StoryEditor

Najvyšší súd bude mať po 13 rokoch nový rokovací poriadok

23.03.2006, 17:26

Najvyšší súd (NS) SR bude mať po trinástich rokoch nový rokovací poriadok. Schválilo ho dnes Plénum NS SR, ktoré zároveň zrušilo starý rokovací poriadok platný od mája 1993. Ako dodal pred novinármi predseda súdu Milan Karabín, nový poriadok musí ešte vyjsť v Zbierke zákonov. Patrí medzi najdôležitejšie vnútorné normy najvyššieho súdu. Jeho prijatie bolo podľa Karabína nevyhnutné, pretože starý poriadok reagoval len na zmeny zo začiatku 90. rokov. Po roku 1993 však došlo k závažným zákonným úpravám, ktoré sa týkajú činnosti súdov i najvyššieho súdu.
Rokovací poriadok okrem iných noviniek reaguje aj na novú povinnosť NS SR robiť revíznu činnosť. Ide o revíziu nielen najvyššieho súdu, ale aj krajských a okresných súdov. Pracovníci revízneho oddelenia budú overovať, ako súdy skutočne pracujú a aká je ich zaťaženosť. Karabín v tejto súvislosti podotkol, že NS SR pribúdajú nové činnosti, ktoré musia jeho sudcovia zvládnuť, ale personálne obsadenie nie je dostatočné. Podľa predsedu má najvyšší súd problém obsadiť voľné miesta. Hoci by mal mať 85 členov, má ich v súčasnosti len 73. Tí musia ročne preštudovať zhruba tristo vecí, čo je pomaly neúnosné. Podľa Karabína by sudcom NS SR pomohli asistenti. Pripomenul, že na absenciu asistentov upozornilo vo svojom vyhlásení aj plénum. Zdôraznilo, že zákon ich existenciu na NS SR umožňuje, ale na ich zabezpečenie nemá súd dostatok financií. Na 85 asistentov by potreboval zhruba 89 miliónov korún.
Plénum tiež skritizovalo, že ohodnotenie sudcov najvyššieho súdu je menšie ako majú sudcovia Špeciálneho súdu. S takýmto postupom nesúhlasí a žiada vyrovnanie ich platov. Karabín odhaduje, že by si takéto vyrovnanie platov vyžiadalo zhruba niekoľko stoviek miliónov korún. S nedostatkom financií na chod najvyššieho súdu súvisí aj chýbajúce samostatné sídlo. Od svojho vzniku totiž NS SR sídli v spoločnej budove s ministerstvom spravodlivosti, čo treba podľa Karabína doriešiť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 16:51