StoryEditor

Drevo v kozube verzus zemný plyn

05.02.2003, 23:00

Rok sa stretol s rokom a my sme opäť skúsenejší. Na veľa vecí, ktoré sa za ten rok udiali, sme možno už aj pozabudli, no takmer v každom z nás zostala rezonovať téma a otázka spojená s nákladmi na využívanie energie v našich domácnostiach. Zdražel zemný plyn, zvýšili sa ceny ostatných energií, služieb i tovarov. Najmä zmenu ceny zemného plynu ťažko prehliadnuť, lebo sa dotkne väčšiny ľudí na Slovensku. Viac ako polovica populácie používa na vykurovanie svojich obydlí zemný plyn, či už miestny zdroj tepla alebo z centrálneho zdroja.
Možno ste sa v tej súvislosti už zamýšľali nad tým, ako znížiť náklady na vykurovanie. Jednou z možností je kozub. V dnešnom ponímaní ho už nemožno chápať ako nadštandardný luxus, ktorý vídame vo filmoch zahraničnej produkcie, prípadne ako majestátnu stavbu na hradoch a zámkoch. Kozub môžeme považovať za samozrejmý zdroj tepla a zároveň estetický doplnok interiéru, akési srdce našej obývačky. Zdrojom tepla v kozube je kozubová vložka, ktorá môže mať rôzny tvar a vyhotovenie. O vlastnostiach kozubových vložiek a možností odovzdávania tepla sme vlani písali v septembrovom čísle časopisu Reality. V tomto článku sa chcem zamerať na konkrétny príklad ako a hlavne koľko sa dá vhodnou stavbou kozuba ušetriť
POROVNANIE NÁKLADOV NA VYKUROVANIE

Ako príklad som vybral rodinný dom s inštalovaným kotlom na zemný plyn s menovitým výkonom 15 kW. Pre lepšiu orientáciu -- ide v podstate o dvojpodlažný rodinný dom, ktorý je postavený v zmysle platných technických noriem, s pôdorysnou plochou približne 200 m2 a celkovou obytnou plochou 400 m2. Pri výpočte spotreby tepla vychádzam zo STN a iných súvisiacich platných predpisov. Z hľadiska určenia miesta som zvolil Bratislavu.
Pre Bratislavu je priemerná vonkajšia ročná teplota udávaná +4,0 °C a vonkajšia výpočtová teplota -12 °C. Po skúsenostiach z nedávnych dní je však zrejmé, že i v Bratislave môže byť chladnejšie. Avšak tieto údaje sú výpočtové, čiže nie sú stopercentne presné, ale veľmi blízko vystihujú realitu a priemer. Vybraný domček budeme vykurovať na priemernú vnútornú teplotu +20 °C neprerušovanou prevádzkou (to znamená, že nebudeme kotol vypínať a zapínať pri odchode a príchode z/do domu). Priemerná dĺžka obdobia, kedy potrebujeme toto obydlie vykurovať, je stanovená na 202 dní v roku. Z týchto vstupných informácií sa dá stanoviť výpočtová spotreba zemného plynu nasledovne:

Ročná spotreba 3200 m3 / rok
Hodinová spotreba 1,76 m3 / hod

Ak zohľadníme cenu zemného plynu (pre obyvateľov s ročnou spotrebou od 1 700 do 6 500 m3 / rok), ktorá je momentálne 6,50 Sk / m3 ( vrátane 14 % DPH) budú ročné náklady na vykurovanie tohto rodinného domu predstavovať bez DPH sumu 20 800 Sk.

Na porovnanie teraz zrátame náklady na vykurovanie tohto istého domu pomocou kozuba s kozubovou vložkou. Pričom je jedno, či ide iba o teplovzdušné vykurovanie alebo kombinované (teplovzdušné a teplovodné). Pri vhodnej dispozícii kozuba v rodinnom dome je možné dosiahnuť menovitý výkon 15 kW iba pomocou teplovzdušných rozvodov. Niekto si môže teraz myslieť, že asi sa snažím porovnať neporovnateľné, že jednoducho pletiem jabĺčka a hrušky. Veď ako sa dá v kozube nepretržite kúriť? Predsa keď budem v práci, drevo sa samo nepriloží. No aj na túto otázku je pomerne jednoduchá odpoveď.
Už i na našom trhu existujú kozubové vložky (napr. značky SUPRA, Wodtke), ktoré majú tzv. "systém nepretržitého vykurovania". Princípom je, že do kozubovej vložky sa naloží plné ohnisko dreva a regulačné klapky sa prestavia do náležitej polohy. Potom toto ohnisko vydrží horieť ešte 10 hodín. Po príchode užívateľa domov z práce (do 10 hodín) stačí len naložiť drevo, prestaviť klapky a oheň sa rozhorí. Je pravdou, že počas tejto "pracovnej prestávky" nie je menovitý výkon kozuba 15 kW, ale určite nám v dome nezamrzne voda. Spotreba dreva v kozubovej vložke sa pohybuje okolo 6 kg dreva za hodinu. Je však treba podotknúť, že ako palivové drevo je nutné používať drevo s relatívnou vlhkosťou max. 20 % a výhradne tvrdé drevá s vysokou výhrevnosťou (dub, buk, agát...). Pri dodržaní týchto podmienok bude platiť, že spotreba paliva bude 6 kg za hodinu.
Ročná spotreba palivového dreva bude 8 484 kg / rok. Cena dreva sa momentálne pohybuje okolo 0,90 Sk/kg (vrátane DPH), takže ročné náklady na vykurovanie tohto rodinného domu budú predstavovať sumu 7640 Sk bez DPH.

Je jasné, že ide o výpočty; realita záleží na viacerých faktoroch: aká bude zima, bude nám stačiť teplota v interiéri 20 °C, ako je vyriešená regulácia vykurovacej sústavy a možno i na "lenivosti" prikladať polienka. Zo skúseností z vlastnej domácnosti však viem, že výpočtová spotreba zemného plynu sa od skutočnej líši -- a to väčšinou v náš neprospech.
Vykurovanie pomocou kozuba je zatiaľ málo rozšírené a dá sa povedať, že ak aj niekto myslí na využitie tepla z kozuba, vo väčšine prípadov je brzdený nevhodným umiestnením komínového telesa v objekte. Nakoľko pri horení v kozubovej vložke vznikajú spaliny a tie je nutné odvádzať, nevyhnutnou podmienkou je vhodný komín ku kozubu. Tomuto by sa dalo predísť, keby ľudia už projektovú dokumentáciu riešili nielen v spolupráci s architektom, ale aj s odborníkmi na stavbu kozubov. V našich končinách je dobrým zvykom, že ľudia myslia na určitú časť domu, až keď ju idú stavať. No a stavanie kozuba je jedným z posledných úkonov na stavbe. V týchto prípadoch je však, bohužiaľ, už neskoro, takže potom nie je možné potenciál kozuba dokonale využiť.
Kozub je vhodným a efektívnym zdrojom tepla nielen na chate, ale i v rodinnom dome. Pri kombinácii s kotlom ústredného vykurovania a pri základnej regulácii tohto kotla pomocou priestorového termostatu (ktorý by však nemal byť umiestnený v miestnosti s kozubom) a termostatických hlavíc osadených na ventiloch vykurovacích telies, sa dá výrazne usporiť na nákladoch na vykurovanie. Pritom kozub nie je iba zdrojom tepla, ale i dominantným prvkom a ozajstným srdcom domu. Veď neraz sa pri ňom stretávajú niekoľkí členovia domácnosti.

ROVNOMERNÉ ROZVRSTVENIE TEPLÔT -- Multifuoco System

Nevýhodou teplovzdušných kozubov doteraz bolo, že ohriaty vzduch prúdil smerom hore. Rozvrstvenie teplôt v miestnosti bolo nerovnomerné. Pod stropom miestnosti dosahovala teplota takmer 30 °C a pri podlahe iba 18 °C. Patent talianskeho výrobcu PIAZZETTA však odstránil i túto nevýhodu teplovzdušného vykurovania. Ide o nútenú cirkuláciu vzduchu, pričom ohriaty vzduch sa vyfukuje do miestnosti nad podlahou. Schéma s rozvrstvením teplôt v miestnosti je na obrázku dole. Každý systém má svoje obmedzenia, ale pri správnom návrhu dispozície v štádiu projektu sa dá obmedzeniam predísť, alebo aspoň ich minimalizovať.

BIOMASA -- ČISTÁ A NEVYČERPATEĽNÁ ENERGIA

Spaľovanie biomasy je budúcnosť vo výrobe tepla. Ide o ekologicky čistý a nevyčerpateľný zdroj tepla. Čo robí z ekobrikiet a peliet (biomasy) čisté a ekologické palivo? Je to skutočnosť, že pri spaľovaní sa uvoľní presne také množstvo CO2, ktoré potrebuje spálené množstvo paliva pre svoj rast. Toto neplatí ani pre jeden, dnes bežne používaný zdroj tepelnej energie. Spaľovanie biomasy prebieha bez akýchkoľvek negatívnych účinkov na ekologickú rovnováhu. Peleta je názov pre granulu kruhového prierezu z drevného odpadu (lisované pod tlakom) s priemerom 6 až 14 mm a dĺžkou 10 až 50 mm.
Už dnes sa vo svete vyrábajú interiérové pece na pelety, ktoré sú zároveň zdrojom tepla pre celý rodinný dom a zároveň nahrádzajú kozub v obývačke. Je zrejmé, že tento trend dorazí čoskoro i k nám. Interiérová pec na spaľovanie peliet je na obrázku vpravo dole.

Je takmer isté, že ceny fosílnych palív nebudú klesať, preto stojí za zváženie, či sa oplatí investovať do budúcnosti, a to nielen z pohľadu ekonomického, ale aj ekologického. Výber a návrh najvhodnejšej alternatívy teplovzdušného alebo kombinovaného kozuba nie je jednoduchá záležitosť. Preto je dobré, ak svoje "starosti" zveríte do rúk odborníkom; určite predídete sklamaniu a ušetríte si veľa naozajstných starostí.
V prípade, že chcete stavať, alebo prerábať kozub a neviete, kam sa obrátiť o radu, či kde hľadať podrobnejšie informácie, pracovníci firmy SK-BAUTECH, a. s., Žatevná 14, 841 01 Bratislava vám ochotne poradia a pomôžu. V priestoroch našej firmy -- okrem kompletných informácií -- je možné riešiť návrhy v trojrozmernom vizualizačnom štúdiu. Informácie tiež môžete hľadať na webovej stránke www.bautech.sk . Rovnako nás nájdete na veľtrhu Nábytok a bývanie 2003 v Nitre v dňoch 4. -- 9. marca.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 04:00