StoryEditor

Miliónové pokuty za SuperStar a Mojsejovcov

22.06.2005, 00:00
Ďalších pol druha milióna korún. Toľko by mala verejnoprávna televízia zaplatiť za porušenie zákona pri vysielaní reality šou Slovensko hľadá SuperStar. Dôvod? Prerušovanie programu reklamnými blokmi.

Ďalších pol druha milióna korún. Toľko by mala verejnoprávna televízia zaplatiť za porušenie zákona pri vysielaní reality šou Slovensko hľadá SuperStar. Dôvod? Prerušovanie programu reklamnými blokmi. "Rovnako ako v prípade prvej pokuty, aj teraz sa odvoláme na Najvyšší súd SR," reagoval včera člen manažmentu STV Branislav Zahradník. Pripomeňme, že spevácku megašou už Rada pre vysielanie a retransmisiu, tzv. licenčná rada, pokutovala trikrát sumou pol milióna korún. Ak Najvyšší súd potvrdí rozhodnutia licenčnej rady, vyše štvormiliónový zisk STV z vysielania SuperStar sa výrazne zníži.
"Pokuty za relácie budú pokračovať a môžu sa aj zvyšovať," uviedol pre HN hovorca licenčnej rady Andrej Holák. Podľa neho STV nezmenila dramaturgiu vysielania napriek februárovej polmiliónovej pokute. Zahradník oponuje: "K porušeniu zákona nedošlo." Definitívne tak musí rozhodnúť Najvyšší súd - pojednávanie stanovili na 26. júla. Podľa Zahradníka pôjde o dôležitý precedens, pretože sa chystá už druhá séria SuperStar. Podľa doterajšej praxe ale televízie nie sú pri odvolaniach veľmi úspešné. Šéfka licenčnej rady Valéria Agocs pripomína - vo väčšine prípadov naše rozhodnutia ohľadne finančných pokút potvrdili.
Pokutu za 1,6 milióna Sk dostala od licenčnej rady aj TV Markíza za reality šou Mojsejovci. Dôvod je rovnaký ako pri prvej, doteraz vôbec najvyššej pokute od licenčnej rady - dva milióny Sk. "Porušenie ľudskej dôstojnosti a nedostatočná ochrana maloletých," hovorí Holák. Vedenie televízie sa znovu odvolá na Najvyšší súd. Vedúca PR TV Markíza Ivana Semjanová pritom vylúčila stiahnutie Mojsejovcov z obrazovky- neuvádzať niektorý zo žánrov nie je riešením. Podľa nej je len otázkou času, kedy si televízni diváci zvyknú na tento formát. Mediálny analytik Radoslav Augustín nevidí problém v samotnej reality šou. "Pri SuperStar ide o reakciu na podozrenie z porušovania zákona. Sankcie za Mojsejovcov sú tiež reakciou na desiatky sťažností, ktoré rada dostáva od občanov."
Najväčší problém so sankciami mala vlani STV- licenčná rada ju pokutovala 13-krát celkovou sumou 1,4 milióna korún. Druhou v poradí bola súkromná TV JOJ, ktorá dostala desať pokút za 860-tisíc Sk. Najmenej, a to dve pokuty v celkovej výške 120-tisíc Sk, dostala TV Markíza. Najčastejší dôvod? Podľa Agocs ide o nevyváženosť a neobjektívnosť spravodajstva, nesprávne označovanie reklamy a skrytej reklamy. Vlaňajšie príjmy z pokút vyčíslila rada na 4,76 milióna Sk.

Sankcie Rady pre vysielanie a retransmisiu
STV
- trikrát po 500-tisíc Sk - tri vydania programu Slovensko hľadá Superstar - prerušovanie programu reklamnými blokmi
- dvakrát po 100-tisíc Sk - Pošta pre teba, Extra - prerušovanie programu reklamnými blokmi
- 60-tisíc Sk - Simpsonovci - nesprávne označenie programu
- 50-tisíc Sk - Štúdio futbal - nesprávne označenie sponzora
TV Markíza
- 1,6 milióna Sk - Mojsejovci - porušenie ľudskej dôstojnosti a nedodržaná ochrana maloletých
- povinnosť odvysielať oznam - Televízne noviny - porušená objektivita a vyváženosť spravodajstva
TV JOJ
- 50-tisíc Sk - Dievča za milión - nesprávne označenie programu
Zdroj: Rada pre vysielanie a retransmisiu

01 - Modified: 2003-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: NHL
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 05:40