StoryEditor

TA3: Platové požiadavky lekárov sú podľa Mikloša neakceptovateľné

27.03.2006, 11:31

Požiadavku lekárov na vyše 20 percentné zvýšenie platov, považuje minister financií Ivan Mikloš, po ich tlaku na zvyšovanie výdavkov zdravotných poisťovní za druhý diel politickej akcie opozície. V diskusnej relácii televízie TA3 V politike ju označil za neakceptovateľnú, pretože presahuje možnosti verejných financií. Razantnejšie zvyšovanie platov môže podľa neho priniesť len rušenie nadmerných zdravotníckych kapacít, ktoré systém v súčasnosti zaťažujú. Zároveň je presvedčený, že vláda reformou zdravotníctva vytvorila dostatočný ekonomický tlak na racionalizáciu siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Mikloš zdôraznil, že ani jeden zo systémových krokov, ktoré vláda urobila v zdravotníctve nepovažuje za chybný. "Rušenie týchto systémových pilierov zdravotníckej reformy, ako to navrhuje napríklad Smer ale aj Slobodné fórum by znamenalo návrat k už prekonaným problémom", zdôraznil.
Podľa podpredsedu strany Smer-SD Pavla Pašku by vláda mala v zdravotníctve pristúpiť k okamžitej náprave chýb. Zdôraznil tiež, že Smer nebude pred voľbami súhlasiť s transformáciou nemocníc na akciové spoločnosti. V hre je podľa Pašku dôveryhodnosť premiéra, ktorý po dohode s opozíciou stopol prevody štátneho majetku. Mikloš namietal, že zmena právnej formy nemocníc nie je privatizácia. Nevedel však povedať či k nej vláda napriek protestom Smeru pristúpi.
Dohodu Smer-u na spolupráci s piatimi odborovými centrálami nevníma Paška, z pohľadu ambícií Smer-u byť po voľbách vo vláde, ako problém. "Obsah našich záväzkov nejde nad rámec programu strany", skonštatoval. Podľa Mikloša by zrealizovanie požiadaviek odborov "zruinovalo ekonomiku".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 20:17