StoryEditor

Najdôveryhodnejším politikom stále Robert Fico, druhý je Slota

18.05.2007, 13:27
Autor:
TASRTASR
Najdôveryhodnejším politikom na Slovensku je stále predseda vlády SR Robert Fico. Druhé miesto patrí predsedovi SNS Jánovi Slotovi a na tretej priečke skončil minister vnútra Robert Kaliňák.

Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý vykonal Ústav pre výskum verejnej mienky (ÚVVM) pri Štatistickom úrade SR od 1. do 10. mája na vzorke 1083 občanov vo veku od 18 rokov vyššie. Respondenti na základe vlastnej úvahy, bez akejkoľvek predlohy, mohli uviesť maximálne tri osobnosti slovenskej politickej scény, ktoré majú v súčasnosti ich dôveru.
Fico má u občanov SR podporu vyše 37 percent, Slota 14 percent a Kaliňák vyše 9 percent. Na štvrtej priečke skončil prezident Ivan Gašparovič s deviatimi percentami. Za ním sa umiestnili predseda SMK Béla Bugár so ziskom 8,3 percenta, predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar s 8,2 percenta, predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda s viac ako šiestimi percentami. Po prvý raz sa v prieskumoch ÚVVM dostal nad päťpercentnú hranicu dôveryhodnosti podpredseda ĽSHZDS Viliam Veteška.
Žiadnemu politikovi nedôveruje vyše 22 percent občanov Slovenska. Ide hlavne o mladších oslovených od 18 do 24 a od 25 do 29 rokov, podnikateľov, obyvateľov Trnavského a Košického kraja a tých, ktorí sa odmietajú zúčastniť na parlamentných voľbách, resp. nevedia, ktorú stranu by v prípadných voľbách podporili.
V májovom prieskume mierne klesla Ficova dôveryhodnosť, premiér však stále dominuje v rebríčku popularity. Nadpriemernú dôveru mu deklarovali ľudia vo veku 30 až 39 rokov, nekvalifikovaní robotníci, respondenti z menších miest od dvetisíc do 10-tisíc obyvateľov, oslovení zo Žilinského a Banskobystrického kraja a tiež potenciálni voliči Smeru-SD.
Slota zostáva druhým najdôveryhodnejším politikom, aj keď dôvera občanov k jeho osobe v priebehu mesiaca tiež mierne klesla. Májová sondáž zmapovala jeho najvernejších prívržencov medzi vekovou skupinou 30- až 39-ročných, kvalifikovanými aj nekvalifikovanými robotníkmi, oslovenými z miest počtom obyvateľov od 10-tisíc do 50-tisíc, respondentmi z Trenčianskeho a Žilinského kraja a v optike politických inklinácií mu náklonnosť deklarujú stúpenci SNS.
Kaliňákovi preferencie stúpli o takmer jeden percentuálny bod a dostal sa na pozíciu tretieho najdôveryhodnejšieho politika na Slovensku. Zvýšenú podporu mu vyjadrili mladšie vekové skupiny od 18 do 24 rokov, ostatní ekonomicky neaktívni a stúpenci strany SMER-SD.

Výraznejší pokles dôvery zaznamenal v prieskume Gašparovič. V priebehu mesiaca sa jeho dôveryhodnosť znížila o takmer 5 percentuálnych bodov. Vyššiu náklonnosť v porovnaní s celoslovenským priemerom mu prejavujú kvalifikovaní robotníci a respondenti z miest od 10-tisíc do 50-tisíc obyvateľov.

01 - Modified: 2003-05-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pri predaji buďte dôsledný
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 03:46