Pri primeranej dennej konzumácii kávy je možné znížiť riziko cukrovky typu 2 u mladých žien i žien v strednom veku. Nedávne americké štúdie dokázali, že pitie viac ako dvoch šálok kávy alebo čaju denne môže znížiť riziko chronického zápalu pečene. Teraz vedci z harvardskej školy verejného zdravia v Bostone zistili, že pitie kávy je spojené aj so znížením rizika prepuknutia cukrovky. Jedna šálka kávy denne zníži toto riziko o 13 percent, dve šálky o 42 percent a tri a viac šálok kávy denne dokonca až o 47 percent. Výskumu sa zúčastnilo spolu 88 259 žien vo veku od 25 do 40 rokov. Vedci však súčasne uvádzajú, že si nie sú celkom istí, ako presne káva ovplyvňuje riziko vzniku cukrovky. "Je potrebné urobiť ďalšie výskumy, aby sme zistili presné prepojenie medzi konzumáciou kávy a znížením rizika ochorenia na cukrovku," uviedol Dr. Rob M. van Dam z bostonskej školy.