StoryEditor

Poisťovni hrozí nútená správa

14.12.2005, 23:00
Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou schválil ozdravný plán, ktorý predložila Spoločná zdravotná poisťovňa. Podľa neho má do konca januára budúceho roka navŕšiť svoje základné imanie o 450 miliónov korún. Zároveň si musí do konca apríla vyrovnať staré záväzky voči poskytovateľom v celkovej výške 523 miliónov korún.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou schválil ozdravný plán, ktorý predložila Spoločná zdravotná poisťovňa. Podľa neho má do konca januára budúceho roka navŕšiť svoje základné imanie o 450 miliónov korún. Zároveň si musí do konca apríla vyrovnať staré záväzky voči poskytovateľom v celkovej výške 523 miliónov korún. Úrad tiež očakáva, že poisťovňa zefektívni svoju činnosť, zracionalizuje personálnu aj výdavkovú oblasť. V rozpočte by sa tak malo ušetriť 145 miliónov korún. "Na plnenie tohto plánu budeme dohliadať. Ak ho poisťovňa nebude plniť, môžeme zaviesť nútenú správu," zdôraznil šéf úradu Ján Gajdoš. Tú by podľa právnika Pavla Hagyariho poistenci ani nepocítili. "Pre poisťovňu však predstavuje kontrolu finančných tokov zo strany úradu a obmedzenie práva nakladať s majetkom." Poisťovňa zatiaľ nechce odpovedať, či dokáže plán plniť. Prostredníctvom svojho hovorcu Dušana Zaťka odkázala, že zatiaľ oficiálne stanovisko úradu nedostala.
Menej zmlúv s poskytovateľmi?
Poisťovňa bude podľa Gajdoša musieť venovať pozornosť aj nákladom na poskytovanie zdravotnej starostlivosti a liekovej politike. Nesmie to však byť na úkor poistencov. "Teoreticky je možné, že neuzatvorí zmluvy so všetkými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti." V prípade podnetu od poistenca môže úrad posúdiť, či sa mu dostalo dostatočnej starostlivosti. Podľa zákona totiž musí poisťovňa uzatvoriť zmluvu aj s lekárom, ktorý má čo i len jedného jej poistenca. "A zároveň musí byť naplnená podmienka minimálnej siete." Preto bude úrad naďalej sledovať, či sa voči poisťovni neobjavia závažné podnety. Jedným z preverovaných pochádza od Východoslovenského onkologického ústavu a týka sa nedostatočného preplácania výkonov. Pripomeňme, že úrad na konci septembra udelil poisťovni pokutu 100-tisíc korún. Dôvodom bolo oneskorovanie platieb poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o viac ako 30 dní, čo je lehota stanovená zákonom.
Pokuta čaká aj VšZP
Nedostatky zistil úrad aj v činnosti Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Išlo o vykonávanie nedovolenej činnosti v súvislosti s komerčnou poisťovňou Union, nedostatočnú poradenskú činnosť pre poistencov, neuhrádzanie platieb za poskytnutú zdravotnú starostlivosť v zákonom stanovených lehotách. Poisťovňa zároveň neviedla správne zoznam úhrad poskytovateľom a nepotvrdila bez zbytočného odkladu prihlášku poistenca a nedoručila bezodkladne poistencovi rovnopis potrebnej prihlášky. Gajdoš predpokladá, že tieto zistenia povedú k uloženiu pokuty. "Máme zásadné námietky. Očakávame, že naše argumenty budú objektívne posúdené. V tomto štádiu však nepovažujeme za vhodné poskytovať bližšie informácie," reagovala hovorkyňa poisťovne Petra Kafúnová. Vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni sú pripravení využiť všetky právne možnosti na svoju ochranu. V tomto čase vykonáva úrad dohľad v zdravotnej poisťovni Apollo.

Nie pre Vivia
Úrad v septembri zaevidoval žiadosť Flow, s. r. o., o vydanie povolenia na vykonávanie verejného zdravotného poistenia pre Vivia zdravotnú poisťovňu. Po preskúmaní vecných, personálnych a organizačných predpokladov na vykonávanie tejto činnosti úrad zistil nedostatky a skonštatoval nesplnenie podmienok. Preto žiadosť zamietol. Žiadateľ má právo sa proti rozhodnutiu odvolať.

01 - Modified: 2003-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Swissair nesie vinu za krach Sabeny
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 08:35