StoryEditor

Premiéri Slovenska a Poľska hovorili najmä o diverzifikácii energetických zdrojov

17.01.2006, 16:53

Diverzifikácia súčasných energetických zdrojov sa stáva aktuálnou európskou témou a lídri krajín Európskej únie (EÚ) sa jej nevyhnú ani počas marcového summitu. "Žiadna krajina nedokáže tento problém samostatne riešiť, o to viac, ak ide o krajinu v samom strede Európy," konštatoval slovenský premiér Mikuláš Dzurinda, ktorý dnes na túto tému diskutoval s poľským partnerom Kazimierzom Marcinkiewiczom. Ten sa už v pondelok dohodol s českým premiérom Jiřím Paroubkom, že Poľsko aj Česká republika budú hľadať spôsoby, ako upevniť väzby v oblasti energetiky. Hovoriť chcú najmä o ďalších možných zdrojoch zemného plynu.
Diverzifikácia, ale aj hľadanie nových zdrojov nebude len témou EÚ, rokovať o nej musia aj lídri Visegrádskej štvorky. Mali by sa dohodnúť na spoločnom stanovisku ešte pred spomínaným marcovým summitom únie. Dzurinda zdôraznil, že Slovensku vždy záležalo na širšej medzinárodnej spolupráci v tejto oblasti. "Chceme mať dobré vzťahy s Ruskom a myslím si, že aj máme. Na druhej strane však rozumná diverzifikácia nemôže nikdy škodiť," vyhlásil premiér.
Politická situácia v Poľsku je síce neistá, keďže Marcinkiewiczova menšinová vláda bojuje o podporu parlamentu, obaja premiéri však o tejto téme nehovorili. Predseda poľskej vlády sa podľa vlastných slov neobáva ani prípadných predčasných parlamentných volieb, keďže program jeho vlády má širokú podporu spoločnosti. Jeho slovenský partner sa k situácii v Poľsku nechcel vyjadrovať vôbec. S Marcinkiewiczom rokoval len o bilaterálnej spolupráci, zdôraznil.
Vzájomnej slovensko-poľskej spolupráci, ktorá sa dobre vyvíja, môže pomôcť aj v pondelok otvorený hraničný priechod Skalité-Zwardoň pre nákladnú dopravu. Okrem toho podľa Dzurindu je dôležitá dohoda ministrov dopravy, že do roku 2010 sa aj vďaka tomuto priechodu dobuduje rýchlostná komunikácia, ktorá spojí Žilinu a Bielsko-Bialu. Rovnako je však podstatná aj príprava na dobudovanie rýchlostnej komunikácie na úseku Prešov-Rzeszów. Tá by sa mala stať spojivom ďalej na Košice a maďarský Miškovec. Znamenala by tak prepojenie medzi severom a juhom Európy, na čo čakajú aj ďalšie európske, najmä baltické štáty, dodal v tejto súvislosti Marcinkiewicz.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 17:54