StoryEditor

Trebuľa označil návrh rozpočtu KSK za údržbársky

01.02.2006, 15:13

Návrh rozpočtu Košického samosprávneho kraja (KSK) na rok 2006 označil predseda KSK Zdenko Trebuľa za údržbársky. Na dnešnej tlačovej besede uviedol, že návrh rozpočtu nevytvára priestor na nové investície. V rozpočte KSK ráta s bežnými príjmami 3,2 mld. korún a s výdajmi 3,1 mld. korún. Na kapitálové výdaje KSK plánuje vynaložiť vyše 214 miliónov korún, z ktorých viac ako polovicu má kryť z vlastných zdrojov. O návrhu budú rokovať poslanci zastupiteľstva KSK 6. februára.
Ako uviedol Trebuľa, v tomto roku neplánujú ďalšie investície. ,,Minulý rok sa v rozpočte KSK naplánovali vyššie príjmy približne o 50 miliónov Sk ako bola realita. V rovnakom objeme už v minulom roku boli naplánované a rozbehnuté investičné akcie, ktoré prechádzajú do tohto roka a treba ich hradiť," povedal Trebuľa. Tohtoročné kapitálové výdavky KSK sú navrhnuté v sume 214 mil. Sk, čo je približne o polovicu menej ako vlani. Za problémovú oblasť označil Trebuľa opravy ciest, na ktoré sú plánované kapitálové výdavky zatiaľ len za približne 31 mil. Sk. KSK chce hľadať mimorozpočtové zdroje a využiť aj Public Private Partnership (PPP) projekty. Tu je však KSK limitované a musí strážiť, aby nedošlo k prekročeniu úverového rámca stanoveného zákonom. Už dnes KSK musí splácať úvery okolo 67 mil. Sk ročne.
Na bežné výdavky plánuje KSK vynaložiť vyše 3,1 miliardy korún, z ktorých až 1,6 mld. pôjde na školstvo. Na sociálne zabezpečenie to má byť tento rok vyše 574 miliónov korún, čo je približne o 30 miliónov viac ako v predchádzajúcom roku. Na splnenie úloh v doprave plánuje KSK vynaložiť 565 mil. Sk, čo je o 61 mil. Sk. viac ako v minulom roku. Kým vlani výdaje na činnosť dosiahli vyše 159 mil. Sk, pre tento rok rátajú s 200 miliónmi korún, z ktorých až 106 miliónov zhltnú výdavky za tovary a služby.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 21:47