StoryEditor

Vášáryová prijala predstaviteľov mjanmarskej exilovej vlády

23.03.2006, 16:11

Kritika súčasnej politickej a hospodárskej situácie v Mjanmarsku (Barme) bola hlavnou témou rokovania medzi štátnou tajomníčkou Ministerstva zahraničných vecí (MZV) Slovenskej republiky (SR) Magdou Vášáryovou a predsedom mjanmarskej (barmskej) exilovej vlády Sein Winom. O stretnutí informoval tlačový odbor MZV SR.
O súčasnej situácii v Mjanmarsku sa kriticky vyjadrili obe strany. Zhodli sa na tom, že vojenská vláda Mjanmarska by mala spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom a prijať opatrenia, ktoré vyústia do skutočnej demokratizácie krajiny a pripravia pôdu pre slobodné a spravodlivé voľby. Sein Win vyjadril znepokojenie aj nad ničením prírodného bohatstva krajiny, vrátane nekontrolovanej ťažby dreva.
Vášáryová na stretnutí so Sein Winom potvrdila požiadavku SR na prepustenie laureátky Nobelovej ceny za mier Aung San Su Ťij. Predseda mjanmarskej exilovej vlády Sein Win je jej bratranec.
Sein Win je od 18. decembra 1990 predsedom exilovej Národnej koaličnej barmskej vlády. Vznikla v mjanmarskej lokalite Manerplo, ktorá je jednou zo základní podzemného hnutia vedeného Karenským národným zväzom. Keď vládne vojská dobyli a obsadili Manerplo, exilová vláda sa musela uchýliť do Thajska. Jej členovia dodnes cestujú po celom svete a vyzývajú medzinárodné spoločenstvo, aby vyvíjalo tlak na vojenskú juntu, ktorá v Mjanmarsku vládne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 13:39