StoryEditor

Zdeněk Častorál: Na Slovensko smerovalo päťdesiat miliónov dolárov

15.05.2006, 00:00
Už aj slovenská polícia vyšetruje kauzu tunelovania Harvardských investičných fondov. Trestné oznámenie podal likvidátor Harvardského holdingu Zdeněk Častorál. V trestnom stíhaní podnikateľa Viktora Koženého a Borisa Vostrého zastupuje poškodenú spoločnosť a záujmy českých aj slovenských akcionárov.
Už aj slovenská polícia vyšetruje kauzu tunelovania Harvardských investičných fondov. Trestné oznámenie podal likvidátor Harvardského holdingu Zdeněk Častorál. V trestnom stíhaní podnikateľa Viktora Koženého a Borisa Vostrého zastupuje poškodenú spoločnosť a záujmy českých aj slovenských akcionárov. Stopa časti vytunelovaných peňazí podľa neho vedie práve na Slovensko. "Polícia prijala poštou doručené trestné oznámenie v tejto veci. Vyšetrovateľ analyzuje uvedené údaje a do tridsiatich dní rozhodne," povedal hovorca policajného prezídia Martin Korch. Viac ako sto miliónov dolárov z Harvardských investičných fondov malo zmiznúť v cyperských trustoch, ktoré istý čas riadil aj podnikateľ a šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja Juraj Široký.

Prečo ste podali trestné oznámenie na Slovensku?
- Ako likvidátor Harvardského průmyslového holdingu vyhodnocujem všetky súvislosti. Predovšetkým sa zameriavam na vymáhanie majetku, ktorý väčšinou skončil v zahraničí. Snažím sa ho získať späť, v niektorých krajinách sa to už podarilo. Takto som zistil, že môžu byť väzby na Slovenskú republiku.
O prepojení harvardov na Slovensko sa hovorilo už dávnejšie. Prečo ste zasiahli až teraz?
- Keďže sa o tom verejne hovorilo, trestné orgány mohli konať. Majú povinnosť vyhľadávať, nie čakať na trestné oznámenie.
Ako ste zistili, že stopa vedie aj na Slovensko?
- To si môže zistiť každý, kto má prístup na internet. Stačí, ak sa pozrie na osoby, ktoré pôsobili v harvardských spoločnostiach spolu s tými, ktoré sú dnes trestne stíhané - napríklad Boris Vostrý a Viktor Kožený.
Koľko je približne poškodených akcionárov v Česku aj na Slovensku?
- Harvardský průmyslový holding má 242-tisíc akcionárov, z toho slovenských je približne 10-tisíc. Akcionári v Česku aj na Slovensku majú nárok na likvidačný zostatok. Určite však ide o sumy, ktoré sa môžu pohybovať v rozsahu minimálne tisíc korún na akciu.
V harvardských spoločnostiach pôsobil aj podnikateľ Juraj Široký. Akú mohol zohrať úlohu?
- V harvardských spoločnostiach sa skutočne popri Viktorovi Koženom a Borisovi Vostrom vyskytuje aj meno Juraja Širokého. Pokiaľ ide o trusty, určite prebiehala komunikácia s pánom Vostrým. Obaja totiž podpisovali určité dokumenty zakladajúce takzvané trusty. Aj z Českej televízie je známe, že pán Široký má vilu na Bahamách, kde žije pán Kožený. Či sa však podieľal na škodách alebo nie - to nie je otázka ku mne, ale otázka celkového vyšetrovania týchto súvislostí. Trestné oznámenie je podané na neznámeho páchateľa.
Akcie firiem, ktoré harvardské spoločnosti v privatizácii získali, mali hodnotu 40 miliárd korún. Čo sa s nimi stalo?
- Šesť harvardských spoločností získalo v kupónovej privatizácii bonitné akcie českých podnikov. Tieto cenné papiere v desiatkach miliárd korún boli prevádzané na cyperské spoločnosti pod vplyvom Borisa Vostrého a Viktora Koženého. Údajne mali byť predávané týmto cyperským spoločnostiam, peniaze za ne však do harvardských spoločností neprišli. V čase, keď sa harvardské spoločnosti (v roku 1996) zlučovali a povedalo sa, že sa vytvára Harvardský průmyslový holding a má bohaté portfólio cenných papierov, to už tak nebolo. Nebol v nich už ani jeden cenný papier českých a slovenských podnikov.
Dve miliardy korún z vytunelovaných harvardských fondov ste údajne identifikovali vo výkazoch slovenskej firmy Druhá strategická...
- Zrejme tu ide o peniaze zo zábezpek v prospech Harvardského průmyslového holdingu. Majetok spoločnosti bol koncom decembra 1997 v likvidácii predaný ďalšej spoločnosti pána Koženého HCM. Ten za predaj nezaplatil, ale vystavil zmenky a k tým boli, samozrejme, aj určité zmluvy so zábezpekou. A tento majetok by mal patriť do zábezpeky. Ale nepredbiehajme. Môže to byť viac, ale aj menej, ako dve miliardy korún. Určite na Slovensko boli posielané prostriedky v rozsahu približne 50 miliónov amerických dolárov.
V roku 2000 údajne cez trusty presúval peniaze aj pán Široký.
- Pán Široký bol protektorom (v riadiacej a kontrolnej funkcii) dvoch trustov s organizačným sídlom na Cypre, ktoré založila Caymanská spoločnosť. My sme na cyperskom súde podali žalobu na ich neplatnosť. Domnievame sa, že išlo o defraudáciu Harvardského průmyslového holdingu. Teraz je v trustoch nútený správca, ktorý tieto skutočnosti potvrdzuje. Čakáme na rozhodnutie cyperského súdu.
Na čo vlastne mali tieto trusty slúžiť?
- Český ani slovenský právny poriadok trusty nepozná. Mali tam byť vložené peniaze a akcionári sa mali stať akýmisi podielnikmi týchto trustov. Ja sa domnievam, že celá táto akcia bola podvodná a bola organizovaná na defraudáciu a odčerpanie prostriedkov z harvardských spoločností.

Kto je Viktor Kožený?

- Zakladateľ harvardských fondov
- Momentálne je vo väzbe na Bahamských ostrovoch, kde čaká na verdikt súdu, ktorý má rozhodnúť o jeho vydaní do USA
- V spojených štátoch je obžalovaný z podplácania azerbajdžanských činiteľov v snahe o privatizáciu tamojšieho ropného priemyslu, prania špinavých peňazí a sprisahania. V ČR ho stíhajú pre machinácie so škodou 13,6 miliardy korún
- Má írske a venezuelské občianstvo
- Založil stranu Viktor Kožený - Občianska federálna demokracia, s ktorou sa pokúšal kandidovať aj do Európskeho parlamentu
- Jeho rodina v roku 1979 emigrovala do Nemecka, do Československa sa vrátil po revolúcii
- Istý čas bol pravou rukou Václava Klausa

Kto je Juraj Široký?

- Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja
- Patrí medzi najbohatších ľudí na Slovensku
- Je honorárnym konzulom Granady
- Jeho meno figuruje v niekoľkých desiatkach firiem
- Peter Šťastný (SDKÚ) nedávno vyhlásil, že Široký bol vysokým dôstojníkom ŠtB, jeho meno, vo zväzkoch, ktoré zverejňuje UPN, nefiguruje

Firmy, v ktorých figuroval Juraj Široký aj Viktor Kožený:

- Victoria Security Printing, a. s. (predseda dozornej rady, Kožený bol predsedom predstavenstva)
- High Security Products, a. s. (člen dozornej rady, Kožený bol predsedom predstavenstva)
- Harvard Intermediate Force, a. s. (člen predstavenstva, Kožený bol predsedom predstavenstva)
- Everest Real Estate a Management Company, a. s. (člen dozornej rady, Kožený bol predsedom predstavenstva)
- Credit Management, a. s., (člen predstavenstva, Kožený bol predsedom predstavenstva)
Zdroj: informatívny výpis OR ČR
01 - Modified: 2003-03-03 05:43:51 - Feat.: 0 - Title: Energetický smer vetra 02 - Modified: 2003-03-03 07:43:47 - Feat.: 0 - Title: Školáčka šokovala učiteľku sms-kovou slohovou prácou
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 14:57