StoryEditor

Fedor telefonoval do misií, zaujímal sa, ako by mohol pomôcť

10.02.2006, 15:08

Minister obrany Martin Fedor sa dnes telefonicky spojil s veliteľmi slovenských jednotiek v zahraničí. Novovymenovaný minister sa zaujímal, akým spôsobom môže vojakom v misiách pomôcť a aká je momentálna situácia v jednotlivých jednotkách. Velitelia vo všetkých šiestich misiách potvrdili, že vojaci sú v poriadku a plnia stanovené úlohy. Veliteľ kosovského kontingentu Gabriel Kerekeš zdôraznil, že po tragédii, ktorá postihla vojakov vracajúcich sa z tejto misie, bola "nálada v jednotke horšia, ale teraz chlapci pracujú a vyzerá to tak, že majú veľkú chuť pracovať". Kerekeš informoval ministra, že v súčasnosti sa v Šajkovaci už pripravujú na príchod čaty logistickej podpory, ktorá by mala dôjsť 21. februára.
V Afganistane sa spojili dve slovenské jednotky. Rota z Bagramu prišla do Kábulu a veliteľ kpt. Ľubomír Šurina zdôraznil, že v súčasnosti čakajú na nové úlohy práve pre stavebnú rotu z Bagramu. Dnes majú slovenskí vojaci v Kábule pekný slnečný deň, mimo základne je podľa Šurinu situácia ovplyvnená moslimskými protestmi proti karikatúram proroka Mohameda. Protesty moslimov zaznamenali aj vojaci slúžiaci na Golanských výšinách. Mjr. Vojtech Mojzes spomenul nepokoje v Damasku i to, že ďalšie sa očakávajú v nedeľu. Dodal však, že slovenskí vojaci chodia do Damasku len z pracovných dôvodov a momentálne sú všetci na základni alebo hliadkujú v priestore, ktorý majú vytýčený.
Vojaci v Iraku sa už tešia a čakajú na cestu domov, pričom veria v šťastný návrat, zdôraznil pplk. Ivan Pánis. Veliteľ irackej misie blahoželal Fedorovi k vymenovaniu za ministra, na čo minister zo žartu reagoval slovami, že "nevie, či je k čomu gratulovať". Mjr. Jaroslav Ševčík z cyperskej misie UNFICYP ubezpečil ministra, že vojaci v tejto misii budú naďalej pokračovať v plnení úloh tak, aby bol zachovaný vysoký kredit OS SR. Minister pozdravil aj vojakov v najnovšej misii Althea v Bosne a Hercegovine.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:31