StoryEditor

V Nemecku obnovili proces s rothenburským ľudožrútom

12.01.2006, 15:38

Nemecký ľudožrút Armin Meiwes, ktorý zabil a zjedol svoju dobrovoľnú obeť, sa vo štvrtok vracia pred súdnu porotu, kde sa ho pokúsia usvedčiť zo spáchania vraždy. Po úspešnom odvolaní sa žalobcov voči rozsudku z januára 2004, keď mu v Kasseli vymerali osemapolročný trest odňatia slobody, čelí 44-ročný počítačový technik s prezývkou Ľudožrút z Rothenburgu doživotnému pobytu za mrežami. Súd vo Frankfurte nad Mohanom by mal rozhodnúť o jeho osude začiatkom marca.
Meiwesa v roku 2004 odsúdili za zabitie, nie vraždu, keďže podľa súdu pre páchateľa a obeť bol čin prostriedkom k dosiahnutiu "najvyššieho vyvrcholenia". Počas prvého procesu sa páchateľ priznal k zabitiu 43-ročného Bernda Jürgena Brandesa v severohessenskom meste Rothenburg. Brandes, ktorý pricestoval z Berlína, po odpovedi na internetový inzerát Meiwesa hľadajúceho mladého muža na "zabitie a konzumáciu", si údajne želal byť ubodaný na smrť. Žalobcovia Meiwesa vykreslili ako brutálneho vraha, ktorý si chcel týmto spôsobom "ukojiť sexuálny pud". Páchateľ celý čin zaznamenal pomocou videokamery, pričom nahrávku videli aj členovia súdu v Kasseli. Podľa výpovede lekára Brandes zomrel následkom straty krvi a omamné látky, ktoré užil spolu s polovicou fľaše liehoviny a 20 tabletkami na spanie, nemohli zmierniť jeho bolesť. Viacerí experti počas procesu potvrdili, že Meiwes je po psychickej stránke právne zodpovedný. Frankfurtský súd jeho psychický stav opäť preverí.
Nemecká polícia Meiwesa zatkla v decembri 2002 po upozornení rakúskeho študenta, ktorý na internete objavil jeho inzerát. Ľudožrút v ňom hľadal muža, ktorý by sa nechal dobrovoľne zabiť a zjesť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 17:59