StoryEditor

Korupcia bujnie v politike a tendroch

24.04.2006, 00:00
Autor:
SITASITATASRTASR
Korupcia zostáva z pohľadu verejnosti štvrtým najvážnejším problémom našej spoločnosti. Vyplýva to z prieskumu, ktorý prezentovala agentúra Transparency International Slovensko. Medzi prioritné problémy zaradilo korupciu 27 percent respondentov.

Korupcia zostáva z pohľadu verejnosti štvrtým najvážnejším problémom našej spoločnosti. Vyplýva to z prieskumu, ktorý prezentovala agentúra Transparency International Slovensko. Medzi prioritné problémy zaradilo korupciu 27 percent respondentov. Hoci SR dosiahla od roku 2000 najlepší výsledok v znižovaní miery vnímania korupcie v spoločnosti spomedzi 26 transformujúcich sa štátov, za vážnejšie problémy než úplatkárstvo považujú obyvatelia Slovenska už len životnú úroveň (58 percent), nezamestnanosť (51 percent) a zdravotníctvo (30 percent).

Výzva pre politikov
Korupcia sa v ostatných rokoch začala koncentrovať do oblastí, kde dochádza k stretu verejného a súkromného sektora - napríklad v oblasti verejného obstarávania, štátnych dotácií či financovania politických strán. Prezidentka Transparency Emília Sičáková-Beblavá zdôraznila, že až 82 percent občanov si myslí, že v procese verejného obstarávania dochádza ku korupčným aktivitám. Transparency preto vyzvala všetky politické strany, ktoré sa pripravujú na parlamentné voľby, aby do svojich volebných programov zahrnuli ďalšie protikorupčné opatrenia. Takzvané protikorupčné minimum by malo riešiť predovšetkým veľký priestor na korupciu, ktorý existuje v oblasti čerpania eurofondov. Na Slovensko by malo v rokoch 2007 - 2013 prísť takmer 400 miliárd korún.

Súdy sa zlepšujú
Zníženie vnímania korupcie zaznamenali na prokuratúre a súdoch. "Stále takmer polovica ľudí vníma korupciu na týchto úradoch, ale je tu pozitívny trend," dodala Sičáková-Beblavá. Rovnako pozitívny trend zaznamenali vo vnímaní korupcie na polícii, colných úradoch, v školstve, na daňových úradoch a úradoch práce. Veľmi pozitívny trend zaznamenali v bankách a sporiteľniach, ktoré prešli serióznou reformou a reštrukturalizáciou. Podľa prieskumu sa nepodarilo znížiť korupciu v zdravotníctve, kde ju stále vníma vyše 60 percent ľudí. Rovnaké zostáva vnímanie korupcia na ministerstvách a na úrovni miestnej samosprávy.

Protikorupčné minimum pre politické strany
Transparency odporúča stranám, aby zapracovali do svojich volebných programov tieto opatrenia:
- zavedenie jasných pravidiel do rozhodovania pri prideľovaní dotácií štátnou správou a územnou samosprávou
- zvýšenie poskytovania informácií pri prideľovaní eurofondov a snaha o zavedenie jasných pravidiel do rozhodovania o prideľovaní eurofondov
- zvyšovanie transparentnosti činnosti justície a zavedenie systému nestranného a nestraníckeho rozhodovania o konflikte záujmov verejných funkcionárov

Vládne pozitíva boja proti korupcii
- opatrenia týkajúce sa obchodného registra
- súdny manažment
- rozšírenie právomoci NKÚ
- zvýšenie dostupnosti informácií o činnosti justície
- zavedenie princípu nulovej tolerancie v právnických profesiách
Zdroj: TIS

01 - Modified: 2003-02-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pre chybu bude peňazí na kampaň menej 02 - Modified: 2003-02-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bush volal Dzurindovi 03 - Modified: 2003-02-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Saddám sa stále hrá s inšpektormi 04 - Modified: 2003-02-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Miliónové vyvrcholenie pre "belasých"
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 08:37