zväčša len na tie najnižšie poistné sumy. Čím je však poistné suma vyššia, tým vyššiu úroveň zabezpečenia poisťovne vyžadujú. Ide o rôzne prídavné zamykacie systémy, mreže, špeciálne odolné dvere či alarmy. V prípade väčších cenností, ako sú napríklad šperky, poisťovne môžu vyžadovať aj trezory. Na všetky potrebné bezpečnostné zariadenia sa v poisťovni vopred informujte, aby vám v prípade škody poisťovňa nevyplatila nižšie poistné plnenie kvôli nižšiemu stupňu zabezpečenia domácnosti.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. jún 2024 05:41