StoryEditor

Nie je kalória ako kalória

09.05.2003, 00:00

Ženská krása je predmetom obdivu oddávna. Už v 16. storočí sa stala telesná krása nielen objektom celospoločenského záujmu, ale aj zdrojom príjmov. Na dosiahnutie štíhleho pásu, ako mala madame Pompadour, sa začal vyrábať a používať korzet. V medicínskych kruhoch sa začalo diskutovať o množstve a vhodnom zložení stravy. Pojem kalória sa zaviedol do stravovania v roku 1917. O desať rokov neskôr sa objavili prvé osobné váhy. Éra diét a predaj najrozmanitejších prostriedkov na chudnutie sa začala v roku 1943 po publikovaní prvých tabuliek ideálnej hmotnosti.
Všetky ženy chcú byť krásne a páčiť sa. Rozdiel je iba v tom, koľko času venujeme na dosiahnutie, ale najmä udržanie telesnej krásy, zdravia a vitality. Každému z nás sa z času na čas zastaví dych, ak sa postavíme na osobnú váhu a zistíme, že tie dve či tri "kilečká" nám nepridávajú na kráse a navyše sa ťažšie zapína zips na sukni alebo nohavice sú nám tesnejšie.
Mať štíhlu postavu nie je také jednoduché. Skutočne neexistuje žiadna zázračná diéta bez toho, aby sme my neboli dôslední. Ideálnu postavu nemožno získať na počkanie napriek tomu, že svoje telo zveríme do rúk odborníka. Schudnúť môžeme iba tak, že na "sebe budeme pracovať", a to nielen aktívnym pohybom, ale aj správnym zložením stravy. Nájdite si trochu času iba pre seba a dokonale sa poobzerajte v zrkadle zo všetkých strán a zistíte, že so sebou treba určite niečo urobiť. Test v zrkadle je rýchly, a záleží iba na nás, či nastala tá pravá chvíľa na chudnutie.
Z večera do rána nikto štíhly nebude, a preto čím máte väčšiu nadváhu, tým viac trpezlivosti budete potrebovať. Ak chcete schudnúť a získať viac telesnej a duševnej energie, musíte rešpektovať predovšetkým dve zásady, a to
-- nedržte prísnu diétu
-- nezačínajte s chudnutím v pondelok.
Na začiatku každej prísnej diéty sa prvé kilogramy rýchlo strácajú, ale postupne sa chudnutie spomalí. Len čo skončíme s diétou, veľmi rýchlo začneme priberať a často vážime viac ako pred diétou. Je to jednoduchá "matematika", počas obmedzeného prísunu potravín sa náš metabolizmu prispôsobuje a pracuje v šetriacom režime. Naše telo teda spotrebuje veľmi málo energie.
Tajomstvo úspechu chudnutia spočíva v aktívnej a cielenej zmene vlastného stravovania. Každý, kto sa naučí vo svojej strave rozoznávať vysoko energetické potraviny a nahradí ich potravinami rovnako chutnými, ale s nízkym obsahom cukrov, tukov a energie, celkom zaručene schudne. Začať šetriť kalórie a chudnúť môžete okamžite. Stačí, keď vhodne upravíte svoj jedálny lístok: plnotučné mlieko nahraďte nízkotučným, ovocný smotanový jogurt bielym bez tuku, vysmážané hranolčeky pečenými zemiakmi, bravčové mäso hydinou a rybami, biele pečivo tmavým celozrnným, čokoládu ovocím, kokakolu minerálkou. Na začiatok urobte také zmeny, ktoré ste schopní bez problémov dodržiavať a vytrvalo pokračujte ďalej. Keď získate kontrolu nad svojím stravovaním a začnete rozhodovať o tom, čo budete nakupovať, variť a jesť, podarí sa vám nielen schudnúť, ale aj upevniť si svoje zdravie. Veľmi časté nedostatky v stravovaní sú napríklad:
-- konzumovanie veľkého množstva jedla priebežne počas celého dňa,
-- nepravidelné stravovanie s 1 až 2 veľkými dávkami denne,
-- najväčší energetický príjem potravín konzumujeme večer,
-- príjem potravy a tekutín s vysokým obsahom energie,
-- nedostatočný príjem tekutín,
-- jedenie zo zvyku, bez pocitu hladu.
Na zníženie hmotnosti sa vyrábajú a ponúkajú nové a vždy "zaručene osvedčené" najmodernejšie prostriedky a finančné zisky "priemyslu na chudnutie" sú obrovské, stav hmotnosti našej populácie je stále alarmujúci. Zmeniť sa to dá iba tak, že kontrolu nad svojou hmotnosťou zoberiete pevne do vlastných rúk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 14:34