StoryEditor

Vysokoškoláci už platia aj za denné štúdium

13.06.2006, 00:00
Bezplatné denné štúdium na Slovensku je len mýtus. Podľa informácií HN niektorí študenti musia platiť za vysokú školu už aj dnes. Konkrétnym príkladom je Slovenská technická univerzita v Bratislave.

Bezplatné denné štúdium na Slovensku je len mýtus. Podľa informácií HN niektorí študenti musia platiť za vysokú školu už aj dnes. Konkrétnym príkladom je Slovenská technická univerzita v Bratislave. "Poplatky vyberáme od študentov, ktorí okrem chémie študujú aj inžiniersku pedagogiku, pretože je to súbežné štúdium," povedal pre HN rektor univerzity a prezident Slovenskej rektorskej konferencie Vladimír Báleš.
V novom akademickom roku sa počet študentov, ktorí budú musieť platiť, rozrastie aj na ďalších verejných vysokých školách. "Zákon totiž garantuje každému nárok len na jedno bakalárske a jedno magisterské štúdium. Ak študent prekročí dĺžku štúdia, je povinný platiť," upozorňuje generálny riaditeľ sekcie vysokých škôl na ministerstve školstva Peter Mederly. Neplatí to len pre študentov, ktorí si z rôznych dôvodov štúdium predĺžili. "Ak niekto študuje paralelne dve bakalárske štúdiá, prvý rok má ešte zadarmo, ten druhý už na jednej zo škôl musí platiť," pripomína Mederly.
Výšku poplatku si určuje škola, nesmie však presiahnuť zákonom stanovenú hranicu, čo je tento rok približne 40-tisíc. Najväčšia a najstaršia slovenská vysoká škola - Univerzita Komenského v Bratislave, bude v budúcom akademickom roku od študentov všetkých študijných programov inkasovať 20-tisíc korún. Neskôr budú poplatky rôzne podľa študijných programov. "Študent medicíny totiž ročne stojí približne 160-tisíc," poznamenal rektor univerzity František Gahér.
Gahér dodal, že v Česku vyberajú univerzity za medicínu asi 60-tisíc korún. "Karlova univerzita takto získava slušný objem prostriedkov," dodáva Gahér. Podľa Mederlyho ministerstvo bude aj naďalej platiť za študentov bez ohľadu na dĺžku štúdia. "Peniaze vybraté na poplatkoch budú mať vysoké školy navyše."
Napriek tomu nebudú študenti musieť zrejme platiť všade. Rektor Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Libor Vozár pripustil: "Ak ministerstvo bude hradiť študentom štúdium v plnom rozsahu, je dosť možné, že my od nich peniaze pýtať nebudeme."
Na Technickej univerzite v Košiciach zase chcú spoplatniť štúdium len pre tých vysokoškolákov, ktorí porušia dĺžku štúdia daného programu. "Ak niekto študuje paralelne, je predsa len chvályhodné, že je taký usilovný," tvrdí tamojší rektor Juraj Sinay. Väčšina škôl ešte poplatky nevyberá. Študentov, na ktorých sa zákon vzťahuje, je zatiaľ málo. Navyše - chýba centrálny register vysokoškolákov, z ktorého by sa dalo zistiť, na koľkých školách paralelne študujú. "Teraz takéto informácie nemáme, ak nám ich nepovie študent sám. Vieme len o tých, ktorí študujú súbežne na našej univerzite," upozorňuje rektor Prešovskej univerzity František Mihina. Register by mal podľa Mederlyho už čoskoro fungovať. "Softvérovo už je pripravený, len ešte nie je naplnený. Do začiatku nového akademického roka bude hotový."

Kedy študent musí platiť:
- Povinnosť platiť zaviedol zákon o vysokých školách, ktorý je účinný od 1. apríla 2002.
- Podľa Mederlyho sa vzťahuje len na študentov, ktorí boli prijatí na novoakreditované študijný programy založené na európskom kreditovom systéme.
- Platiť by mali študenti, ktorí bakalársky alebo magisterský študijný program študujú dlhšie ako je štandardná dĺžka bez vážneho, napríklad zdravotného dôvodu.
- Ročné školné určuje vysoká škola na návrh fakulty.
Zdroj: zákon o vysokých školách, HN

01 - Modified: 2003-03-10 23:37:13 - Feat.: 0 - Title: Robertson upozorňuje, ale nepochybuje 02 - Modified: 2003-03-10 23:45:53 - Feat.: 0 - Title: Policajti by už od apríla nemali byť anonymnými strážcami zákona 03 - Modified: 2003-03-10 23:47:54 - Feat.: 0 - Title: Francúzsko presviedča afrických členov BR OSN 04 - Modified: 2003-03-10 23:51:03 - Feat.: 0 - Title: Vo februári zdraželi najviac doprava a hotely
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 20:00