StoryEditor

I. Gašparovič položil veniec k pamätníku Ľ. Štúra

12.01.2006, 16:43

Veniec k pamätníku Ľudovíta Štúra dnes v Modre položil prezident Ivan Gašparovič, ktorý sa spolu s ďalšími predstaviteľmi verejného života zúčastnil na celonárodnej pietnej spomienke na Ľ. Štúra pri príležitosti 150. výročia jeho úmrtia.
Každý národ má osobnosti, ktoré určili smer jeho vývoja a v dôležitých dobách vedeli na seba zobrať veľkú zodpovednosť, priniesť odriekanie a obete, povedal pri tejto príležitosti prezident. "Takouto osobnosťou pre Slovákov je aj Ľudovít Štúr," zdôraznil. Zároveň poznamenal že bolo potrebných päť generácií Slovákov, pokiaľ sa idey Ľudovíta Štúra naplnili v suverénnom, demokratickom a právnom štáte. "Slovensko je dnes rešpektovanou krajinou vo svete, ktorú vyspelé demokratické krajiny považujú za spoľahlivého a zodpovedného partnera," dodal Gašparovič.
Ľudovít Štúr je jedna z najvýznamnejších osobností našich moderných dejín, do ktorých sa zapísal ako spisovateľ, básnik, jazykovedec a kodifikátor spisovnej slovenčiny, povedal historik Vladimír Matula. Podotkol, že Štúr bol prvý moderný slovenský novinár. Prostredníctvom Slovenských národných novín či Orla Tatranského sa presadila v širokých masách spisovná slovenčina. Štúr bol tiež významný vedec, v celom svete uznávaný slavista. Štúr bol človek veľmi cieľavedomý, s jasnými cieľmi, za ktorými šiel a napĺňal ich, dodal. Ako vynikajúci pedagóg vychoval celú generáciu, ktorá sa predstavila slovenskej verejnosti po prvýkrát nielen ako literárna generácia, ale aj ako reálna politická sila, ktorá doviedla náš národno-emancipačný zápas k úspešnému výsledku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. máj 2024 12:46