Fazuľka a zelenina sfarbená nazeleno pomáhajú chrániť organizmus pred vznikom pankreatickej rakoviny. Znamená to, že brokolica alebo napríklad špenát, ktoré obsahujú veľké množstvo kyseliny listovej, majú pozitívny účinok pri prevencii tohto typu rakoviny. Vitamínové doplnky s obsahom kyseliny listovej ale podľa švédskych vedcov rovnaký vplyv na ľudský organizmus nemajú.
Ľudia, ktorí denne skonzumujú 350 mikrogramov kyseliny listovej znižujú v porovnaní s tými, ktorí jej skonzumujú menej ako dvesto mikrogramov svoje riziko vzniku rakoviny pankreasu o 75 percent . "Tí, ktorí jedia viac zeleniny s obsahom kyseliny listovej riskujú menej," povedala Susanna Larsson z Karolinska Institute, ktorá viedla štúdiu. Aby človek prijal 350 mikrogramov kyseliny listovej denne, musel by zjesť asi štyri porcie brokolice. Priemerný Švéd pritom skonzumuje asi dvesto mikrogramov kyseliny listovej denne.
Vedci pozorovali od roku 1997 do roku 2004 82 tisíc Švédov. Spomedzi nich ochorelo na rakovinu pankreasu v priebehu výskumu 135 ľudí. Z výskumu vyplýva, že u ľudí, ktorí konzumovali vitamíny s obsahom kyseliny listovej sa nepreukázali tie isté benefity ako u ľudí, ktorí pravidelne jedli zeleninu. Znamená to, že vitamínové doplnky zeleninu nenahradia.
Štúdiu zverejnil odborný časopis Journal of the National Cancer Institute.
StoryEditor