StoryEditor

Na košickom Luníku IX odstavujú neplatičom vodu

02.03.2006, 13:29
V Košickej mestskej časti Luník IX, kde žije okolo 6 000 Rómov, začali dnes od ôsmej rána pracovníci Bytového podniku mesta Košice odstavovať neplatičom vodu. Prevádzkarka prišla s dlhým zoznamom neplatičov aj s údržbárom, ktorý mal plombovať uzávery vody v bytoch. Sprevádzali ich aj príslušníci rómskej poriadkovej služby, ktorá podlieha miestnemu úradu mestskej časti.

V Košickej mestskej časti Luník IX, kde žije okolo 6 000 Rómov, začali dnes od ôsmej rána pracovníci Bytového podniku mesta Košice (BPMK) odstavovať neplatičom vodu. Prevádzkarka BPMK prišla s dlhým zoznamom neplatičov aj s údržbárom, ktorý mal plombovať uzávery vody v bytoch. Sprevádzali ich aj príslušníci rómskej poriadkovej služby, ktorá podlieha miestnemu úradu mestskej časti.
Prvý byt do ktorého zašli, bol na Krmčéryho ul. č.1 a patril rodine Čonkovej. Majiteľ najprv kričal, nech idú fotografi preč. ,,Ta ja som neznal, že treba placic. Nás nikto neinformoval. Keď budú placic druhí, zaplatím i ja. Pre mňa 500 ani 5 000 korún nie je problém," rozčuľoval sa. Prevádzkarka mu vyčítala, že sa ani neunúval prísť si zlegalizovať bývanie a podpísať novú nájomnú zmluvu, hoci ho bytový podnik vyzval. Nakoniec sa písomne dohodol s prevádzkarkou, že príde na bytový podnik dohodnúť sa na platbách za vodu. V tomto prípade uzávery neplombovali. Potom sa prevádzkarka v sprievode rómskej poriadkovej služby vybrala do budovy miestneho úradu. Ďalšiu hodinu sa už nič nedialo.
Neplatiči z Luníka IX mali za vodu zaplatiť do konca februára okolo milión korún. ,,Myslím, že bolo dobre, že začali odstavovať vodu, lebo ľudí postrašili. Teraz chodia na úrad, že chcú zaplatiť aspoň dačo. Dávame im šeky a platia," povedal nám v telefonickom rozhovore okolo desiatej predpoludním starosta Ladislav Šaňa. Dodal, že zatiaľ vyzbierali vyše 300 000 a "verím, že to bude ešte viac, lebo ľudia vidia, že im naozaj môžu vodu odstaviť". Podľa jeho vyjadrenia ďalších päťstotisíc sa malo uhradiť z prostriedkov, ktoré mesto vyberá od Rómov, ktorí súhlasili so systémom dávok osobitného príjemcu. Tvrdil však, že len nedávno sa dozvedel, že z toho si ľudia platia len nájomné a nie vodu. Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca košického magistrátu Tibor Ičo, ak vodárne odstavia dodávku pitnej vody, bude mesto nútené riešiť krízovú situáciu.
Ak Rómovia nezačnú aspoň čiastočne platiť, reálne hrozí, že vodárne odstavia dodávku pitnej vody. Na Luníku IX už netečie teplá voda a nefunguje ani ústredné teplovodné vykurovanie. Celkové dlhy vrátane penále za bývanie a služby s tým spojené dosahujú na Luníku IX okolo pol miliardy korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 19:03